Falafelul este un fel de chifteluta preparata din naut condimentat sau boabe de fava. Reteta e originara din Egipt si e un fel de mancare popular in Orientul Mijlociu.
De regula, falafel-ul este servit intr-o paine gen pita, numita “lafa”. In multe tari, falafelul este un tip de mancare care se vinde pe strada sau in centre fast-food. In pita se mai adauga, pe langa chiftelele de falafel, salate, muraturi si tot felul de sosuri. In unele zone, chiftelele de falafel se servesc si de sine statatoare. In timpul Ramadanului, sunt deseori parte la “iftar”, o masa care inchei postul zilnic, dupa lasatul soarelui.
Alte variante de falafel
In tarile arabe, hummus-ul e folosit de regula drept condiment, iar sosul clasic este tahini (pasta de seminte de susan), indoit cu apa si lamaie. Cel mai popular ingredient in salatele care insotesc falafelul sunt rosiile si patrunjelul. In Liban, patrunjelul e amestecat cu frunze de menta tocata. De asemenea, in Siria si Liban se adauga si muraturi – castraveti si napi.
Iata si o reteta de falafel:
Timp de preparare: 1 h (complexitate redusa)
Ingrediente:
1 kg. boabe naut,
400 gr. patrunjel,
6 catei de usturoi,
4 cepe,
4 lingurite chimen,
6 lingurite apa,
2 lingurite sare,
1 lingurita boia iute,
1/2 lingurita piper,
1 lingurita bicarbonat de sodiu.
Mod de preparare:
Nautul se acopera cu apa si se lasa la inmuiat pana a doua zi. A doua zi se da de doua ori prin masina de tocat impreuna cu ceapa, patrunjelul si usturoiul. Pasta rezultata se amesteca cu celelalte ingrediente. Se fac bilute mici rotunde si se prajesc in ulei incins sau chipsiera.
Se serveste cu cartofi prajiti, cu sos thina si shug sau mujdei de usturoi.