Evia (sau Eubeea) este a doua insula ca marime si ca numari de locuitori din Grecia si a treia ca marime din estul bazinului Mediteranei (dupa insula Cipru si insula Creta), fiind situata in partea central-estica a Greciei continentale.
Impreuna cu insula Skyros, insulele din golful Evia, o parte din continent si alte insule mai mici formeaza tinutul Evia, faimos in Grecia pentru frumusetea sa naturala si pentru izvoarele termale benefice pentru sanatate.
Evia (Eubeea) - insula Sfantului Nectarie
In centrul insulei Evia se afla cel mai mare oras si capitala insulei – Halkida, legata de continent prin doua poduri: unul vechi si un altul mai nou. Odata ajunsi pe podul vechi, puteti vedea un eveniment unic, un mister pe care a incercat sa-l dezlege Aristotel: fluxul si refluxul se schimba alternativ, formand un „val in picioare”. Construit recent, Noul pod Chalkis este cel mai lung pod suspendat din Europa.
Insula Evia este o destinatie ideala de vacanta pe tot parcursul anului, turistii fiind atrasi de peisajele uimitoare cu paduri de pin si plantatii de maslini, cascade si izvoare, de numeroase monumente istorice, biserici si muzee, de plaje superbe cu nisip si apele turcoaz ale Marii Egee.
Insula Evia este locatia excelenta pentru o vacanta relaxanta, aici existand multiple posibilitati de petrecere a timpului liber printre care sporturi nautice pe plaje cu ape deosebit de curate si albastre, drumetii si tratamente balneare la izvoarele termale de la Gialtra, Therma, Aedipsos, Yaltra si Helia cunoscute inca din antichitate pentru proprietatilor lor curative.
Insula Evia cuprinde multe statiuni pitoresti in care locuitorii inca pastreaza spiritul autentic al insulei, dar si numeroase si fascinante manastiri bizantine precum Manastirea Cuviosului David si Manastirea Sfantul Ioan Rusu.
Plaje in insula Evia
Gregolimano Beach este asezata aproximativ la jumatatea distantei dintre Loutra Gialtra si satucul Kokkinias. Pornind spre sud de la Loutra Gialtra, pana la plaja Gregolimano sunt cam 4,5 kilometri. Plaja dispune de nisip fin. Are o lungime de aproximativ un kilometru si o latime chiar si de 80 m in unele locuri. Pe plaja se afla Club Med Gregolimano care in timpul zilei serveste bauturi, sucuri sau cafele.
Pili Beach se afla in partea de Nord Est a insulei in proximitatea localitatii Pilio. Are o lungime de 400 de metri, nisip fin dar si ceva pietre. Este intr-o mai mica masura utilata cu sezlonguri, umbrele sau chiar locuri de servit masa.
Hiliadou Beach se afla in partea de nord-est a insulei Evia si are o lungime de 1 kilometru si o latime de 40 de metri. Este o plaja cu nisip fin, dar si ceva pietre, fiind de calitatea medie. Are in schimb insa o panorama magnifica.
Mourteri Beach se afla la aproximativ 10 kilometri de orasul Kimi. Apa este de un albastru profund iar lungimea plajei este imensa astfel incat e greu sa fie ocupata in totalitate.
Agiocampus este o plaja cu ape limpezi si ideala pentru cei care vor intimitate. Nu foarte multa lume se incumeta sa o viziteze. Din acest motiv este una dintre preferatele grecilor care s-au saturat de afluxul de turisti.
Kalamos Beach se afla in partea de Est a insulei Evia si este formata din 2 segmente care impreuna totalizeaza 250 metri si o latime de 20 metri. Plaja Kalamos este amenajata cu umbrele de soare si sezlonguri si taverne.
Metochi Beach se afla in partea de Nord Est si are o lungime de 600 de metri si o latime de 15 metri. Este o plaja linistita cu nisip fin si ceva pietre. Panoramica pe aceasta plaja este una deosebita.
Plaja Korasida se afla in partea de est a insulei Evia si are o lungime de aproximativ 130 de metri, latimea plajei fiind in medie de 20 metri. Korasida este un mixt de nisip fin si pietris.
Statiuni turistice si orase in insula Evia
Principalele statiuni de pe insula Evia sunt Chalkida, capitala insulei, Eritria, Amarinthos, Kimi si Edipsos.
Chalkida – capitala insulei Evia – este practic, poarta de intrare în Evia, pentru cei care traversează podul care face legătura cu partea continentala a Greciei.
În Chalkida te poți plimba pe faleza mărginită de taverne cu pește și fructe de mare proaspete, poți vizita Kokkino Spiti (Casa Roșie, construită în anul 1884), Casa cu Statui, Muzeul de Arheologie și Sala Primarului (cu arhitectură ce prezintă frumoase elemente baroce).
Cea mai cunoscuta statiune de pe insula Evia este Edipsos, unde se afla celebrele ape termale, ce se varsa in mare, cunoscute de pe vremea imparatilor romani. Peisajul este sălbatic, iar hotelurile si terasele relativ putine.
Eritrea, vechiul rival al orasului Halkida este acum o statiune moderna cu plaje deosebite si vestigii arheologice care cuprind un teatru, piata si cea mai bine pastrata poarta de intrare in oras din perioada antica. In Eritrea exista de asemenea un muzeu arheologic, cu numeroase exponate ce prezinta istoria zonei.
Orasul Kimi, situat la 145 km de Halkida, este unul dintre cele mai vechi orase de pe insula Evia. Aici puteti vizita un Muzeu Folcloric care surprinde modul de viata al locuitorilor insulei si prezinta exponate folosite in viata cotidiana a acestora, puteti admira centrul vechi, o manastire bizantina tarzie si mai multe cladiri neo-clasice deosebit de frumoase.
In statiunea Limni din partea de nord a insulei Evia se pot admira baile spa de la Loutro Edipsos care dateaza din perioada Imperiului Roman. Alte situri arheologice din apropiere care merita vizitate sunt Templul Dafniforos Apollo, Teatrul antic si cladirea Palaestra cu frumoase mozaicuri.
Statiunea Marmari are un farmec deosebit conferit de numerose taverne si festivaluri care celebreaza obiceiurile localnicilor: pescuit, productia vinului si a bauturii locale tispouro. Marmaris are numerose plaje cu nisip auriu sub forma de semiluna (Fighias, Kokini, Kavos, Chrisi Ammos, Zastani, Likorema, Aghia Irene, Baniera, Rossa, Vasiliko, Schinodavli, Limiona, Varelei, Kaliani). Apa este foarte curata si surprinde vizitatorii prin culoarea de un albastru intens.
Aproape de extremitatea sudică a Eviei, Karystos este un oraş atrăgător, care are în principal origini moderne, fiind construit abia după Războiul de Independenţă (1821-1829). Lui Otto, primul rege al Greciei moderne, i-a plăcut atât de mult acest loc încât, plin de modestie, l-a redenumit cu propriul nume – Othonoupolis. A făcut din oraş noua capitală a ţării, invitând un arhitect bavarez care să creeze un plan urbanistic grandios, cu străzi lungi şi largi, mărginite de vile. Dar la puţină vreme după încheierea acestui prim pas, Otto nu a mai fost rege. Karystos şi-a recuperat numele şi şi-a păstrat străzile aşa cum erau. Astăzi, oraşul este una dintre destinaţiile feriboturilor pornite de pe continent, din Rafina, lucru care îl transformă într-un loc aglomerat – mai ales în timpul verii – dar într-un mod vioi şi captivant.
Dominând oraşul, Castello Rosso este o masivă fortăreaţă medievală care se ridică deasupra Karystosului modern pe locul acropolisului antic. Nu a mai rămas aproape nimic în interiorul fortăreţei, care îşi datorează numele culorii roşiatice a zidurilor sale, dar de aici te poţi bucura de o privelişte minunată asupra oraşului şi chiar către Muntele Ochi, aflat ceva mai în interior.
Cazare recomandata in insula Evia
Atractii si obiective turistice in insula Evia
Insula Evia gazduieste doua obiective importante pentru cultul crestin ortodox: Manastirea Sfantului David Batranul, situata la aproape 1.000 m altitudine si Biserica Sfantului Ioan Rusu, facatorul de minuni, din localitatea montana Prokopie.
Manastirea Sfantul David se afla in apropierea satului Rovies, din nordul insulei, și la doar 4 kilometri de cascada Drimona, Fondată în anul 1550, această mânăstire are o hagiografie foarte rară, adăpostind o serie de relicve istorice care se pot admira în muzeul din interior.
Conform legendelor, mânăstirea a apărut după ce David a lovit o piatră cu un băț iar din aceasta a început să țâșnească apă sfințită. Construcția inițială a mânăstirii a fost incendiată de otomani în timpul Revoluției din 1820, pentru a-i pedepsi pe călugării care adăpostiseră insurgenți, dar a fost reconstruită în 1877. Cei care vizitează mânăstirea sunt întâmpinați de călugări cu loukoumi, ceai și cafea.
Biserica Sf Ioan Rusul este situată în zona localității Prokopi și este vizitată anual de mii de credincioși fiind unul dintre cele mai populare lăcașuri de cult din insula Evia. Cosntrucția bisericii a început în anul 1930 și a fost finalizată abia 19 ani mai târziu, în 1959. În interior se află rămășițele pământești ale acestui sfânt care a murit în anul 1730 și care a fost canonizat în 1962 de către Biserica Rusă.
Ioan Rusul s-a născut în Ucraina în 1690 și a fost capturat și vândut ca sclav în timpul războiului ruso-turc din 1710-1711. A devenit cunoscut pentru refuzul său de a se converti la islam, iar relicvele lui au fost aduse în Evia de imigranții din Anatolia, care au fost forțați să se mute în Evia în urma războiului greco-turc din anii 20 ai secolului trecut. Există un flux constant de pelerini care vin la biserica Sfântul Ioan Rusul din Prokopi deoarece se crede că acest sfânt îi ajută pe cei care suferă de boli cronice. Sfântul este sărbătorit anual, pe 27 mai.
Izvoarele termale Edipsos. Edipsos este cea mai populară localitate balneară din Grecia. Izvoarele termale din Edipsos au atras vizitatori de seamă din urmă cu multe secole. Împărați precum Hadrian, Marcus Aurelius și Constantin cel Mare au venit în această mică localitate din nordul insulei Evia pentru a se trata de diverse afecțiuni cu ajutorul apelor termale de aici. Însuși Aristotel a încercat să deslușească secretul puterilor terapeutice ale apelor bogate în minerale din Edipsos. Mai târziu, personalități precum Aristotel Onassis, Maria Callas, Winston Churchill, Omar Sharif sau Greta Garbo s-au bucurat de beneficiile oferite de aceste izvoare. Există și un vechi mit care spune că zeița Atena i-a cerut fratele ei, Hefaistos, să creeze izvoarele din Edipsos pentru ca Hercule, eroul ei favorit, să se poată odihni aici după fiecare dintre sarcinile primite.
În Edipsos sunt peste 60 de izvoare ce au temperaturi care variază de la 34 la 71 de grade, toate extrem de bogate în minerale și microelemente. Apele termale se ridică printre roci de la o adâncime de 3000 de metri iar în cele câteva spa-uri din localitate se pot trata afecțiuni precum durerile de spate și de gât, probleme legate de articulații, reumatisme, probleme ginecologice și circulatorii, etc.
Nu ratati pestera Paleochora, castrul de la Ano Potamia sau manastirea Osiou David Geronta. De asemenea, puteti sa incercati si izvoarele curative de la Gialtra sau izvoarele fierbinti de la Therma.
Unde te cazezi in insula Evia
Facilitatile de cazare in Evia satisfac dorintele oricarui turist, fie ca doriti lux si odihna sau doar relaxare in mijlocul naturii, Evia este destinatia de vacanta ideala. Aici veti gasi capacitati de cazare pentru toate buzunarele, de la vile si studio-uri cu preturi ieftine, pana la hoteleri de lux .
Unul dintre cele mai luxoase si mai renumite hoteluri din insula Evia este Thermae Sylla Spa, printre oapetii sai numarandu-se Aristotel Onassis, Maria Callas, Churchill, Greta Garbo sau Omar Sharif. Thermae Sylla Spa este unul dintre cele mai bune SPA – hoteluri din lume, datorita bailor sale termale.
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in insula Evia:
Ce si unde mananci in insula Evia?
Ca orice insulă grecească, Evia are propria gastronomie, bogată și renumită pentru simplitatea, diversitatea, aromele puternice și ingredientele proaspete. Am mâncat la multe taverne din Evia – într-unele am căzut, ca oriunde, în capcanele turistice, preparatele nedepășind stadiul unor tratații convenționale, realizate fără suflet, dar am nimerit și în locuri în care lingeai pe degete la final de masă.
În Evia, carnea e combinată în mod delicios cu legumele, rețetele fiind transmise din generație în generație. Și ce e special la această insulă este faptul că, fiind preferată de greci (mulți atenieni își petrec aici vacanțele și weekend-urile), mâncarea e adaptată pe undeva gusturilor lor. Caută, așadar, restaurante și taverne în care se servesc preparate din carne de miel în stil rural – kontosouvli, exochiko – sau cârnați locali, gardoumba, kokoretsi, bekri meze, astakomakaronada, psaromeze, kourkoubines sau goglies, miel cu paste, creveți prăjiți, caracatiță în sos de vin, spaghete cu fructe de mare, pită cu verdețuri sălbatice, tiropitaria, brănzeturi locale și vin local. La care se adaugă dulciuri locale, precum delicioasele soutzouki, baclavaua în stil Kimi, smochine proaspete sau uscate și afumate în aburi aromatici, migdale și miere.
Cei care vizitează (sau sunt cazați) în sudul insulei Evia, ar trebui să caute aceste trei preparate caracteristice regiunii: tiropitari, kourkoumpinia și miel vouloto. Tiropitari este un aluat întins și umplut cu brânză albă, moale, touloumotiri, făcută din lapte de capră și oaie – practic, o plăcintă cu brânză. Kourkoumpinia sunt dulciurile tipice insulei Evia (în alte părți le vei găsi sub numele de gogkles sau tzolia), iar vouloto de miel se prepară cu usturoi și carne de miel consimentată cu sare și piper, gătită la foc mic într-un cuptor închis, timp de mai multe ore până devine fraged și dulce.
Cum ajungi in insula Evia?
Cum ajungi in insula Evia cu masina personala
Pe insula Evia se poate ajunge de pe continent cu feribotul, care se poate lua din portul Glifa (aproximativ 250 de km de Salonic, pe autostrada). Taxa de ferryboat este de 13,50 – 15,50€/masina/sens si 2,30€/pers.
Din Atena se poate ajunge direct cu masina, legatura fiind facuta de un pod, construit in paralel cu podul antic.
Cum ajungi in insula Evia cu avionul
Evia nu are aeroport propriu, însă vă va fi ușor să veniți aici odată ce ați ajuns în Atena sau pe insulele Skyros, Skopelos, Skiathos și Alonnisos. Cum Evia este o insulă foarte mare și foarte lungă (pentru a parcurge insula de la un capăt la altul aveți nevoie de aproximativ 5 ore, aceasta măsurând 3580 km2), trebuie să vă stabiliți ruta în funcție de destinația finală.
Cazare in Evia
Descoperiți cele mai bune hoteluri, pensiuni și apartamente din Evia pe baza a mii de recenzii verificate.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Te-ar putea interesa si: