Dublin este cel mai mare oras al Irlandei si capitala tarii, o destinatie cu numeroase obiective turistice care ii tin pe vizitatori ocupati pentru multe zile si de aceea este unul dintre cele mai vizitate orase ale Irlandei. Dublin este un oras prosper si modern, cu un trafic extrem de aglomerat si cu restaurante mereu pline.
Cel mai mare aeroport din Irlanda se afla in Dublin, iar cum foarte multi turisti care sosesc in oras sau in alte regiuni ale tarii aterizeaza pe acest aeroport, numarul turistilor care sosesc aici este in continua crestere.
In timpul verii in Irlanda nu ploua foarte des, insa umiditatea este crescuta, iar vremea este foarte schimbatoare. Din mai pana la sfarsitul lui august, in Dublin temperaturile sunt destul de ridicate, iar umiditatea este crescuta, ceea ce inseamna ca imbracamintea din bumbac este recomandabila. Iernile pot sa fie foarte indelungate, nu ninge frecvent, dar temperaturile sunt scazute, cu o minima de 3°C si o maxima de 8°C.
Atractii si obiective turistice in Dublin
Daca vreti sa mergeti in Dublin puteti sa va faceti o impresie de ansamblu asupra orasului inainte de a incepe sa-l descoperiti in amanunt, la pas. Cea mai buna modalitate de a realiza acest lucru este printr-o calatorie cu unul din autobuzele decapotabile, care va va duce la cele mai importante obiective turistice si o sa va dea sansa de a admira orasul frumusetile orasului.
Printre cele mai importante obiective turistice se afla casele unde s-au nascut Oscar Wilde si Ducele de Wellington, Catedrala Bisericii Crestine, Catedrala Sfantul Patrick si Castelul Dublin.
Oras cu o cultura vasta si puternica, Dublin detine o serie de muzee care ii ajuta pe turisti sa afle mai multe despre mostenirea bogata a orasului si le permite sa isi ocupe timpul in mod placut.
Irlanda este o tara foarte cunoscuta pentru scriitorii sai valorosi, iar Muzeul Scriitorilor din Dublin celebreaza notorietatea lor prin expozitii de manuscrise, jurnale, scrisori si prime editii de carti ale unor scriitori renumiti ca Beckett, Joyce si Wilde. Aceasta casa a fost construita in secolul 18 si include o sala de desen imensa care este plina de picturi de o frumusete rara. Printre cartile extrem de valoroase care sunt expuse in acest muzeu se afla prima editie, aparuta in anul 1899, a cartii “Dracula”, scrisa de Bram Stoker si editia din anul 1804 a “Calatoriilor lui Guliver”. La subsolul muzeului a fost amenajata o librarie, o cafenea si un restaurant. Intrarea se plateste, iar muzeul este deschis intre lunile iunie si august de luni pana vineri in intervalul orar 10:00-18:00, sambata de la 10:00 la 17:00 si duminica de la 11:00 la 17:00. Intre lunile septembrie si mai orarul se schimba, muzeul fiind deschis atunci de luni pana sambata intre orele 10:00-17:00 si duminica intre 11:00 si 17:00.
Muzeul National de Ceara expune foarte multe figuri celebre, incluzand muzicieni, actori, scriitori si politicieni. Expozitiile sunt tematice, fiind impartite in mai multe sali: Camera Scriitorilor, Sala Legendelor Irlandei sau Sala Fanteziei Copiilor. Exponatele pot sa fie admirate zilnic, intre orele 10:00 si 19:00, dupa ce ati platit o taxa de intrare.
Situat pe strada Kildare, Muzeul National impresioneaza turistii cu mult inainte ca acestia sa il viziteze, datorita cladirii sale frumoase. Odata intrati in muzeu, vizitatorii sunt in continuare surprinsi de detaliile arhitecturale, muzeul avand coloane de marmura, podele de mozaic si balustrade cu ornamente. A fost deschis prima data in anul 1890 si de atunci si-a marit continuu colectia de arme, unelte de bronz si bijuterii din aur. In Colectia de Tezaur sunt expuse unele dintre cele mai cunoscute piese ale muzeului, iar la etaj colectia este dedicata vikingilor. Nu se percepe taxa de intrare, iar muzeul este deschis de marti pana sambata intre orele 10:00-17:00 si duminica intre 14:00 si 17:00.
Cultura orasului Dublin este reflectata cel mai bine prin muzeele, librariile si galeriile sale de arta. Numeroasele teme si subiecte tratate pun in evidenta diversitatea culturala si istoria orasului si a intregii tari. La teatre se joaca piese ce apartin repertoriului irlandez, drame clasice si contemporane si de asemenea piese ce fac parte din repertoriul european si american. Dintre celelalte reprezentante ale culturii orasului si tarii, sunt notabile Libraria Marsh, care este prima librarie publica a Irlandei si Centrul de Film Irlandez, localizat in mijlocul cartierului Temple Bar, intr-o cladire din secolul 17.
Galeriile de arta din odublin expun atat lucrari ale artistilor irlandezi, cat si internationali. Fiind foarte multe si avand cu siguranta si muzee pe lista dumneavoastra de obiective turistice care nu trebuie ratate, incercati sa gasiti timp cel putin pentru Galeria Nationala a Irlandei din Merrion Square, fiindca se pune accentul aici nu numai pe arta irlandeza, cat si pe cea internationala.Galeria Nationala a Irlandei expune mai mult de 3 000 de lucrari, ce au fost create intre secolele 14 si 20. Acest fapt atrage foarte multi vizitatori, iar galeria este in permanenta plina de vizitatori. Printre cele mai valoroase picturi expuse la Galeria Nationala a Irlandei sunt si cateva semnate de Pissarro, Caravaggio, Rembrandt, Goya si Monet. Tururi ghidate gratuite se organizeaza in fiecare saptamana sambata si duminica. Galeria este deschisa de luni pana sambata intre orele 09:30 si 17:30 si duminica intre 12:00 si 17:30.
Muzeul Irlandez de Arta Moderna a fost deschis spre vizitare pentru prima data in 1991 si este principala institutie de arta moderna si contemporana din Irlanda. Are o colectie de aproximativ 2 000 de piese, iar intrarea este libera.
Cazare in Dublin
In Dublin, cazarea este destul de scumpa, mai ales la hotelurile din centrul orasului. In timpul verii, preturile cresc, iar daca doriti sa vizitati orasul in aceasta perioada cel mai bine este sa rezervati camera la hotel cu ceva timp inainte. Unele hoteluri ofera pachete de cazare avantajoase la sfarsit de saptamana, in timp ce altele scad preturile in mijlocul saptamanii. Daca nu doriti sa stati in centru, alegeti suburbiile din nord si cazati-va la unul din B&B-uri, unde pretul camerei poate sa ajunga chiar si la jumatate. Intre sfarsitul lui iunie si septembrie puteti sa va cazati in unul din campusurile universitare din oras, ca de exemplu la Trinity College sau Mercer Court. De fapt, zona din jurul Trinity College ofera multe oportunitati de cazare la preturi avantajoase, iar Temple Bar-ul se afla foarte aproape.
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Dublin – Irlanda:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Restaurante in Dublin
Dublin-ul este plin de locuri unde puteti sa serviti masa si orice tip de mancare poate sa fie gasit in acest oras. Numeroasele locatii la moda si varietatea de meniuri fac din orasul Dublin locul ideal pentru cei pasionati de arta culinara. Fie ca doriti sa luati masa impreuna cu prietenii sau doriti un cadru mai intim, in Dublin aveti posibilitatea sa alegeti din multe restaurante si singura problema care poate sa apara este greutatea de a decide unde sa mergeti prima data.
Capitala Irlandei detine multe restaurante, cafenele si baruri care satisfac toate gusturile si se potrivesc fiecarui buget. Puteti savura o masa traditionala in foarte multe restaurante ale Dublin-ului, dar sunt si foarte multe care se axeaza pe bucataria internationala. Astfel, unele au tematica italiana, franceza, spaniola sau mexicana, in timp ce altele isi incanta clientii cu arome deosebite ce apartin bucatariei indiene, japoneze sau coreene. Vegetarienii si cei care iubesc fructele de mare nu au fost uitati, iar in oras au fost amenajate restaurante ce sunt orientate pe satisfacerea gusturilor lor.
Cum se intampla in majoritatea oraselor europene care sunt destinatii turistice foarte cautate, bucataria se imparte in traditionala si internationala. Multe dintre mancarurile traditionale din aceasta zona contin cartofi, carne de porc si peste.
Printre primele preparate la care se va face referire intr-o descriere a bucatariei irlandeze o sa se afle micul dejun. Un mic dejun autentic irlandez o sa va dea energie pentru intreaga zi si va include o combinatie apetisanta de oua, carnati si slanina. Fructele de mare sunt servite in multe dintre restaurantele din Dublin, iar unele dintre ele chiar sunt specializate in prepararea somonului, pastravului, platicii si stridiilor.
Colcannon este unul din felurile de mancare traditionale, specifice acestei zone. In trecut, baza mancarii consta in usturoi salbatic, dar acum felul de mancare este preparat in principal din cartofi. Alte ingrediente ce sunt adaugate pentru a face gustul mai bogat sunt prazul si varza. In Dublin se consuma cu placere cartofii preparati in diverse moduri: fierti, copti sau prajiti si inclusi chiar si in prajituri. Locuitorii orasului sunt insa preocupati si de regimul de viata sanatos si consuma foarte multe fructe si legume. Legumele fierte sunt printre favoritele acestora, care prefera combinatiile de varza si rosii. Coddle este un alt fel de mancare reprezentativ pentru Dublin si este un tip de carnat preparat din carne fiarta de porc. Alte ingrediende frecvent intalnite in mancarea traditionala a zonei sunt ouale, sunca, somonul, scoicile si codul. Friptura irlandeza este o alta specialitate cu care s-au familiarizat foarte multi vizitatori. La fel ca in cazul micului dejun specific irlandez, friptura este foarte satioasa.
La nord de raul Liffey se afla restaurantul Talbot, care se remarca prin meniul ce contine feluri de mancare pline de creativitate, ce combina influentele mediteraneene cu ingredientele proaspete. Restaurantul este situat la etaj si prezinta in permanenta expozitii ale artistilor locali, care se schimba cu regularitate. Este foarte aglomerat, iar rezervarile sunt absolut necesare. Va puteti delecta aici cu feluri de mancare sanatoase sau puteti alege dintre numeroasele variante de mancare vegetariana.
Mancarurile irlandeze sunt servite cu o amprenta moderna in Braseria Na Mara. “Na mara”, inseamna “la mare”, iar cuvintele definesc acest loc foarte bine deoarece preparatele din peste ocupa mare parte din meniu. Cladirea in care a fost amenajat acest restaurant a fost in trecut gara, iar modul in care a fost decorat localul este foarte interesant.
Milano este un restaurant cu specific italian ce sta deschis pana la miezul noptii si ii delecteaza pe clienti cu mancaruri ce au ca baza crevetii, cu pizza si multe feluri de paste. Osteria Romano este un alt restaurant cunoscut pentru preparatele ce apartin bucatariei italiene si este locul ideal pentru o masa relaxata, intr-o atmosfera vesela.
Specializat in bucataria pakistaneza, restaurantul Khyber Tandoori este un loc placut unde puteti lua masa. Aici puteti sa serviti si mancaruri traditional indiene cum sunt kebab-urile si curry-ul picant. Datorita cuptorului tandoori, mancarea are un gust deosebit si o aroma autentica
Cum ajung in Dublin?
Daca doriti sa zburati Bucuresti-Dublin, trebuie sa stiti ca pretul unui bilet de avion catre Dublin este de aproximativ 500€ pentru un zbor direct, insa biletul de avion Bucuresti-Dublin poate sa ajunga sa coste si 1 200€.
Cazare recomandata in Dublin
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
Te-ar putea interesa si: