Drumul spre Parga - trasee auto si informatii utile
Anul acesta ne-am hotarat sa ne reintoarcem in Grecia pentru vacanta de vara, dup ace in ultimii ani am petrecut concediul pe taramuri iberice: Cambrils, Marbella si Tenerife. Ne era dor de Grecia, ne era dor sa plecam in concediu si masina, sa nu mai depindem de orarul zborurilor de avion, sa ne oprim in diferite locatii cand vrem si cat vrem.
Asadar planurile fiind facute, ne-am indreptat initial atentia catre Parga si Sarti (Bratul Sithonia – Halkidiki) pe considerentul ca este mai bine ca drumul de intoarcere in tara sa fie mai scurt, din Parga urmand sa ne oprim o noapte in Salonic, continuand apoi vacanta in Sarti si apoi drumul de intoarcere spre Romania.
Asa cum procedam dintotdeauna, Inca din luna ianuarie am facut rezervarile de cazare pentru Grecia, optand pentru platforma booking.com deoarece in multe situatii am gasit preturi mai ieftine decat la agentiile de turism, in plus otam pentru anulare gratuira, luand astfel in calcul eventualele situatii neprevazute care ne-am pune in insposibilitatea desfasurarea vacantei sau intarzierea ei.
Pentru anul acesta ne-am planificat vacanta in perioada 17 – 27 iunie, atat pentru sejurul in Parga, cat si pentru (credeam noi pe atunci) statiunea Sarti, pretul total fiind de aproximativ 800 euro pentru 4 persoane (2 adulti si 2 copii), regimul de masa ales fiind self catering. Am ales si de aceasta data optiunea de anulare gratuita oferita de booking.com, desi am platit cu vreo 40-60 de euro in plus, dar urmand ca plata pretului cazarii sa o facem la finele lunii mai sau in momentul efectuarii check-in-ului, la destinatie.
La numai cateva zile dupa efectuarea rezervarilor am primit un email de la prorpietarul locatiei de cazare din Sarti prin care ni se solicita un avans pentru a ni se confirma rezervarea, in caz contrar aceasta urmand a fi anulata. Am raspuns politicos ca nu este politicaly correct sa ni se solicite avans deoarece avem optiunea de anulare gratuita pana foarte aproape de perioada concediului noi avem dreptul sa renuntam oricand pana atunci la rezervare fara niciun cost. In urma acestui raspuns, ne-am trezit fara cazare in Sarti, hotelul anuland rezervarea noastra, considerand sa isi securizeze rezervarea solicitand un avans care nu avea nicio logica cu termenii initiali ai rezervarii.
Anularea rezervarii din Sarti nu ne-a afectat foarte tare avand la dispozitie destul timp pentru a cauta noi locatii si astfel, dupa un tur virtual al coastei de vest a Greciei continentale, am ales sa inlocuim Sarti cu insula Lefkada, pretul cazarii disponibil pentru Anemolia Apartments din Vasiliki fiind aproape identic cu cel al rezervarii anulate din Halkidiki.
De fiecare data cand mergem in vacanta in Grecia, alegem ca perioade a doua jumatate a lunii iunie sau prima jumatate a lunii septembrie deoarece preturile sunt mai mici si astfel facem economii in bugetul de vacanta si evitam aglomeratia din perioada de varf a sezonului estival.
Cauti cazare ieftina in Parga?
Foloseste formularul de mai jos si descopera cele mai bune oferte de cazare in Parga! Fara comisioane suplimentare si anulare gratuita!
Iata ca a venit si ziua in care am pornit catre Parga cu masina personala, traseul ales de noi fiind Craiova – Calafat – Vidin – Montana – Sofia (pe cenntura) – Blagoevgrad – Kulata – Promachonas – Salonic – autostrada catre Atena – Verioa – Kozani – Ioannina – Parga.
Cei care trec in Bulgaria pe la Giurgiu – Ruse aleg acelasi traseu clasic spre Grecia (prin Sofia – pe centura), distanta dintre Bucuresti si Parga fiind de aproximativ 1.100 km.
Asadar fiind un drum destul de lung si obositor pe care am intentionat sa il facem dintr-o bucata, am plecat din Craiova in jurul orelor 22, iar la ora 23 deja trecusem la vecinii nostri bulgari, dupa ce am mai zabovit cateva minute, pret de o tigara si o cola la OMV-ul de la intrare din Calafat. Drumul dintre Craiova si Calafat este destul de bun si deoarece am beneficiat de o zi de duminica (in ajun de ) ne-a fost destul de usor sa il parcurgem in mai putin de o ora.
Odata ajunsi la punctul la punctul de trecere pe podul de peste Dunare dintre Calafat si Vidin, nu a trebuit sa asteptam prea mult, in fata noastra findd doar 3-4 autorurisme, asa ca am achitat taxa de trecere peste pod de 27 lei, urmatoarea oprire fiind in prima benzinarie bulgareasca pentru a ne achizitiona vigneta pentru Bulgaria.

Trecerea in Bulgaria (Calafat – Vidin)
Desi stiam ca putem achizitiona vigneta pentru Bulgaria si online, am preferat sa recurgem la metode clasica, din benzinarie, insa bulgarii, in ultima perioada sunt mai mereu cu un pas inaintea noastra si ne-au sugerat sa achizitionat vigneta tot online, in benzinarie fiind instat un automat pentru vignete, cu meniu si in limba romana, preturile fiind chiar mai mici decat in varianta pe suport pe hardie. Din cteva click-uri si deposedati de echivalentul a 15 leva de pe card, am intrat in posesia vignetei, linistit ca astfel putem strabate Bulgaria fara a mai avea teama ca vreun politist zelos ne amendeaza din acest motiv.
Distanta Vidin - Sofia (pe centura) - Kulata
Dupa plata vignetei pentru Bulgaria si 0 tigara fumata pe indelete am pornit spre Sofia pe traseul Vidin – Vinishte – Montana – Berkovitza – Sofia, distanta de circa 200 km pe care am parcurs-o lejer in 3 ore (am facut in singur popas de 20 minute la iesirea de pe centura orasului Montana), urmatorul popas fiind pe autostrada Sofia – Promachonas, la un Mc Donald cu program non-stop aflat dupa doar cativa km de Sofia.

Autostrada Sofia – Kulata
Asadar la ora 2.20 minute savuram o cafea si un energizant si am hotarat ca acesta sa fie popasul principal al drumului nostru catre Parga. Am stat aici circa 35 – 40 minute si apoi am pornit catre punctul de trecere de frontiera Kulata – Promachonas.
Din Sofia catre Kulata, majoritatea traseului este pe autostrada, vecinii nostri bulgari reusind mai bine ca noi la capitolul autostrazi. Singura portiune unde nu au finalizat autostrada este intre Blagoevgrad si Kresna, pe o distanta de aproximativ 40 km, dar si aici drumul este destul de ok, si daca nu aveti norocul sa prindeti aglomerat puteti parcurge distanta Blagoevgrad – Kresna in maxim 40 minute.
Cu vreo 30 de km pana la vama, ne-am opriti iarasi la celebrul magazin de bomboane (International Market parca se numeste), copiii facandu-si adevarate provizii pentru intreaga perioada de vacanta. Nici aici nu am intarziat mai mult de 20 – 25 de minute, profitand de oprire si mai fumand inca o tigara.
Pana in Kulata am mai facut o oprire pentru alimentare cu benzina la OMV-ul aflat pe partea dreapta, la vreo 10 km distanta de Promachonas, informandu-ne dinainte de plecarea din tara cu privire asupra pretului superior al benzinei din Grecia, comparativ cu preturile din Bulgaria.
Distanta Promachonas - Salonic
Am ajuns la punctul de trecere Kulata – Promachonas si spre deoasebira de vacanta din 2016 cand am asteptam destul de mult din cauza aglomeratiei, am treusit sa intram in Grecia in 4-5 minute in fata noastra fiind doar 2-3 masini ale unor conationali care mergeau in vacanta si ei.
Primul statie de taxare unde trebuie sa platesti taxa de autostrada pentru Grecia este chiar dupa ce ai trecut punctul de frontiera Promachonas, la intrarea pe autostrada spre Salonic: taxa pentru aceasta portiune fiind de 2.40€/autoturism.
Am pornit asadar drumul prin Grecia odata cu ivirea zorilor astfel ca am putut sa ne bucuram de livezile de maslini si peisajul tipic grecesc dintre Promachonas si Salonic.
La orele diminetii, autostrada A25 catre Salonic a fost destul de lejera, fara aglomeratie sau ambuteiaje cum se intampla in Romania, astfel incat cei 130 de km dintre Promachonas si Malgara i-am parcurs in mai putin de o ora si 15 minute.
Pana la Salonic se merge pe A25, apoi se continua pe A1 (autostrada catre Atena) pana dupa statia de taxare de la Malgara, iar in apropiere de Kleiti se iese de pe A1 si se intra pe autostrada Egnatia Odos (A2).

Autostrada A25 Promachonas – Salonic
Daca mergeti catre Corfu, Lefkada, Zakynthos sau Parga trebuie de urmariti indicatoarele catre Veroia/Kozani, asa este cel mai simplu deoarece GPS-ul va poate juca uneori feste.
A doua statie de taxare este pe autostrada A1, dupa Salonic, la Malgara, taxa de autostrada ce trebuie achitata aici fiind de 1.20 euro/autoturism.
Autostrada Egnatia Odos: Platanos - Kozani - Ioannina - Parha
In mai putin de 10 km de la intrarea pe Egnatia Odos ne-am oprit la Platanos, fiind trecut deja de ora 7 dimineata, o cafea era binevenita.
Olympus Plaza din apropiere de Platanos este locul de oprire pe care vi-l recomandam in drumul dvs. catre insulele ionice, deoarece de-a lungul a peste 400 km cat are lungime Egnatia Odos nu veti mai intalni popasuri importante. Aici puteti sa va alimentati masina, sa beti o cafea sau sa luati o mica gustare inainte de continuarea drumului. Preturile aici nu sunt nici prea prea, nici foarte foarte. Spre exemplu, un frappe costa 1.20 euro, placinta cu branza 2.80, o apa plata – 1,20 euro.

Olympus Plaza – Platanos (Grecia)
Popasul nostru de la Olympus Plaza (Platanos) a durat aproximativ o ora, timp in care am savurat un frappe si am facut o prima degustare a delicioaselor placinte grecesti.
Cu o doza de energie in plus am pornit, din nou la drum, distanta de 320 de km pe care o mai aveam de parcurs pana in Parga fiind destul de lunga si vroiam sa fim deja acolo pana la ora pranzului.
Traseul nostru a continuat fara oprire inca vreo 260 km pe Egnatia Odos (distanta parcursa in mai putin de doua ore si jumatate), pana aproape de Igoumenintsa, un de pana in Vasilikos am urmat iesirea de pe autostrada catre Margariti/Parga.
Asadar, dupa 13 ore de mers (inclusiv opririle de pe trasu, dintre care aproape o ora la Platanos pe autostrada Egnatia Odos, am ajuns in Parga, unde datorita GPS ne-a fost destul de usor sa gasim unitatea de cazare – Andreas Kanali (vezi impresii aici), aflata chiar deasupra plajei Valtos.
Taxe autostrada Grecia: Promachonas - Igoumenitsa
In Grecia nu trebuie sa achitati vigneta pentru a circula pe drumurile publice, insa mai toate autostrazile sunt cu taxa.
Asadar pentru a ajunge in Parga noi am achitat urmatoarele taza pentru autostrada, preturile fiind pentru un autoturism:
- punctul de trecere frontiera Promachonas (autostrada Promachonas- Salonic): 2,40 euro
- statia de taxare de la Malgara (autostrada Salonic – Atena): 1,20 euro
- statia de taxare Polimiloi (Autostrada Egnatia Odos): 2,40 euro
- statia de taxare Pambotilas (autostrada Egnatia Odos): 1,20 euro
- statia de taxare Malakasoi (autostrada Egnatia Odos): 2,10 euro
- statia de taxare Turis (autostrada Egnatia Odos); 2,10 euro
Total taxe de autostrada Promachonas – Igoumenitsa: 11,40 euro
Costuri de calatorie din Romania catre Parga
Distanta dintre Craiova si Parga fiind de aproximativ 950 km, cheltuielile cele mai importante sunt cu carburantul, insa si acestea pot fi optimizate in situatia in care alimentati la plecare in Romania si apoi in Bulgaria, pretul benzinei si motorinei in Grecia fiind superior celor 2 tari.
La mijlocul lunii iunie 2019, preturile carburantilor in Romania, Bulgaria si Grecia se prezinta astfel (euro/litru):
Benzina: Romania – 1,233 euro, Bulgaria – 1,136 euro si Grecia – 1,632 euro
Motorina: Romania – 1,269 euro, Bulgaria – 1,144 euro si Grecia – 1,402 euro
Incepând cu data de 01.01.2019, pentru tranzitarea Bulgariei către destinațiile de vacanta din Grecia sau Turcia, nu vom mai fi nevoiți să cumpăram vigneta bulgărească la supra preț și nici să facem fel de fel de “artificii” pentru a o găsi la preț real la vreo benzinărie din Russe! Vigneta pentru Bulgaria poate fi achiziționata si ONLINE, foarte simplu și elegant, iar pentru turismele de max. 3,5 to există și o variantă de weekend (un pic mai ieftină). BRAVO vecinilor noștri bulgari!
Preturile pentru achizitionarea online a vignetei pentru Bulgaria sunt: 15 leva/autoturism pentru o saptamana, 30 leva/autoturism pentru 30 zile si 10 leva/autoturism pentru un week-end.
Vinieta electronică de week-end eeste valabilă de vineri 12:00 până duminică 23:59.
Cursul de schimb BNR este de 2.4147 lei/leva (comunicat de BNR in data de 14.06.2019.
Puteti achizitiona online vigneta electronica pentru Bulgaria aici: Vigneta electronica pentru autoturisme care circula pe drumurile din Bulgaria!
Asadar costurile de calatorie din Romania catre Parga (grecia) sunt dupa cum urmeaza:
- carburanti: 950 km x 2 x 7l/100 km x 1,233 euro/l = 164 euro
- vigneta bulgaria: 8 euro (pentru o saptamana)
- taxe de autostrada Grecia: 11,40 euro
Total costuri calatorie Parga: 183,40 euro
Cazare in Parga
Descoperă cele mai bune hoteluri, pensiuni și apartamente din Parga pe baza a mii de recenzii verificate.
Te-ar putea interesa si:
Super! Multumesc de informatii! In Septembrie mergem si noi spre grecia din Cluj si ma tot gandesc daca sa o luam prin bulgaria pe aceiasi ruta sau prin Serbia si Macedonia, pt care ar si trebui sa imi refac asigurarea deoarece nu le am incluse aparent. Daca aveti vre-un sfat legat de drumul Cluj – Grecia (Lefkada), as fi recunoscator.