articol scris de Valeria Ionita
Indiferent unde ai calatori, in orice colt de tara sau de lume, ca vizitezi locuri exotice ori esti la munte sau la mare, ca mergi in natura, in Delta sau in excursii, orice ai avea in program, daca in locul unde poposesti ai si o oaza de cultura, cu atat mai bine. Omul fara frumos nu poate supravietui, in cautarea lui pleaca si rascoleste pamantul, mai mult, fara frumosul artistic nu ar fi complet.
In Romania, in aproape orice oras in care poposesc turistii si nu doar pentru ei, ci si pentru localnici, sau, poate, in primul rand pentru ei,se organizeaza spectacole. Sunt festivaluri, evenimente culturale, finantate de primarii sau de sponsori, cu bugete mai mari sau mai putin substantiale care ofera oamenilor incantare, distractie si, de ce nu, educatie. Asa se intampla ca in Casele de cultura, in salile acestora de cele mai multe ori incapatoare se produc pe scena artisti care abordeaza toate genurile dramatice, muzicale.
Spectacolele pentru copii sunt de departe cele care au o calitate in plus, aceea de a fi speciale. Dincolo de faptul ca apar sub semnul inocentei si al copilariei , sunt pline de culoare si entuziasm. Au toate culoarea zambetului.Un astfel de spectacol este ‘’Cum sa se supere oamenii mari, mari, mari si sa se bucure copiii mici, mici, mici’’, in regia lui Candid Stoica.
Jucat cu succes la Chicago si Torino, la Bucuresti, prin ARCUB, de 1 iunie, iar in august, la Busteni, in cadrul Festivalului Sfinxului, acesta are in distributie actori profesionisti de talent si cu vasta experienta, Candid Stoica, Florentina Tanase, Constantin Duicu, Vlad Tanase. Clownii si papusile se perinda simultan si alternativ pe scena intr-un show interactiv , cu coloana Sonora, muzica populara preponderent. Actorii, cu maiestrie te aduc in lumea magica si perena a copilariei, indiferent unde s-ar intampla spectacolul, la Bucuresti, la mare, in Sinaia sau Busteni.
Un spectacol bijuterie, rotund si cu reverberatii. Educatia si educatia artistica incepe de la varste mici. Un spectacol educativ si interactiv nu doar pentru vacante, ci pentru orice timp acordat copilului si in orice loc. In aceasta perioada, Sinaia va fi locul in care clownii si papusile vor poposi sa intalneasca copiii orasului si copiii turisti.
Cauti cazare ieftina pe Valea Prahovei?
Pentru disponibilitate si preturi de cazare pe Valea Prahovei va recomandam sa utilizati formularul de cautare de mai jos:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Tot in aceasta perioada, pentru parinti, un spectacol de divertisment cu Grupul Voua care implineste 35 de ani de la infiintare. Spectacolul se intituleaza ‘’Reteta de ras’’ care se ‘’aplica‘’ timp de doua ore spectatorilor in cautarea hazului. Aici, in Sinaia. Daca privesti din oras muntii, stand la o terasa insorita si sorbind agale dintr-o ceasca de cafea sau ceai, vezi zapada de pe varful muntelui, nerabdatoare sa anunte un alt anotimp.
E inca toamna si turistii se pierd pe B-dul Carol in multime ca intr-un grup compact care se bucura inca de soarele de toamna. La Casinoul din Sinaia, vernisaje, in parcul Ghica lumea se plimba cu copii, e zarva si animatie.Turistii urca spre Manastirea Sinaia, ajung apoi pe Furnica si de acolo urca la Peles. Indiferent de anotimp, la Peles e lume, castelul atrage ca un magnet.
Sinaia, cu farmecul ei aparte, nobil, te atrage spre telegondola, muntele cu vraja lui te cheama si Sinaia este acest tot, cu spectacolele ei, cu festivalurile, cu vilele cochete, cu B-dul Carol, castelul Pelisor si Peles.Sinaia mai este si Cumpatu, Casa Memoriala George Enescu, e sunetul viorii sale in sala de muzica de la Peles unde, odinioara prima regina a Romaniei, Elisabeta de Wied, numita Carmen Sylva il asculta pe compozitorul sau favorit.Este fosnetul dansului Marucai Cantacuzino dansand la nesfarsit dupa rapsodia lui Enescu.
Sinaia este natura mirifica si cultura magica, deopotriva.De aceea, arta aici este in firescul ei, iar oamenii o percep, la fel de natural, ca pe orice altceva in Sinaia.
Vacanta de vara a ramas o amintire, cu gandul la alte vacante, ne bucuram de spectacole in sejururi, cele pentru copii aduc magia si povestea in universal toamnei iar cele de divertisment presara cu haz melancolia adusa in gand de acest anotimp roscat si cenusiu. E timpul recoltelor si timpul amintirii. Plecam spre destinatii in cautare de frumos.Il gasim in natura generoasa. Pentru frumosul artistic, multumim artistilor, care sunt creati sa simta mai mult si sa ne spuna si noua, in aceasta ordine a lumii in care fiecare are rostul lui.