Statiunea Didim este situata pe malul marii Egee, in Turcia, pe malul de nord a golfului Güllük vizavi de peninsula Bodrum, in provincia Aydin, inconjurat de Soke in partea de nord, golful Güllük in partea de sud, de Marea Egee in vest, si regiunea Milas in est. Fasia de coasta a statiunii se intinde pe 80 km.
Conform ultimului recensamant din anul 2000, populatia din Didim era de 25.800 persoane. Astazi se estimeaza circa 30.000, iar vara cu siguranta peste 50.000.
Statiunea tuceasca Didim se bucura de un climat tipic mediteranean, cu veri calde si aride cand temperaturile incep sa creasca in mai si ajung la 33 la 34 C in luna august, apa marii fiind ideala pentru inotat. In timpul iernii, vremea este destul de calda, cu ploi frecvente si din abundenta, dar nu ninge niciodata.
Plaje in Didim
Nu departe de Templul lui Apollo se afla celebra plaja Altınkum, una dintre cele mai mari atractii turistice ale verii pentru inot si relaxare.

Altinkum Beach – Didim
Alte plaje apreciate in Didim sunt Tavşan Burnu si Akbük Beach. Iar daca iubesti natura in forma ei naturala, este recomandat sa mergi la Lake Bafa is, una dintre cele mai importante zone ornitologice din Turcia.
Atractii si obiective turistice in Didim
Daca alegeti sa va petreceti vacanta in Diddim nu trebuie sa va faceti probleme ca va veti plictisi pe sezlong la piscina hotelului. Aveti zeci de metode de petrecere a timpului si de a va relaxa.
Nu in fiecare concediu aveti ocazie de a vizita vestigii vechi de mii de ani, asadar nu ratati:
Cel mai mare templu din lume, reconstruit de mai multe ori si inca neterminat, Templul lui Apollo se afla in Didim, pe malul Marii Egee, Turcia. Mai exact este situat pe malul de nord al golfului Güllük, vizavi de peninsula Bodrum, in provincia Aydin.

Templul lui Apollo – Didim, Turcia
Vechi de peste 2000 de ani, templul lui Apollo din Didim a gazduit o statuie a lui Apollo, a fost construit in jurul anului 300 i.Hr. si distrus de catre persi.
Ruinele antice ale sitului arheologic Didyma sunt de departe atractiile de top ale orasului Didim. Ruinele sitului se afla la scurta distanta nord vest de orasul modern Didim, in provincia Aydin. Didyma a fost cel mai mare si mai important sanctuar de pe teritoriul orasului clasic Miletus. In apropierea lui poti vedea Pasajul Sacru, de 17 kilometri lungime, ce duce spre Didyma.
Luna Park este un parc de distracții cu tot felul de tiribombe, un fel de bâlci, dar mai organizat. Este puțin mai departe de port, se vede roata mare luminată de departe, nu aveți cum să-l ratați. O fisă e 5 lire turcești, dar dacă începeți distracția cu senzațiile tari șansele să mai cheltuiți banii și pe altceva sunt mici. Oricum, e drăguț să pierdeți timpul într-o seară.
Capul Meduzei (vechi de 2200 ani)
Orasul antic Milet (vechi de 6000 ani) este un obiectiv turistice ce nu trebuie ratat, mai ales de catre iubitorii de istorie. Pana la invazia persilor Milet era considerat cel mai frumos dintre orasele grecesti. Primele asezari omenesti dateaza inca din perioada neolitica.In sec.VI aici a luat nastere Scoala Milesiana, infiintata de filosoful Thales, urmat apoi de Anaximander si Anaximenes, care au initiat o serie de studii depre aparitia lumii, precum incercari de a explica diferite fenomene ale naturii.In antichitate, la Milet exista un port situat in partea sudica a golfului. Astazi, aici se afla Marele Monument al Portului, unde, conform Noului Testament, apostolul Pavel s-a oprit in drumul sau spre Ierusalim. In timpul bizantinilor, a fost construit Casto Paltion, situat pe un deal, in afara orasului. Dupa ocuparea orasului de catre ionieni, sub conducerea lui Neileus, in anul 1000 I.Ch., cuceritorii au ucis populatia de sex masculin si s-au casatorit cu vaduvele lor, pentru a repopula orasul. Legenda spune ca femeile din Milet si-au manifestat ura fata de noii veniti, refuzand sa stea cu ei la masa. Dupa anul 687 i.Ch., orasul a fost condus de un Tyran si coincide cu perioada cand Miletul incepe sa infiinteze colonii peste mare. Sub Bizantini, orasul cunoaste o perioda de decadere.

Orasul antic Milet – Turcia
La Milet se gaseste si un impresionant Monument situat in port, ridicat pentru a aniversa victoria de la Actium din anul 31 i.Ch.
Orasul antic Priene, aflat la poalele muntelui Mycale, intemeiat in anul 350 i.Hr. pe valea raului Meander si care s-a desfasurat pana la 380 m inaltime pe dealurile si terasele din apropiere. Ca oras-cetate si port la Marea Ionica, Priene a fost dotat cu: fortificatii, agora, zona comerciala, templu, cladiri administrative, teatru, scoala, locuinte civile, fantani, apeducte, retea sistematizata de canale si drumuri, alimentare cu apa, moneda proprie.

Orasul antic Priene – Turcia
Din punct de vedere arhitectonic, orasul a fost impartit in 4 sectoare care si astazi au ruine bine conservate: Bouleterion si Prytaneion-sectorul politic, Teatrul-sectorul cultural, agora-sectorul comercial, templele lui Zeus, Demetra si Apollo (construit de Alexandru cel Mare) – sectorul religios. Templul zeitei protectoare, Atena, exista si astazi, cele cinci coloane ale sale stand marturie pe aceeasi locatie.
Daca alegeti sa va petreceti vacanta in Didim, in afara de plaja puteti alegeti si o serie de alte activitati precum:
- excursii in zona
- snorkeling
- scuba diving
- plimbare cu skyjet-ul
- windsurfing
- baie turceasca
- noapte turceasca
- hiking
- jeep safari
Cazare in Didim
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Didim – Turcia:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Baruri si restaurante in Didim
In Didim, mancarea inseamna mai mult decat cantitate. Luarea pranzului sau a cinei in oras este o traditie, iar barurile si restaurantele traditionale se gasesc la tot pasul. Toate ofera o gama variata de mancaruri turcesti, dar si mancaruri internationale, printre cele mai numeroase fiind cele italiene (in special paste) si chinezesti. De asemenea, gasesti adevarate specialitati din fructe de mare, locatia orasului oferind acces facil la ingrediente proaspete pe tot parcursul anului. Incearca vinul local. Vei fi suprins de calitatea de faimosul Raki… Si, asa cum spun turcii inainte de a incepe masa… AFIYET OLSUN ! (pofta mare).
Considerat unul dintre cele mai bune restaurante din Didim, The Circus este o alegere buna daca vrei sa incerci mancarea italiana preparata in stil turcesc. Restaurantul se afla pe Bulevardul Ataturk, mancarea este proaspata si aromata, iar personalul este tipic turcesc: zambitor, ospitalier si atent.

The Circus
Lush Bar este un restaurant dragut si confortabil, situat chiar la iesirea de pe Bulevardul Ataturk, la o jumatate de strada intre Penlivanoglu si malul marii. Restaurantul este laudat pentru fripturile pe gratar, pentru vin si pentru preturile rezonabile. Este recomandat pentru cina intrucat organizeaza nopti culinare tematice. Cine stie ce nimeresti.
Restaurantul Ali G se afla in centrul orasului Didim si este potrivit familiilor. El organizeaza vinerea, incepand cu ora 20, nopti turcesti cu gratare, dansatoare din buric, breakdanc, dansuri de grup si dansuri kurdısh si turcesti. Tot aici au loc nopti tematice cu bingo, quiz, jocuri de table si alte distractii dedicate familiilor. Un loc tocmai bun de a cunoaste localnici.
Didim Sehir Lokantasi este un restaurant dragut, nu departe de Noua Moschee. Mancarea o poti alege din mediu sau ti-o poti alege direct de la bufet. Personalul ti-o va aduce la masa. El se afla in Sokak, Carsi ici, Didim si pot fi contactati la 0256 811 4488.
Kahve Dunyasi este mai mult cafenea decat restaurant, dar este perfect pentru o seara placuta, in care sa-ti savurezi in liniste bautura, cu privelistea portului si a golfului Didim in fata. Pe langa o varietate de bauturi locale si internationale, aici vei gasi si multe prajituri si sortimente de inghetata. Fa dreapta cum intri in port si il vei de partea cealalta a parcarii de autoturisme. Chiar daca nu are un aspect extravagant, nu gandi ca vei fi dezamagit.
Cum ajung in Didim - Turcia?
» cu masina personala: Daca alegeti sa mergeti cu autoturismul propriu in vacanta in Turcia, va recomandam urmatorul traseu auto Bucuresti – Didim: Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Biala – Veliko Trnovo – Nova Zagora – Svinengrad – Edirne – Kesan – Eceabat – Canakkale – Edremit – Ayvalik – Izmir – Soke – Didim.
Distatanta traseului auto dintre Bucuresti si Didim este de aproximativ 1.330 km si se parcurge in 22 ore, fara a lua in calcul eventualele opriri de pe traseu. De regula, traseul spre didim nu poate fi parcurs dintr-o bucata, de aceea va recomandam sa faceti macar o oprire (recomandarea noastra fiind la Canakkale), unde sa va cazati o noapte, urmand ca dmineata sa porniti odihniti catre Didim.
Cazare ieftina Canakkale: CLICK AICI si REZERVA online!
cu avionul: Fiind la numai 50km de bine cunoscuta statiune Kusadasi, se pot folosi charterele catre aceasta destinatie. Durata zborului este de aproximativ 1.30h
Cazare recomandata in Didim
Te-ar putea interesa si: