Trecand de micul si totusi cochetul sat de munte Arachova, ajungem acolo unde grecii antici considerau ca ar fi centrul religios si spiritual al lumii. Delfi conform legendei este si centrul pamantului, punctul de intalnire a doi vulturi pe care isusi Zeus i-a eliberat dintr-un capat al universului. Primele urme ale civilizatiei privind Delfi au fost datatate inca din secolul XIV i. Hr. Inca din acea perioada se presupune ca acolo exista un Oracol pazit de un sarpe Python. In secolul VIII-VII i.Hr. insusi Apollo s-a stabilit aici dupa ce l-a ucis pe Python, si astfel a inceput sa se contureze sanctuarul Delfi.
Primele temple care au fost ridicate aici au fost cele a lui Apollo si al Atenei. Amplasat pe versantul sudic al muntelui Parnas, sactuarul ofera o imagine incredibila asupra intregii vai acoperite cu maslini si edificii care dovedesc bogatia acestui oras.
Numele de Delfi provine de la “Delfini” un epitet ce i se atribuia zeului Apollo pentru a descrie legatura acestuia cu aceste creaturi marine. Legenda spune ca Apollo a venit la Delfi, isotit de preoti din Creta, pe spatele unor delfini.
La inceputul secolului VI i.Hr., Delfi devine membru al unei uniuni politice si administrative, Amphiktyon, ce avea drept scop de a proteja sanctuarul de cuceritori. In anul 582 i.Hr., cu acordul uniunii Amphiktyon aici se tin jocurile Pythice, care aveau loc odata la 4 ani si comemorau victoria zeului Apollo asupra lui Python. Castigatorii acestor jocuri ereau incoronati cu lauri, considerata planta sacra pentru zeul Apollo. Curand numele de Delfi a devenit cunoscut si apreciat in intreaga lume.
Nici acum si nici atunci Delfi nu duce lipsa de vizitatori. Mii de pelerini veneau atat din cetatile grecesti precum Sparta, Atena, parcurgand drumul pe jos dar si din alte parti ale lumi precum Tracia, Egipt, Asia Mica cu corabii si acostau in portul Kyra pentru a merge pe Calea Sacra si a primi sfaturile Pythiei.
Pythia era o femeie de peste de 50 de ani si avea o calitate importanta: cea a profetiei, dar primit de la zeul Apollo. La inceput Pythia era interpretata de o fecioara ce provenea dintr-o familie buna din Delfi, dar cum un tessalian a pus ochii pe tanara si a rapit-o, autoritatile sanctuarului au hotarat ca aceasta sa fie inlocuita cu o femeie mai matura cu familie si o conduita ireprosabila.
Pelerinii inainte de a ajunge la templul lui Apollo, intre stancile abrupte numite Fedriade trebuiau sa urmeze un ritual de purificare in apa izvorului Castalia, dupa care puteau merge pe Calea Sacra. Ajunsi la templul lui Apollo, pelerinii platesc o taxa pentru consultarea Pythiei, aceasta fiind diferita in functie de rangul celuia pentru care se facea prezicerea. Dupa ce se platea taxa, pelerinul trebuie sa ofere spre sacrificiu un animal, care de regula era o capra procurata din orasul Delfi. Pe aceasta capre se arunca apa rece, daca animalul nu se scutura, cu toate ca pelerinul platise deja taxa, acesta nu mai putea sa consulte oracolul si nu ii ramanea de cat sa faca cale intoarsa sperand ca data viitore va avea mai mult noroc.
La inceput Pythia profetea o data pe an de ziua lui Apollo, la sfarsitul lunii februarie, ca urmare a cresterii cererii, mai marii sanctuarului hotarasc ca aceasta sa profeteasca de mai multe ori pe luna timp de 3 luni. Astfel a fost necesar ca Pythia sa fie interpretata de mai multe femei, ajungandu-se la 3-4 femei care ereu inlocuite pe masura ce oboseau.
Pythia impreuna cu preotii lui Apollo (3 profeti si 5 Sfinti), inainte de a intra in templul lui Apollo se purificau si ei in apele izvorului Castalia intr-un alt loc decat cel in care urmau se se purifice pelerinii. Dupa purificare Pythia intra in templul lui Apollo, cobora intr-o cripta subterana numita adyton, adica sala profetiilor si se aseza pe trepiedul lui Apollo numit si “Buricul Pamantului”. Trepiedul era un cazan de metal cu capac plat, pe care aceasta se aseza, mesteca frunze de laur si bea apa luata din izvorul Castalia . Dintr-o fanta din podea tasnea un gaz cu efect de drog care o ajuta pe aceasta sa intre in transa si chipurile sa ia legatura cu Apollo care la randul lui lua legatura cu Zeus si asfel doleantele muritorului ajungea la urechile stapanitorului lumii.
Intre Pythia si pelerin era trasa o perdea dintr-un material care nu ii permitea acestuia sa o vada, decat sa o auda. Aceasta intrata in transa incepea sa turuie cuvinte inteligibile care necesitau traducere din partea preotilor lui Apollo.
Pelerinul, dupa ce a achitat taxa, a sacrificat animalul, si primea aprobarea de a consulta Oracolul, intra in oikos, o sala de langa adyton unde prezenta preotului problema pentru care a venit. Intrebarile trebuiau sa fie clare, incat raspunsul sa fie formulat prin da sau nu, si sa se refere intodeuna la viitor si nu la trecut. Aceste intrebari erau transmise Pythiei, de catre preoti care in prealabil discutase cu pelerinul afland despre acesta multe lucruri care ii putea ajuta in formularea raspunsului.
Daca intrebarile ereau foarte clare, raspunsul era intodeauna abiguu, dat in scris de catre preoti si dadea nastere la interpretari.
Spre exemplu in anul 547 i.Hr. persii ereu la granita cu Lidia, dincolo de fluviul Halys. Trimisii regelui Cresus, intreaba daca aceasta sa treaca sau nu fluviul Halys. Raspunsul Pythiei, care a ramas celebru in istorie este: “Daca regele Cresus trece fluviul Halys el va distruge un mare imperiu”. Acest raspuns a fost ambiguu deoarece, din confruntarea celor doi, cu siguranta un imperiu ar fi fost distrus.Cresus crezand ca despre imperiul persan este vorba in prezicere ca va fi distrus, trece fluviul, este infrant de catre Cyrus regele persan si nu reuseste decat sa isi distruga propiul imperiu.
Oracolul era condus de preotii lui Apollo oameni foarte abili si cultivati care erau sensibili la influentele politice din acele timpuri, ei fiind pe rand pro-Persani, pro-Atena, pro-Saparta, pro- Alexandrul cel Mare, asfel raspunsurile Pythiei au tinut cont intodeanuna de cine detine in acel moment puterea.
Oracolul din Delphi a avut un rol important in infintarea coloniilor grecesti peste hotare, prezicerile lui negresind niciodata in ceea ce priveste infiintarea coloniilor si in stabilirea conducatorilor acestor colonii. Potrivit legendei un pelerin pe nume Bathos care era balbait, s-a dus la Oracol si a intrebat daca va scapa de aceasta balbaiala din nastere. Oracolul i-a spus ca pentru aceasta trebuie sa mearga in Libia unde sa infiinteze colonia Cyrene. Acesta a dat curs profetiei si a infiintat aceasta colonie, vazand un leu in timpul colonizarii s-a speriat foarte tare si astfel s-a vindecat de balbaiala. Pelerinul vindecandu-se de balbaiala in urma sperieturii, a implinit si profetia Pythiei dar si politica de colonizare.
Daca profetiile Oracolului erau ambigue in majoritatea cazurilor provacate si de lirism, acesta a avut un rol important atat politic cat si economic in dezvoltarea acestei parti a lumii.
A fost o afacere prospera, condusa de oameni iscusiti care au facut din Grecia o tara cunoscuta si apreciata.
Daca cu mii de ani in urma, pelerinii veneau la Delfi manati de o iluzie, cea a profetiilor Pythiei, azi turistii vin aici pentru a putea admira ruinele unui vechi oras care in Grecia Antica era considerat centrul lumii, pentru a admira maretia si grandoarea unor constructii ridicate de oameni cu mai putine posibilitati tehnice dar care au rezistat peste timp fiind o marturie a priceperii si creativitatii lor. Peisajul natural care inconjura sactuarul amplifica caracterul legendar si mirific a locului, vizitarea acestor meleaguri fiind o experienta de neuitat.
Cazare Delfi - Grecia
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Grecia:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
Toggle content goes here, click edit button to change this text.
Cum ajungi in Delfi - Grecia?
» cu masina personala: Daca mergeti cu autoturismul propriu in Grecia si v-ati propus sa vizitati si Delfi, va recomandam urmatorul traseu auto: Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Pleven – Sofia – Kulata – Promachonas – Salonic – Larissa – Delfi.
» cu avionul: Cel mai apropiat aeroport de Delfi este aeroportul Venizelos din Atena.