Pasionatii de calatorii au inceput sa descopere ca exista variante ONLINE mult mai ieftine de a calatori , variante care nu mai implica comisioanele considerabile ale agentiilor de turism clasic. Afilierea la platformele de rezervari online creste exponential de la an la an si tot mai multa lume a inteles ca poate sa aiba parte de experiente si vacante de vis , mult mai ieftine ca si pana acum http://bit.ly/2TY0nNC
Industria turismului clasic a fost greu lovită, aproape pusă la pământ de această pandemie. Mulți oameni și-au pierdut sursa de venit, au rămas pe drumuri, au fost cuprinși de disperare, le este teamă pentru prezent, le este frică de boală, de viitor de tot. Dar cu siguranta se va termina și pandemia aceasta, însă viața nu va mai fi la fel.
Cred că în ceea ce privește turismul, abia acum va deveni o prioritate pentru o parte mai mare a populației. Până acum mulți credeau că vor avea timp. La pensie, după ce făceau una, alta, în orice caz, era ceva de care multă lume credea că va avea tot timpul din lume. Că nu renunță, ci doar amână.
Ei, acum ne-a explodat tuturor în față adevărul că lumea se va schimba. Și că nu avem timp, sau nu știm cât timp avem. Numai prezentul este sigur. Și dacă la un moment dat va veni altceva, care la fel ne va prinde pe nepregătite, vom regreta toate acele plaiuri pe care nu am ajuns deși ne doream mult.
Mulți dintre cei care au prins comunismul au un apetit uriaș pentru călătorii. Tinerii însă, nu aveau toți această sete de aventură. Care se va accentua, în detrimentul altor cheltuieli care efectiv nu sunt necesare.
Viteza cu care își va reveni turismul va depinde desigur de cât de repede vom trece peste toată criza care va urma. Însă cred că prioritățile se vor schimba. Toată lumea vrea afară. La iarbă verde, pe malul mării, oriunde.
Cum se va schimba turismul după criza COVID-19?
1. O să se călătorească mai mult în țară și în țările apropiate – la nivel global
La nivel planetar, aceasta va fi tendința, măcar o perioadă. La noi lucrul acesta nu va produce schimbări uriașe, pentru că oricum, marea majoritate a călătoriilor românilor erau în țară și în țările apropiate. Turismul de masă din România era în țară și în Bulgaria, Grecia, Turcia, după care veneau Italia, Spania etc. Și city-break-urile peste tot prin Europa.
Probabil că o să călătorim mai des și în Republica Moldova, Serbia, Muntenegru. Mai multe excursii cu mașina în țările nu prea îndepărtate. Bine, în funcție de cât de repede se vor deschide granițele, restricții etc.
2.Incomingul în România va crește
Cred că incomingul din România va fi câștigător. Pentru că avem mulți vecini iubitori de călătorii, care încă nu au descoperit România. Totodată, cei care de mult timp doreau să viziteze România, o vor prioritiza, așa cum vom face noi tot posibilul să ajungem în locurile acelea pe care doream dintotdeauna să le vizităm. Este o mare oportunitate și sper să profităm de ea, să ne facem reclamă internațional, să facem. Știm ce, că se dezbate de ani de zile. Doar să facem, fiecare ce poate. Personal, nu voi critica pe nimeni că nu a făcut, ar fi putut nu a făcut etc, cum ar trebui să facă. Fiecare să facă ce crede că este mai bine. Eu o să îmi văd de ale mele. Cu speranța că va fi mai bine pentru noi toți.
3. Călătoriile românilor la mare depărtare: vor crește dar nu imediat
În ultimii ani, tot mai mulți români au început să călătorească în diferite destinații exotice, îndepărtate. Cei care au pornit la explorarea lumii o să continue și cred că mulți dintre cei care amânau diferite călătorii, o să le prioritizeze, în funcție de cât de repede își vor reveni financiar după criză.
În primă fază, oamenii o să fie desigur mai prudenți, dar după o perioadă, le va crește apetitul pentru călătorii îndepărtate. Le vor dori, le vor aștepta, le vor aprecia mai mult.
4. Călătoriile se vor scumpi
Știu, știu că după criza dintr-o țară anume, se ieftineau acolo călătoriile. Dar asta pentru a atrage vizitatori, având o concurență puternică. Pe fondul unei frici generale de a călători într-un loc. Acum, toate țările sunt în aceeași oală.
Agențiile probabil că vor pune taxe de consultanță. Cred că ar trebui să o facă, pentru a avea totuși o bază de lichidități. Oamenii au muncit zi și noapte într-un stres enorm să anuleze, reprogrameze, cu amenințări peste amenințări de la unii turiști. Nu de la toți.
Statele vor lua măsurile pe care doreau să le ia de mult timp pentru a crește diferite taxe, pentru că în perioada următoare, distanțarea socială tot o să se păstreze într-o formă sau alta. Se va prefera să fie mai puțini turiști, dar care să cheltuiască mai mult. De mult timp se vorbea despre asta, mulți doreau asta, erau nemulțumiți peste tot, împotriva grupurilor ilegale. Și împotriva airbnb, home stay etc. Se va trece la măsuri mai dure, pentru a proteja populația.
Multe hosteluri nu vor rezista, le vor închide nemaiputând să mai plătească chiriile, sau le vor vinde. Desigur, vom călători mai mult unii la alții, probabil. Eu aștept deja prieteni pe litoral, când o să putem să ne mișcăm. Și le voi întoarce vizita la munte. Vom redescoperi cântatul pe plajă seara, la apus. Lucrurile simple. Dar multe destinații o să devină mai scumpe.
Și vor fi mai multe reglementări. Este posibil să fie obligatoriu să faci anumite vaccinuri și fiecare țară va avea propriile legislații. Să fie cerute carnete de sănătate etc.
5. Posibil să scadă cererea pentru All Inclussive
Destinațiile de tipul All-Inclussive vor avea mai puține schimbări, dar cred că și Ai se va schimba într-un fel sau altul. Mai puțină risipă, mai mult A la Carte. Deși părerea mea este că mulți oameni vor prefera să își ia copii să facă o călătorie cu mașina, decât să stea numai într-un hotel. Pentru că turismul de familie era baza pentru AI, cu gândul că atunci când vor crește copii vor face și călătorii mai aventuroase. Ei bine, vedem că nu știm ce va fi. Nu știm când va mai apărea altă amenințare. Așa că în funcție de cum se vor schimba oamenii după ce trece această criză, li se va schimba și preferința pentru călătorii.
6. Mai puține excursii cu agenții de turism fără licență
Multe țări au reglementări că nu se pot face grupuri decât cu partener local dar nu se respecta, cu siguranță vor fi controale mult mai aspre. Ghizii din diferite locuri, care vor avea mai puțini turiști vor sta cu ochii pe oricine suspect. Înainte, când avea fiecare mult de lucru, fenomenul era sporadic (să îi depisteze pe cei care făceau grupuri ilegale). Acum va crește.
Știu de un caz în Iordania, la Jerash, când au prins un grup care se deplasa cu două microbuze. Șoferii au pierdut licențele, plus amenzi mari, turiștii au fost lăsați pe drumuri, pentru că în Iordania, nu ai voie să organizezi grup de mai mult de 6 persoane fără agenție locală. Ghizii erau oricum nemulțumiți și înainte, dar acum va fi mai strict. Fiecare țară are astfel de legi, dar nu se aplicau. Acum, o să se aplice.
7. Vor fi încheiate mai multe asigurări de călătorie și mai acoperitoare
Acum am învățat cu toții cât de importante sunt asigurările. Niciodată nu a fost o idee bună să nu ne facem asigurări. Am auzit cazuri de oameni care au luat bilete de avion cu 20 euro, cazare de 5000 euro și nu au făcut nicio asigurare. S-a anulat zborul. Au pierdut tot. Deci și înainte nu era deloc o idee bună să pleci fără asigurare, să nu iei și asigurarea când închiriezi o mașină etc. Companiile de asigurări au fost lovite destul de dur cu toate anulările, amânările etc dar o să își revină. Și o să crească cererea, cu siguranță. Și prețul, pentru că oamenii o să dorească asigurări mai acoperitoare.
World Nomads cea mai buna asigurare pentru calatorii independenti si aventurosi
De unde ne achiziționăm asigurările de sănătate pentru călătorii?
8. Agențiile vor face programe de grup adresate tinerilor aventuroși
Cred că agențiile locale tur operatoare ar putea avea mult de câștigat dacă ar face, pe lângă programele tradiționale ”leisure” și programe de aventură. Pentru aceia care vor mai puține hoteluri fabuloase, dar mai multă experiență locală. Sau un mix. Dar cu drumeții, glamping etc. Cu mai multă adrenalină. Și siguranța dată de o agenție care lucrează cu parteneri locali reputați, adică cu siguranță.
9. Va crește rezervarea prin agenții de turism cu licență
Agențiile și-au adus acasă turiștii, dacă a fost cazul. Alții, plecați independent, s-au descurcat singuri și uneori cu costuri uriașe. Fiecare a avut experiența sa. Așa că agențiile își vor lua probabil mai multe asigurări, care se vor transmite mai departe spre turiști. Dar acum, decât să schimbăm frigiderul, sau să luăm câteva haine de care nu avem cu adevărat nevoie, nu este mai bine să plătim un ban în plus și să stăm liniștiți? Cred că agențiile cu licență vor avea o creștere de cereri, în viitor.
10. Turismul de croazieră – în pericol
Cred că această criză a lovit deja și va lovi în continuare turismul de croazieră. În funcție de rapiditatea cu care se va găsi un vaccin pentru noul coronavirus, își va reveni dar nu total, mai ales că toată lumea anunță peste tot că nu se știe când va veni un alt val și nimeni nu vrea să fie prins pe o navă de croazieră.
Multe porturi nu vor mai accepta nave de croazieră, cum de altfel s-a întâmplat deja în plină pandemie. O navă britanică a umblat prin Caraibe în disperare, pentru că nimeni nu îi primea și era imposibil să se întoarcă în Marea Britanie. Erau pe mare de mult timp, nu aveau îmbolnăviri la bord, dar au primit turiști noi, în plină epidemie. Aceștia au adus boala. Dacă ar fi terminat traseul cu cei aflați la bord, sau ar fi testat cumva pe cei noi veniți, izolați un pic până ce primeau testele, era alta povestea. Dar nu au făcut asta. Noroc cu CUBA! Cuba a fost singura țară care i-a primit și pentru asta îi iubesc și mai mult. Demult timp doream să mă întorc în Cuba, îmi era dor, sper să se materializeze acest vis, această țară a demonstrat solidaritate și merită încurajați, sprijiniți, așa că dacă o aveați pe listă, ar merita cred să fie printre primele alese ca destinație.
Oamenii vor fi mai reticenți cu croazierele pentru că efectiv nu știi când va veni o nouă epidemie și nimeni nu vrea să se trezească în carantină pe navă. Este o teamă pentru croaziere, posibil să crească taxele de debarcare. Și taxele de vizitare ale unor locuri și astfel să nu se poată face reduceri mari. Mai mult, vor fi noi norme pentru sănătatea pasagerilor, pentru distanțare socială etc.
Totodată, activiștii de mediu sunt de mult supărați că navele de croazieră, pentru a face economii, aruncau gunoi în mare. Unele au fost și amendate, ba au și acceptat amenzile. O să fie și mai mult urmăriți de toți care pledează pentru o planetă mai curată.
11. Turismul independent: va fi mai scump
Mă aștept ca multe țări să înăsprească condițiile de acordare a vizelor, să apară tot felul de restricții. Să renunțăm la visul de a călători cu rucsacul în spate prin Asia? Nu! Dar o să fie necesar să ne facem planuri mai amănunțite și să ne așteptăm la mai multă agresivitate din partea localnicilor atunci când vom dori să avem aceleași prețuri ca și ei la diferite lucruri. O să ni se ceară mai mulți bani pentru orice.
Totodată, vom avea nevoie de asigurări mai acoperitoare, vor fi multe schimbări care o să mărească prețul călătoriilor. Mulți nomazi digitali se plâng că acum localnicii nu îi tratează bine, că mulți nu își mai doresc decât turiști care stau puțin și cheltuiesc mult. Cam aceasta este tendința de mult timp, oamenii devin mai naționaliști, sper să se inverseze această tendință, dar vom trăi și vom vedea.
Mulți nomazi digitali s-au plâns că din cauza celor care tot au continuat cu bețiile prin unele locuri, nu poartă măști, nu respectă izolarea etc au toți de suferit. Acum este o perioadă sensibilă și de cum se vor comporta cei rămași în diferite locuri va conta mult și ce va fi după.
Pe de altă parte, cred că dacă mergi oriunde cu un zâmbet, cu inima deschisă, fără atitudine superioară etc vei fi primit peste tot frumos. Ca și înainte, de altfel. Oamenii văd dacă le iei în râs anumite lucruri, dacă pozezi numai sărăcia, dacă faci mișto etc. Văd și invers. Așa că va depinde de fiecare cum va fi primit.
12. Era begpackingului va apune de tot
Scriam anul trecut că în multe locuri din Asia de Sud-Est oamenii s-au săturat de begpackeri (nu este același lucru cu backpackingul). Dacă înainte se vorbea mult împotriva, acum se va termina și de vină sunt numai cei care făceau asta ca mod de viață, fără să respecte cultura locală, nu pentru a rezolva o problemă punctuală. Fiecare are dreptul să facă ce vrea și nu are dreptul nimeni să judece, dar de observat putem observa că se va termina cu asta. Însă cu siguranță va crește solidaritatea între călători, se vor ajuta cu ajutorul grupurilor de călătorii, se vor găsi soluții pentru cei care vor avea de întâmpinat situații limită. Chiar cred că va crește solidaritatea printre călători.
Begpacker, Backpacker sau Flashpacker: modul de a călători se diversifică
Și bonus: vom aprecia mai mult călătoriile
Încă de când lucram în multinațională, singurii bani pe care nu îi regretam (în afară de mâncare, sănătate, sport) erau cei cheltuiți pe călătorii. Călătoria este un privilegiu și fiecare țară este făcută pentru confortul locuitorilor acelei țări, nu pentru vizitatori (spunea Clifton Fadiman). Aceștia au privilegiul de a vizita un loc și numai dacă se adaptează, primesc totul cu inima deschisă, lasă deoparte critica de tipul ”de ce nu sunt cei de aici așa și pe dincolo cum am vrea noi” poți să te bucuri la maxim de un loc. Vom înțelege mai bine toate lucrurile acestea, vom fi mai recunoscători pentru fiecare apus, fiecare răsărit.
Vom face mai multe drumeții, vom sta mai mult în cafenele locale, afară în general. Și vom căuta să absorbim cât mai mult din experiență, să nu mai pierdem nimic. Să nu ne mai supărăm inutil în călătorii. Să trăim în momentul acela, 100%.
Te-ar putea interesa si: