Desi vara este perioada in care majoritatea dintre noi alege sa isi petreaca vacanta intr-na dintre statiunile grecesti de la Marea Egee sau Marea Ionica, sezonul continua in Grecia pe toata perioada anului.
Atena, insulele si Grecia in general, sunt pline de vizitatori, iar daca te numeri printre ei – si sunt mari sanse sa o faci, avand in vedere cat de populara e aceasta destinatie printre romani – , iata sase sfaturi de urmat daca vrei sa mananci bine in aceasta tara.
Comanda mancarurile potrivite in locatiile turistice
Da, ne place tuturor sa vizitam si sa mancam in locatii turistice, in orice tara ne-am afla. Suna cliseistic, dar astfel de locatii sunt de multe ori numai turistice si nu e recomandat sa mananci in ele: in Atena, vorbim despre Plaka si alte locuri care nu sunt greu de identificat – ele sunt de regula un grup de taverne, adunate la un loc, unde chelnerii incearca sa te atraga, prezentandu-ti meniuri care arata aidoma unor carti. Multora le place ambianta oferita de locatiile turistice din Grecia, dar daca vrei sa mananci in ele, fii sigur ca alegi ce trebuie pentru a nu fi dezamagit. Preparate sigure, desi cu nimic iesite din comun, sunt:
- Salata greceasca
- Tzatziki
- Fava (fasole galbena)
- Legume fierte (Horta) cu branza feta
- Ansoave sau sardine marinate sau sarate
- Lathera: legume gatite in ulei
- Carne inabusita
Evita prajelile precum chiftele, peste, cartofi prajiti, nu pentru ca sunt prajite, ci pentru ca multe restaurante le pregatesc cu mult timp inainte si apoi doar le incalzesc.
Nu comanda musaca. Musacaua (care nu e cu adevarat greceasca, dar asta e alta poveste) nu este un preparat simplu: necesita prajire, pregatirea sosului béchamel, pregatirea straturilor si folosirea condimentelor adecvate si a celor mai bune ingrediente, ceea ce inseamna printre altele, ulei proaspat. Asa ca mai bine inveti sa o faci singur acasa, decat sa o mananci la o taverna, une mai mult ca sigur toate sunt puse de-a valma si congelate, pentru a fi decongelate dupa.
Nu cauta restaurante cu specific vegetarian
Ele exista, dar tot ce vei primi sunt mancaruri non-grecesti, la preturi piperate, precum guacamole si rizoto vegetarian. In bucataria greceasca exista sute de feluri de mancare vegetariene. Luand in considerare faptul ca in Grecia se posteste peste 200 de zile pe an, e lesne de inteles ca retetele fara carne abunda aici. Vara este anotimpul perfect pentru a profita de avantajele mancarurilor pe baza de legume, gatite cu ulei de masline (lathera). Vei gasi in aproape orice taverna sau restaurant traditional, preparate vegetariene precum: fasolakia(fasole verde), briami (versiunea greceasca a ghiveciului de legume) gemista (rosii si ardei umpluti cu orez),melitzanes (vinete), la care se adauga salate si sosuri variate. Nu uita de pites (placinte) si de spanakopita (placinta cu spanac) si vei avea tabloul complet al unei mese copioase si gustoase deopotriva.
Evita locurile care servesc un pic din toate
Aceste restaurante si taverne se afla peste tot in Grecia. In ele gasesti mancare greceasca, pizza, paste, hamburgeri… dar in majoritatea dintre ele mancarea este mediocra. Alege in schimb locurile unde se servesc preparate apartinand unei singure bucatarii si mai ales pe cele in care mananca localncii.
Mancarea greceasca nu prea are de-a face cu carnea
Multi nu vor fi de acord cu aceasta afirmatie, dar daca stai sa te gandesti, ea este cat se poate de intemeiata: de ce cineva care vine in Grecia – recunoscuta pentru varietatea legumelor si a preparatelor pe baza de peste si fructe de mare – ar comanda carne, mai ales cand vine dintr-o tara in care carnea se mananca in mod regulat. Recomandarea noastra este sa mananci preparate pe baza de legume si peste si doar ocazional sa incerci si aceste mancaruri cu carne:
• Miel si capra – au un gust bun si sunt gatite bine.
• Carne inabusita, precum vita sau pui, miel in sos tomat (kokkinisto), sau porc cu telina sau miel cu legume (antidia), facut cu sos pe baza de oua si lamaie.
Alege deserturi grecesti
Comanda deserturi pe care stii ca nu le gasesti in alta parte. In restaurantele grecesti gasesti iaurt grecesc cu miere sau dulceata, amygdalota (prajiturele cu migdale si oua), desert pe baza de miere (baklava etc.), prajituri cu nuci (karythopita), gogosi cu miere si nuci (loukoumades), kaimaki si inghetata mastiha. Multe localuri ofera si deserturi pe baza de ciocolata sau tarte cu branza, dar pentru ca le gasesti si la tine acasa, alege-le pe cele traditionale grecesti.
Arunca un ochi pe ghidurile mai putin turistice
Daca vrei sa stii unde mananca localnicii, poti arunca o privire pe site-urile grecesti (apeleaza la Google translate): athinorama.gr si fnl-guide.com, pentru informatii la zi despre restaurante si taverne. Tot aici vei gasi si o lista cu restaurantele care au primit premiul Golden Chef’s Hats, multe dintre ele fiind cotate si cu stele Michelin. Exista si o categorie separata pentru locatii care exceleaza in bucataria greceasca.