Despre Budapesta numai de bine. La o aruncătură de băţ de România (şi, mai ales, de Viena) reprezintă poarta noastră spre vest şi un oraş foarte…de vizitat. Mai ales cu maşina…cum se duce lumea.
Totuşi, pentru că in Romania nu avem cele mai bune drumuri (ba chiar printre cele mai proaste din Europa, m-am gândit des dacă un drum cu maşina până acolo este într-adevăr cea mai bună soluţie. Prin urmare am făcut un calcul privind cheltuielile de calatorie Bucuresti – Budapesta ca să aflu care este cea mai ieftină şi cea mai eficientă soluţie să ajungi la Budapesta.
Distanţa dintre Bucureşti – Budapesta dus-întors este de aproximativ 1.600 km. Până la Arad faci în medie 10-11 ore, din motive bine cunoscute. Dacă îţi place în mod deosebit să depăşeşti tiruri şi să conduci periculos poţi ajunge şi mai repede. Timpul total al unui drum până la Budapesta doar cu opriri de cafea este de aproximativ14-15 ore (cei mai grăbiţi fac cam 12 ore) ceea ce este destul de obositor pentru un singur şofer.
O metodă destul de populară este înnoptarea în Arad, la pensiuni sau hoteluri. Asta înseamnă că la costul călătoriei trebuie să adaugi şi costul unei nopţi de cazare (între 10 şi 30€/noapte/persoană, după preferinţe).
Costuri de calatorie Bucuresti - Budapesta
Pentru un calcul aproximativ privind cheltuielile de calatorie la Budapesta am luat in calcul distanta dus-întors de 1700 km (că te mai fâţâi de colo colo) şi un consum mediu normal de 7l/100 km.
Cu un calcul acoperitor de 1 euro/10 km investiţia în benzină sau motorină ar fi de 170 euro. La asta se adaugă costul vignetei de aproximativ 10 euro.
Total cheltuieli calatorie Bucuresti – Budapesta ~180 euro
Cu 4 persoane în maşină înseamnă 45 euro/persoană dus-întors iar dacă sunteţi doar doi înseamnă 90 euro/persoană.
Dacă tot eşti în Budapesta vei vrea să mergi şi la Viena. Distanţa dus-întors Budapesta – Viena este de aproximativ 500 km adică încă 50 euro benzina + 10 euro vigneta. Total-60 euro. Deci încă 15 euro/persoană cu 4 oameni în maşină sau 30 euro/persoană dacă sunteţi doi.
Ai grijă să mai pui la socoteală diverse cheltuieli pe parcări şi eventuale amenzi.
Te-ar putea interesa si: