Muntele Athos este o regiune autonoma in interiorul statului grec, si ocupa cel de-al treilea brat al peninsulei Halkidiki. Multe legende s-au nascut in legatura cu acest loc misterios. Grecii credeau ca limba de pamant a luat nastere in timpul luptei dintre gigantul Athos si zeul Poseidon.
Legenda spune ca Athos a aruncat o piatra imensa dupa zeu, care a cazut in Marea Egee si a devenit peninsula pe care o vedem astazi, iar Poseidon l-a intemnitat pe gigantul invins sub acest munte.
O alta legenda aminteste de inceputurile crestinismului, cand Sfanta Maria a trecut pe aici in drum spre Cipru. De atunci muntele se numeste „Gradina Maicii Domnului„. In secolul 4 muntele era aproape pustiu, iar calugarii crestini s-au asezat aici si au intemeiat manastiri in locuri izolate.

Croaziera in jurul Muntelui Athos
Vizitarea Muntelui Athos se poate face in doua feluri: cu o croaziera de-a lungul coastei (de altfel singura varianta pentru femei si cea mai cauatata de catre turistii ce aleg Grecia drept destinatie de vacanta), sau pe jos, cu un permis special de intrare care se poate obtine cu aprobarea biroului pentru pelerini din Salonic. Numai barbatii pot vizita manastirile, in numar limitat. Pentru straini se acorda zilnic 120 de permise, 100 pentru ortodocsi, iar restul pentru cei de alte religii. Accesul se face tot cu vaporul din Ouranopolis pana in portul civil al muntelui, Dafni (aici se afla posta si singurele magazine din Athos), de unde se poate ajunge cu autobuzul in capitala Karyes, sau pe jos, la manastiri.
In anul 2007 in timp ce ne petreceam concediul in statiunea Kallithea de pe bratul Kassandra din Halkidiki, am hotarat sa facem o croaziera la muntele Athos. In statiunea existau mai multe agentii de turism cu oferte pentru croaziere la Muntele Athos. Pe scurt, ofereau transport cu autocarul in port si o plimbare cu vaporasul pentru 40€/persoana. Pretul nu prea ne-a incantat, asa ca in dimineata urmatoare am plecat cu autoturismul personal spre portul Ouranopolis. Ne-am luat dupa GPS si am traversat o multime de sate mai putin atinse de turismul in masa, cu case traditionale.
La Ouranopolis am gasit rapid o agentie care organiza croaziere pe langa Muntele Athos, pentru doar 15€/persoana, o oferta de nerefuzat in comparatie cu cele ale agentiilor de turism romanesti.
Pe drum am vazut cativa delfini si o multime de pescarusi „domestici” care asteptau sa primeasca mancare de la turisti. Nici pestisorii nu erau mai prejos, se agitau atat de tare pentru o bucatica de paine ca apa parea sa fiarba in jurul lor.
Croaziera in jurul Muntelui Athos a durat vreo 3 ore, in care am ajuns pana la capatul peninsulei, si a fost completata de explicatii, inclusiv in limba romana. Apropo, daca aveti o camera foto cu zoom mare, se va dovedi foarte utila (noi pe vremea aia nu aveam asa ceva) si veti face o gramada de poze incredibil de frumoase.
Te-ar putea interesa si: