Croatia este o ţară a cărei abundenţă in atractii si obiective turistice nu este doar menită să vă taie răsuflarea, ci acoperă şi un areal atât de vast încât, pentru a experimenta tot ce această ţară dalmatică are de oferit, aveţi nevoie să vă obişnuiţi cu fiecare dintre regiuni.
De la zidurile istorice, aproape mistice ale cetăţii Dubrovnik, până la atmosfera mediteraneeana aproape contagioasă, peisajele văzute aici si descrise, pe scurt, in micul nostru ghid turistic despre Croatia, sunt unele dintre cele mai impresionante din întreaga lume. Coasta de litoral a Mării Adriatice este înţesată de munţi spectaculoşi, de la apele turcoaz ale mării în partea de sud, până la terenul accidentat din Bikovo din partea sa nordică.
Cu toate aceste minunăţii Croaţia nu a reuşit totuşi să intre în Uniunea Europeană până în 2013, contrar voinţei majorităţii populaţiei, care-şi dorea să-şi securizeze viitorul, în această regiune volatilă şi mult încercată de războaie şi de reduce restricţiile comerciale cu restul Europei. Războiul şi terorile lăsate în urma acestuia au atins şi oraşul Dubrovnik, emblema turismului croat.
Oraşul – stat Dubrovnik, un centru înfloritor şi neutru din punct de vedere politic de-a lungul timpului, a supravieţuit timp de secole întregi ca un bastion al cooperării locale, iar în timp ce marile puteri îşi manifestau interesele în jurul acestuia, Dubrovnikul prospera economic, devenind oraşul fortăreaţă pe care putem să-l vedem şi acum, cu acoperişuri din ţiglă roşiatică, străzi pavate cu marmură şi turnurile sale poziţonate strategic dându-i un aspect aproape sculptural, încântător pentru ochi indiferent de unghiul din care este privit.
Cand sa mergi in Croatia?
Cel mai bun moment pentru a merge în Croația este din mai până în septembrie, luni în care temperaturile bune vă permit să vă bucurați de mare și de activitățile în aer liber.
Iulie și august sunt cele mai scumpe luni și cele cu cel mai mare aflux de turiști; mai bine să mergeți în mai-iunie sau septembrie, dacă este posibil: plajele vor fi mai puțin aglomerate și hotelurile mai puțin costisitoare.
Pe de altă parte, însă, în lunile de vârf vă puteți bucura de conexiuni mai bune cu insulele din Croatia.
Toamna este plăcut, perfect pentru cei care doresc o vacanță de excursii culturale și trekking, dar în aceasta perioada nu veti mai putea beneficia de temperaturi bune pentru a face plaja sau baie in mare.
Croaţia nu este neparat o destinaţie pentru soarele iernii, insa in lunile de iarna puteti vizita Zagreb , deoarece în această perioadă sunt organizate mai multe evenimente culturale (nu pierdeți piețele de Crăciun!), Dar aveti grijă sa vaeti haine călduroase deoarece iarna este foarte rece la Zagreb . Există si zile însorite când puteţi să savuraţi o cafea în aer liber dar cele mai multe dintre ele friguroase, cu vant rece, care vă vor determina să vă aduceţi termosurile pline de cafea şi ceai fierbinte. Multe dintre hoteluri şi restaurante, precum şi majoritatea apartamentelor de închiriat sunt închise pe perioada iernii şi dacă doriţi totuşi să închiriaţi ceva, asiguraţi-vă că facilităţile sunt încălzite.
Cum ajungi in Croatia?
Pentru cei care locuiesc in sudul si sid-vestul tarii, cea mai bună modalitate de a ajunge în Croația este de a călători cu mașina personala. În doar 10 ore de la Timisoara sau Dr. Tr. Severin puteți ajunge la Pula, vârful sudic al Istrieisi tot in 10-11 ore de condus veți fi în Split, aproximativ în mijlocul Dalmației.
Daca locuiti in alte zone ale tarii sau vreti sa evitati drumul lung si obositor, puteti lua avionul, de pe unul dintre aeroporturile importante din Romania.
Cum ajungi in Croatia cu autoturismul
Pentru calatoria in Croatia va trebuie cartea verde si un permis de conducere valid. Taxa de trecere se percepe pe autostrazi si si pe poduri.
Pentru a ajunge in Croatia cu masina personala va recomandam urmatoarele trasee auto:
1. Drobeta Turnu-Severin – Belgrad – Zagreb. Drumul prin Serbia si va puteti bucura si de o calatorie suberba de-a lungul defileului Dunarii.
2. Arad-Szeged-Pecs-Barcs -Zagreb
3. Craiova – Calafat – Vidin – Kragujevac
Cum ajungi in Croatia cu avionul
Aeroporturi internationale in Croatia: Dubrovnik (18 km sud-est de Dubrovnik), Pula, Split (la 12 km vest de Split), Zadar (la 9 km de Zadar in regiunea Zemunik), Zagreb (la 11 km sud-est de Zagreb), Rijeka (la 15 km sud-est de Rijeka)
Cum ajungi in Croatia cu trenul
Destinatii turistice in Croatia
Fiecare sezon şi în oricare colţ al coastei sau insulelor croate spun o poveste unică. O vacanţă în Croaţia vă oferă posibilitatea să descoperiţi locurile şi evenimentele din spatele acestor poveşti. Există numeroase astfel de locaţii, înţesate cu monumente ce excelează în valoare artistică şi culturală, ce merită sa fie listate în patrimoniul universal UNESCO. Organizaţia internaţională a recunoscut grandoarea şi importanţa lor iar ghidul nostru turistic vă va ajuta să înţelegeţi de ce.
Dacă mergeţi în Poreč, Split, Trogit, Dubrovnik sau Šibenik, puteţi să descoperiţi toate aceste frumuseţi pe cont propriu, atracţii pe care le veţi aprecia la adevărata lor valoare, chiar dacă nu sunteţi însetaţi de artă, cultură sau istorie. Asiguraţi-vă ca mergeţi să vedeţi Arena din Pula, biserica Sfântul Donat din Zadar sau turnurile cu clopotniţă din insula Rab. Din cele 8 parcuri naţionale, 7 sunt situate direct sau chiar pe mare, iar cel de-al 8-lea, lacurile din Plitvice, se află la 200 de kilometri de coastă. Grupul de insule Brijuni, localizate în partea de vest a Istriei, consistă din 2 insule mai mari şi 12 mai mici. Un alt parc important, Kornati, este cel dantelat grup de insule din întreaga Mediterană. Parcul Mljet este faimos pentru lacurile sale – Lacul Mare şi Lacul Mic -, iar parcurile Velebit, Paklenica şi Risnjak sunt atractive pentru amatorii de munte, speologi, botanişti şi alpinişti.
Croaţia dispune în total de 10 parcuri naturale, din care 5 se află pe coastă. Parcul natural Biokovo este situat pe muntele cu acelaşi nume deasupra rivierei Makarska şi este extrem de popular în rândul turiştilor, cicliştilor şi al alpiniştilor. Telašćica, poziţionat la intrarea în Kornati, este un golf dominat de o stâncă extrem de abruptă ce adăposteşte un lac sărat în vârf. Insulele din Croaţia sunt cele mai bine păstrate secrete ale ţării. Respiraţi aromele senzuale de lavandă şi rozmarin în timp ce conduceţi de-a lungul peisajelor din Brac. Simţiţi căldura pietrişului de pe plajele izolate din Hvar. Bucuraţi-vă papilele gustative pe insula Vis în timp ce savuraţi o cină romantică preparată din peşte proaspăt pescuit şi degustând vinurile de cea mai bună calitate. Admiraţi vegetaţia luxuriantă şi natura neatinsă a insulei Mljet şi lasaţi-vă surprinşi de zgomotele animalelor exotice în timpul unui safari în interiorul parcului naţional Brijuni, pe insula cu acelaşi nume.
Curând veţi fi martorii temperamentului pasional al coastei Dalmaţiei, atunci când vizitaţi Split, un oraş construit pe bazele fostului palat imperial al lui Diocleţian. Nu rataţi proaspăta destinaţie turistică Zadar, un oraş modernizat recent, unde puteţi vedea, printre altele, biserica Sfântul Donatus, datând din secolul al IX-lea.
Insule pe care nu trebuie sa le ratati in Croatia

Insula Hvar – Croatia
Există aproximativ 50 de insule locuite în Croația și toate se pot lăuda cu plaje încântătoare scăldate de o mare foarte curată. Sunt foarte diferiți unul de celălalt, unele mai potrivite pentru tinerii călători care caută distracție, altele îndepărtate și izolate perfecte pentru cei care doresc liniște, și altele ușor accesibile și pline de servicii, potrivite pentru familii și pentru cei care iubesc confortul. Dacă nu știi pe care să o alegi, mergi direct la cele mai bune: aici sunt cele mai frumoase 5 insule din Croația .
Hvar
Hvar este cunoscută ca insula croată cu cel mai mare număr de zile însorite pe an. Este o insulă șic, cu multe hoteluri și restaurante de lux, perfectă pentru cei care iubesc viața socială. Cei cărora nu le place să se prezinte se pot refugia în cele mai izolate plaje și se pot bucura de liniștea frumuseții naturii.
Brac
Faima insulei Brac este legată de minunata plajă din Zlatni Rat, o fâșie de pietricele foarte albe care se extinde spre o mare incredibil de albastră. L-ați văzut deja într-o mie de fotografii, dar trebuie să fie văzut în direct.
Insula Pag
Pag este o insulă cu un suflet dublu, la modă și meditativă: principalele sale atracții, cluburile de plajă și festivalurile de muzică electronică pe de o parte și un peisaj steril de lună pe de altă parte, atrag și excită foarte diferite tipuri de turiști.
Insula Krk
Krk este insula croată preferată a multor italieni, deoarece este ușor de accesat. Datorită apropierii sale și a cantității de servicii turistice, este deosebit de potrivit pentru cei care călătoresc cu copii.
Insula Rab
Rab este insula croată recomandată celor care iubesc plajele cu nisip, cu acces ușor la mare și ape calme. Este un adevărat paradis natural, declarat Geoparc în 2008.
Insule de vizitat in Croatia
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Alte locuri de vizitat in Croatia
Croația este aproape întotdeauna considerată doar o destinație de vacanță pe litoral, de fapt, pe lângă kilometri și kilometri de plaje din această țară veți găsi multe locuri de vizitat , orașe care sunt adevărate bijuterii arhitecturale, cu un patrimoniu istoric și cultural foarte bogat și peisaje naturale uluitoare.

Dubrovnik – Croatia
Zagreb, Dubrovnik, Split, Zadar, Rijeka şi Osijek sunt cele mai mari oraşe ale Croaţiei şi continuă să joace rolul de centre economice ale naţiunii. Zagreb, o metropolă modernă şi animată de istorie, cultură şi shopping, este capitala Croaţiei. La o oră de condus în afara oraşului, în direcţia regiunii Lika, se găsesc uluitoarele lacuri Plitvice, 16 la număr, adăugate la numărul mare de cascade pitoreşti. În sudul oraşului Zagreb găsim regiunea Istria şi Kvarner. Rijeka este cel mai mare oras din această regiune, localitate faimoasă pentru statutul său de port important la Marea Mediterană. Golful Kvarner şi riviera Istriei au fost iniţial ariile de bază pentru relansarea turismului croat. Arena, amfiteatrul roman din Pula, biserica Sfânta Eufemia din Rovinj şi fermecătorul oraş Porec sunt doar câteva dintre atracţiile turistice importante ale zonei, aducând în fiecare an numerosi turişti din întreaga lume.
Unde te cazezi in Croatia
Alegerea locului de cazare în Croația depinde doar de tipul de vacanță pe care vrei să îl faci și de câți bani vrei să cheltuiți. Croația este de fapt o țară foarte turistică și puteți găsi hoteluri, pensiuni, campinguri și apartamente de vacanță cu un raport bun calitate / preț în multe locuri.
Industria hotelieră croată se mândrește cu o tradiție foarte îndelungată: s-a născut deja în secolul al XIX-lea, când hoteluri și vile somptuoase au fost deschise pentru a-i întâmpina pe bogații Imperiului Austro-Ungar care au ales Croația ca destinație de vacanță.
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Croatia:
Ce mancam in Croatia?
Bucataria Croatiei este este cunoscuta ca o bucatarie variata pe mai multe regiuni inca din timpurile Proto Slavice. Diferentele care apar in selectarea ingredientelor si variatele moduri de preparare sunt evidente atunci cand compari partea continentala cu cea de coasta. Cea continetala este tipica Proto Slavica cu influente din cele mai faimoase bucatarii ale Ungariei, Vienei si Turciei. Bucataria de pe coasta Dalmatiei a fost influentata de cea greaca, romana si cea mediteraneeana a Italiei si Frantei. Cu siguranta va satisface si cele mai exigente gusturi.
Croatia se poate lauda deasemenea cu o serie larga de vinuri excelente – sunt in mod uimitor peste 700 de tipuri diferite de vin cu origine geografica protejata, coniacuri, sucuri de fructe, bere si ape minerale. In partea de Sud oamenii beau „bevanda” , vin rosu bogat in miresme amestecat cu apa, in timp ce locuitorii din Nord-vest consuma „gemist” un vin sec amestecat cu apa minerala.
Bucataria traditonala a Istriei ispiteste ochii, nasul si papilele gustative si este o bucatarie cu experienta de prima clasa mai ales cand este servita cu selectele vinuri ale Istriei. In zilele noastre aceasta este rezultatul numeroaselor schimbari care au avut loc in Istria, precum si influenta natiilor care, pentru un timp scurt sau lung au locuit in Istria de obicei ca si cuceritori.
Prefixul zonei
Prefixul telefonic internațional pentru Croația este +385: pentru a apela un număr croat din Romania trebuie să formați prefixul 00385 înainte de numărul destinatarului.
Pentru a apela din Croația în Romania trebuie să adăugați 0040 la numărul de telefon romanesc.
Steagul Croatiei
Steagul croat este format din trei dungi orizontale de roșu, alb și albastru , cu haina națiunii de arme în centru, care este un scut roșu și alb în carouri surmontat de o coroană de 5 straturi de arme care reprezintă regiunea Zagreb, Dubrovnik, Dalmatia, Istria, Slavonia. Este în vigoare din 1990.
Valuta
În ciuda faptului că este o țară a Uniunii Europene, Croația nu a adoptat încă euro, astfel încât, pentru a călători în această țară, este necesar să schimbați banii în moneda locală.
Moneda croată este kuna și simbolul în birourile de schimb este HRK . O kuna este echivalentă cu aproximativ 0,13 eurocenți.
Avem speranţa că acest ghid turistic dedicat Croaţiei v-a deschis apetitul şi v-a ajutat să vă faceţi o idee despre ceea ce ţara are de oferit în materie de turism.
Cazare in Croatia
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Te-ar putea interesa si: