articol scris de Ana Dumbara
Nu e musai sa iubesti vinul ca te indragostesti de Crama LAcerta!
Stau si ma intreb daca acum sunt oficial adult, odata cu prima mea vizita la crama?
Da, stiu, romanca fiind, parca-i cam rusinos ca prima mea vizita la crama a fost d-abia la 29 de ani. Cu totii am baut vin facut de bunici din struguri jucati in picioare, cu totii avem cate o ruda alcoolica ce ne face de rusine la nunti si botezuri, dar, personal, nu mersesem la crame si degustari de vinuri pana acum.
Ne aflam, deci, grupati în 3 masini precum copiii care merg cu clasa in excursie, varianta pentru adulti si cu alcool.
Dupa ce trecem de Mizil, numai delulete si crame de-o parte si de alta a drumului: vastele podgorii BOR peste tot imprejur, pentru crama Metamorfosis faci stanga, pentru Aurelia Visinescu la dreapta si tot asa.
La capatul unui drum ce serpuieste printre dealuri, se afla Crama Lacerta. Nu este doar o destinatie pentru iubitorii de vin, ci si o oaza a naturii. Are o pozitie privilegiata fata de celelalte crame, sus, cocotata pe o colina, inconjurata de dealuri calcaroase.
Degustare cu priveliste
Inainte de degustare, se incepe cu un tur al cramei, de la camera baricelor la sectia de imbuteliere si laboratorul unde sunt testate noi culturi de drojdii si de unde se controleaza, prin calculator, temperatura din cuvele de inox in care este tinut vinul in perioada de fermentare.
Turul mic costa 30 de lei si include vizitarea cramei si degustarea a trei soiuri de vin. Turul mare, 50 de lei – cu degustarea a sase vinuri din totalul de 20 produse de Lacerta. Crama este deschisa pentru public de joi pana duminica, intre orele 10 si 17.
Degustarile se fac chiar si numai pentru doi vizitatori. Oenologul Mihai Banita ne marturiseste ca nu au obiceiul de a merge la targuri si evenimente ca sa isi promoveze vinurile, ci prefera degustarile si marketing-ul unu’ la unu’. „Ce mai tine omul minte de la un targ unde a incercat 20-30 de soiuri?”. Tot el ne-a indemnat sa nu bem „premii si puncte Parker”, ci sa degustam si sa decidem singuri care vinuri sunt pe gustul nostru.
Sala pentru degustari a fost realizata cu mare maiestrie. Cei doi pereti opusi, creati complet din sticla, pun in valoare peisajul si poti vedea niste apusuri de vis de aici. Deci, crama Lacerta e clar pe lista mea de „must return”.
Denumirea cramei
Lacerta inseamna „soparla” in latina. Dupa colaborarea cu una din marile agentii de publicitate din Bucuresti, s-a decis ca brandul si crama sa fie numite Lacerta, nume inspirat de reptilele simpatice care populeaza dealurile calcaroase dimprejur.