Singurul oras mare care a scapat de distrugerile din cel de-al Doilea Razboi Mondial, Cracovia detine unul dintre cele mai bine pastrate centre medievale din Europa. Vechiul Oras a fost declarat monument UNESCO si contine o bogatie de elemente pretioase arhitecturale din diferite perioade, cu biserici magnifice si palate aristocratice pe vechile strazi, reminiscenta a zilelor glorioase cand era resedinta regilor polonezi. In inima Cracoviei se gaseste una dintre cele mai mari piete din Europa – Piata Vechiului Magazin.
Orasul Vechi este o zona fermecatoare incercuita de parcuri care formeaza o centura verde in jurul centrului istoric. Principala intrare in orasul vechi se facea prin Poarta Floriana, asezata in cadrul zidurilor orasului initial, acum un suport pentru artisti si operele lor. Cu o viata culturala infloritoare, Cracovia a fost caminul multor scriitori nationali, artisti si intelectuali si este unul dintre principalele centre culturale din Polonia.
Cauti cazare in Cracovia?
Pentru disponibilitate, rezervari online si preturi de cazare in Cracovia: CLICK AICI!
Pe Dealul Wavel se afla de Castelul si Catedrala Regala, resedinta regilor polonezi timp de sapte secole si simbolurile istoriei nationale poloneze. De asemenea, importante sunt si radacinile evreieste are orasului, iar istoria unuia dintre cele mai mari centre evreiesti din Europa se poate vedea clar in vechea zona de ghetouri din Kazimierz, si este rememorat clar in memorialul mortilor din lagarele de la Auschwitz si Birkenau, in vestul Cracoviei.
Situat pe malurile raului Vistula, Cracovia este un oras modern, pe locul trei ca marime din Polonia, si un centru universitar avand cea mai veche universitate din Europa. Marea populatie a studentilor creeaza o atmosfera vie si o viata de noapte vibranta. Nenumaratele cafenele si restaurante in aer liber inconjoara principala piata pavata. Atmosfera unica a acestui oras medieval l-a facut unul dintre cele mai populare destinatii turistice din Polonia.
Atractii si obiective turistice in Cracovia si imprejurimi
Croziera pe Vistula
Un mod excelent de a cunoaste Cracovia este o croaziera pe Fluviul Vistula, in care veti avea timp sa admirati orasul. Se poate calatori cu asa numitul tramvai fluvial, cu un catamaran Bentley si, temerar, cu un caiac.
Centrul istoric
Orasul medieval a adunat pe strazile sale minunatii arhitecturale si povesti regale pe care le puteti descoperi daca strabateti pe jos stradutele pietruite. Vizitati cele 28 de muzee ale Cracoviei, Muzeul Czartoryski indeosebi, pentru capodopera lui Leonardi da Vinci, Doamna cu hermina. Cafenele din zona sunt prilej tocmai bun pentru a va trage sufletul si a porni cu forte proaspete spre alte locuri populare.
Piata Centrala – Rynek Glowny
Piata Centrala a Cracoviei a fost construita in secolul al XIII-lea si este, desigur, locul de intalnire al localnicilor, turistilor, si spatiu pentru diferitele evenimente de strada. Cele mai frumoase resedinte princiare se afla aici, la fel si multe cladiri istorice, magazine cu suveniruri, fiecare cu propria sa atmosfera.
In luna mai, Rynek Glowny devine neincapatoare, studentii pun stapanie pe strazi intr-un frumos si colorat carnaval numit Juwenalia.
Drumul regal
Vestitul Drum Regal al Cracoviei incepe de la Biserica Sf.Florian, trece prin Turnul de paza Barbakan, unul din cele trei astfel de avanposturi fortificate care mai exista in Europa, si intra in Stare Miasto. Din Piata Centrala, drumul se continua pe strada Grodzka pentru a ajunge la Castelul Wawel, fosta resedinta a regilor Poloniei. De aici, privelistea este impresionanta, scoateti aparatul de fotografiat pentru ca veti surpinde panoramic Vistula.
Castelul Wawel
Un important simbol al orasului medieval este Castelul Wawel, ce a fost resedinta a trei dinastii de monarhi. Devenit muzeu, turistii au ocazia sa admire opulenta salilor regale: Sala Senatorilor – sala balurilor, a Turnirului, a Paradei Militare, a Zodiacului, a Planetelor, a Bataliei de Orscha. Cea mai renumita dintre sali este cea a Ambasadorilor, datorita celor 30 de sculpturi in lemn de pe tavan, cunoscute sub numele de ,,capetele de la Wawel’‘.
Auschwitz-Birkenau
In suburbiile orasului Oswiecim, la 60 de kilometri de Cracovia a ramas ca marturie a ororilor naziste, lagarul de concentrare Auschwitz-Birkenau. Astazi muzeu, lagarul inca produce o teribila impresie asupra vizitatorilor prin camerele de gazare, baracile detinutilor, hainele fostilor prizonieri ori a dovezilor foto si video din acei ani.
Mina de sare Wieliczka
O atentie deosebita merita si Mina de Sare Wieliczka, inclusa in Patrimoniul UNESCO. Este singura mina din lume ce a avut activitatea neintrerupta inca din Evul Mediu. Se presupune ca ar exista 300 de kilometru de tuneluri subterane. De asemenea, adaposteste cea mai mare catedrala din Polonia si multe altare sapate in sare, adevarate capodopere.
Bazilica Sfanta Maria
Bazilica Sf. Maria trebuie sa fie inclusa in traseul turistic al Cracoviei. Cladirea a fost construita in secolul al XIII-lea si este o capodopera a arhitectilor. Ce o face deosebita fata de un alt lacas de cult este cel mai vechi si cel mai mare altar gotic din lume, ce masoara 13 metri inaltime.
Singer Cafe
Nu plecati din Cracovia pana nu vedeti si Cafeneaua Singer. Este unul dintre cele mai interesante locuri de relaxare. Singer Cafe se afla in districtul Kazimierz si in locul meselor anoste, clientii se pot aseza la vechile masini de cusut Singer, o adevarat idee de cum sa faci un bussines altfel. Melomanii pot asculta si muzica in surdina, un melanj din acorduri populare, evreiesti si tiganesti.
Cazare in Cracovia
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Cracovia:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
Toggle content goes here, click edit button to change this text.
Ce si unde mananci in Cracovia?
Restaurante bune si nenumarate alte bistrouri care ofera mancare de calitate se gasesc peste tot in oras, cu toate ca districtul central al vechiului oras din Cracovia pare suprasaturat cu localuri ce ofera mancare de toate felurile. Aici, la mica distanta, descoperi sute de restaurante, cafenele, bistrouri, grill-uri, pizzerii, baruri cu salate, etc. Sunt distribuite in fiecare spatiu posibil din resedintele somptuoase din zona si etajele superioare sau inferioare ale caselor tipic burgheze, iar in special in acele pivnite vechi. Din primavara pana in toamna, mesele restaurantelor sunt asezate in strada, locul celui mai pedestru district.
Gastronomia Cracoviei are o traditie lunga si glorioasa care dateaza inca din ospetele abundente medievale si renascentiste si extravagantele baroce ale gurmanzilor polonezi. Iar faimoasele restaurante din oras din timpul ultimelor doua secole sunt puternic amintite, desi recenta decada a adus o veritabila explozie de resturante.
Inca este in voga o adaptare creativa dupa vechea bucatarie poloneza. De asemenea, este in progres o reinsufletire a bucatariei populare traditionale. Pe de alta parte, mancarurile Orientului Indepartat, candva exotice, apar din abundenta astazi. In acelasi timp, patronii restaurantelor din Cracovia raman fascinati de bucatariile franceza si italiana mai mult decat oricand inainte.
Cum ajungi in Cracovia?
» cu avionul: Balice, al doilea cel mai mare aeroport din Polonia, este principalul aeroport ce deserveste Cracovia si este situat la aproximativ 12 km vest de centrul orasului. Principalele companii care opereaza zboruri directe catre Cracovia sunt: Aer Lingus, British Airways, LOT (linia aeriana nationala poloneza), CSA liniile aeriene cehe, Iberia, Austrian Airlinea si Lufthansa. Mai sunt si o multime de linii aeriene private care opereaza, inclusiv EasyJet, Ryanair, Norwegian, Germanwings, Air Berlin, Jet2 si Transavia. Ca alternativa, puteti zbura catre Varsovia pentru un zbor de legatura. Jet Air ofera zboruri nationale catre Gdańsk, Poznań si Szczecin (via Poznań).
Cel mai convenabil mod de a calatori de la Aeroportul Balice (cunoscut si ca Aeroportul International Paul Ioan al II-lea) este sa rezervati un taxi. Radio Taxi 19191 este partenerul oficial al Aeroportului Cracovia, ei accepta si plati prin card. Statiile de taxi sunt localizate in fata iesirilor terminalelor T1 si T2. Calatoria catre centru nu ar trebui sa coste mai mult de 70 PLN ziua.
Trenurile circula de la aeroport catre ‘Dworzec Glowny PKP’ (statia centrala) cam la 30 de minute, incepand cu 4:24 dimineata, pana la 23:24. Biletele pot fi cumparate de la insotitorul din tren (8 PLN) sau de la automatele de vanzari (7 PLN). Calatoria dureaza 16 minute.
Autobuzele 292 si 208 circula de la aeroport catre centrul orasului la interval de o ora. Daca aveti nevoie sa ajungeti la statia centrala feroviara, coborati la statia „Dworzec Główny Wschód”. Aceasta statie de autobuz este localizata langa centrul comercial Galeria Krakowska, la aproximativ 100 m de intrarea in statia centrala feroviara (Dworzec Główny PKP). Calatoria dureaza in jur de 40 minute. Biletele de o singura calatorie de la aeroportul Balice catre centrul orasului costa 3 PLN (sau 1,70 PLN pentru detinatorii de ISIC/EURO 26). Asigurati-va ca veti cumpara „biletul de aglomeratie”, acest tip de bilet este valabil in doua zone, deci si zona in care este localizat aeroportul. Biletele pot fi achizitionate de la unul dintre vanzatorii de ziare sau de la un automat de bilete din statia de autobuz (3,50 PLN cand cumparati din autobuz/ 1,95 PLN pentru detinatorii de ISIC/ EURO 26).
Pe timpul noptii, puteti prinde linia nocturna 902, care circula de la aeroport catre centrul orasului la 23:26, 00:56 si 02:26. Biletele pentru o singura calatorie la linia nocturna costa 3 PLN.
» Cu trenul: Dworzec Glowny PKP este statia centrala din Cracovia si este localizata chiar in afara Vechiului Oras. Este conectata cu alte orase din Polonia si cu restul Europei.
La fiecare ora, intre 6:00 si 20:00, circula fie un tren Express (EX) sau Intercity (IC) intre Cracovia si Varsovia, care nu opreste pe drum, iar calatoria dureaza mai putin de trei ore. Este de departe cel mai convenabil mod de a calatori intre Varsovia si Cracovia. Catre sau de la Varsovia, trenurile IC costa 89 – 95 PLN/adult, 65 – 72/ student sau oricine sub 26 de ani. Biletele la clasa intai sunt cu aproximativ 25% mai scumpe, si deseori ofera mai mult spatiu pentru picioare. Trenurile EX costa in jur de 80 PLN/adult, cu o taxa de rezervare obligatorie de 25 PLN, 105 PLN in total. Daca sunteti un calator particular disperat, puteti lua un tren interregional pentru 40 PLN, care dureaza 3,5 ore sau trenurile obisnuite pospiezny, care dureaza peste 5 ore, dar costa 50 zloti.
» cu masina personala: Distanta dintre Bucuresti si Cracovia este de aproximativ 1.070 km si poate fi parcursa in 14 ore si jumatate.
Cazare recomandata in Cracovia
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
Te-ar putea interesa si: