Corfu, insula miracolelor si padurilor, in care Ulise a facut ultima oprire in drumul de intoarcere in Ithaca natala, este o destinatie turistica cosmopolita, sofisticata, care combina in mod fericit relaxarea cu distractia si o atractiva viata de noapte.
Corfu este cea mai nordica dintre insulele ionice si una dintre cele mai populare destinatii de vacanta din Grecia, aproape de coasta albaneza, de care este despartita de o stramtoare cu o latime de 3 pana la 25 de km. Cu o lungime de 58 de km si o latime de doar 25 km, Corfu este insula padurilor si a muntilor cu case mici, albe, ascunse in vai, cu plaje cu nisip auriu si locuitori vestiti pentru ospitalitatea lor.
Acoperita de plantatii de maslini, chiparosi si lamai, in plus, soarele, nisipul fin, marea albastra sunt motive irezistibile pentru care zeci de mii de turisti din intreaga lume vin in Corfu in fiecare an pentru a petrece o vacanta de neuitat.
Cauti cazare ieftina in Corfu? Pentru disponibilitate si preturi de cazare in Corfu: CLICK AICI!
Conform mitologiei, numele Corfu (Kerkyra, in lb. greaca) isi are originea in numele nimfei Korkyra, de care Poseidon (zeul marii in mitologia greaca) s-a indragostit, rapind-o si ducand-o pe aceasta insula ionica.
Daca te-ai decis sa iti petreci vacanta in Corfu, trebuie sa te pregatesti pentru o experienta inedita pe insula peisajelor salbatice, a oamenilor simpli, a preturilor bune si a plajelor primitoare.
Plaje in insula Corfu
Insula Corfu dispune de o linie de coasta magnifica: plaje cu nisip auriu si pietricele colorate, golufuri minunate si apa Marii Ionice a carei nuante de albastru fac deliciul amatorilor de fotografii.
Partea de est a insulei este perfecta pentru vacante de relaxare pentru familiile cu copii. In partea de nord est a insulei sunt golfuri cu plaje pitoresti, cu ape mai adanci imediat langa tarm, mai degraba ideale pentru practicarea sporturilor acvatice. In partea de sud-est vei gasi plaje cu nisip fin, numeroase taverne traditionale, zona fiind perfecta pentru vacante in familie. Pe coasta de vest sunt plaje cu nisip fin, dar si golfuri spectaculoase.
Mai multe informatii despre plajele din insula Corfu gasiti aici⇒ Plaje populare in Corfu.
Cazare recomandata in Corfu
Atractii si obiective turistice in Corfu
Orasul Corfu Town – Kerkyra, capitala insulei, pastreaza urmele vechilor civilizatii care s-au impletit aici de-a lungul istoriei. Kerkyra este o sinteza de stiluri de arhitectura veche: la fiecare colt de strada se afla, fie o gradina secreta, fie un muzeu sau o casa cu patru secole de istorie. Fortul Vechi (The Old Fort) este principala atractie a orasului. Constructia lui a inceput in secolul al VI-lea pentru a fi finalizata abia in secolul al XVI-lea. Fortareata a fost ridicata pe o insula artificiala si ofera atat un exemplu sublim de arhitectura veche, cat si o panorama superba asupra imprejurimilor. Mare parte din aria veche a orasului se afla pe Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, astfel incat o simpla enumerare a cladirilor, esplanadelor, pietelor si piatetelor vechi care merita vizitate cuprinde multe denumiri. Nu ratati centrele comerciale ale orasului, Palatul St. Michel si St. George si nici Biserica Sfantul Spiridon.
Paleokastritsa, cea mai frumoasa zona a insulei Corfu, este compusa din doua peninsule si cinci golfulete, impanzite cu diferite spatii de cazare, de la hoteluri luxoase pana la vile si studouri ieftine.
Peninsula nord-vestica adaposteste renumita manastire Panagia Paleokastritsa, construita in anul 1225 pe o stanca abrupta cu o spectaculoasa panorama asupra Marii Ionice. In larg, se pot observa cu usurinta micile insule Ortholithos (Stanca Dreapta) sau Kolovri si Skeloudi.
Din Paleokastritsa, drumul se continua catre varful muntelui, catre satul Lakones, iar de acolo, la numai 3,3 km, trecand prin satul Krin, trebuie vizitat Castrul Ingerilor (Angelokastro), unul dintre cele mai impresionante locuri istorice ale insulei. Un detaliu interesant il constituie cele zece locuri de inmormantare din mijlocul castrului, sapate direct in stanca, care s-au pastrat intacte. Castrul a fost construit intre 1214-1267, perioada in care insula facea parte din Despotatul lui Epirus. Este asezat pe un varf de stanca deosebit de abrupt, la 160 m inaltime, care se uneste cu uscatul printr-o fasie ingusta de pamant. Accesul se face cu ajutorul unei scari de piatra, ce serpuieste pe stanca si trece prin plantatia de maslini creata de calugarii bizantini.
Palatul Mon Repos este situat pe dealul Analipsis, într-un frumos parc din peninsula Kanoni si a fost construit in anul 1826 de catre comisionarul britanic Frederic Adams pentru sotia sa – Nina Palatianou.
Muntele Pantokrator, cu o altitudine maxima de 906 m, domina nordul insulei Corfu. Poate fi escaldat pe jos (intr-o excursie de minim doua zile) sau cu masina. Exista cateva sate traditionale in care merita sa te opresti. Strinilas este un mic satuc vechi de peste cinci secole care se cere neaparat vizitat.
Perithia, un micut orasel, vechi de peste sase secole, se alfa in nordul insulei, intre statiunile Kassiopi si Acharavi. Orasul este complet parasit, dar reprezinta- datorita stradutelor inguste, cladirilor vechi si tavernelor traditionale – unul dintre cele mai inedite obiective ale insulei.
Palatul Achilleion se afla in satul Gastouri si este construit intruna dintre cele mai frumoase gradini ale insulei. Palatul Achilleion a fost resedinta de vara a printesei Elisabeta (Sissy), sotia imparatului Austriei.
Unde sa te cazezi in Corfu
Fiind foarte apreciata pentru vacante estivale, Corfu abunda in unitati de cazare de la hoteluri de 5 stele, la studiouri, apartamente si vile de inchiriat. In aceste conditii, daca vrei sa gasesti “cea mai buna solutie” iti recomandam sa iti faci rezervarea cel putin cu 2-3 luni inainte de plecare.
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Corfu la cel mai mic pret garantat:
Restaurante si taverne in Corfu
Bucataria locala din Corfu este puternic legata de istoria pamantului. O cina in Corfu poate insemna preparate din vita sau peste, puternic aromate, insotite de vinuri locale. Cele mai cunoscute mancaruri ale insulei sunt: sofrito (vitel prajit), bourtheto (tocana piperata de peste), Bianco (tocana de peste cu usturoi), pastitsatha (paste cu carne de vita) si, desigur, pastitsio venetsianiko (un amestec bogat din carnuri, branzeturi si un sos bechamel, stratificat cu paste). Un paradis al iubitorilor de peste si carne rosie, Corfu are taverne si restaurante care pot darui experiente memorabile chiar si celui mai indarjit gurmand.
Taverna Nikolas se afla in Agni Bay si este taverna aleasa de BBC pentru filmarea seriei „Fasten your seatbelt” cu Toyah Willcott si inclusa intr-un program gastronomic grecesc. In fiecare zi de marti, taverna organizeaza o „seara greceasca”, cand sunt serviti miei prajiti, asezonati cu lamaie si ierburi mediteraneene. Mancarea din porc si pui este preparata cu un sos special din condimente locale, apoi servita cu cartofi si oregano. De asemenea, te poti bucura de „meze”, vinuri locale, prajituri de casa si salate grecesti, in acorduri muzicale grecesti si dansuri traditionale.
Restaurant Rex este o afacere de familie, preluata din tata in fiu, care a servit primul preparat in 1945. Mancarurile sunt gatite dupa retete traditionale originale, considerate mostenire de familie. Localul se afla pe strada principala din Corfu Town, este amenajat cu picturi care ilustreaza insula si se axeaza pe mancaruri din pesti, fructe de mare, caracatite, dar si pe mancaruri traditionale din vita sau paste precum sofrito, pastitsatha si pastitsio venetsianiko.
Taverna Tripas se afla in Kinopiastes, la 7 km sud-vest de Corfu Town, si a fost deschisa in 1936, fiind una dintre cele mai cunoscute taverne din Corfu, apreciata pentru savoarea mancarii, ce urmeaza cu strictete retetele traditionale ale bucatariei grecesti. Motiv pentru care, preturile ar putea fi ceva mai piperate fata de ale altor taverne autentic grecesti. Multe mancaruri au ca ingrediente de baza legume si fructe de sezon, asezonate cu miel prajit sau carne de vita la cuptor. Deserturile sunt exotice, vinul este local, de-al casei, iar seara ai program cu muzica live si dansuri traditionale grecesti.
Golden Barel se afla in statiunea Barbati, pe plaja aflata la poalele Muntelui Pantokrator, si este una dintre cele mai vechi taverne ale insulei. Mancarea servita aici este tipic greceasca, iar amenajarea localului te duce cu gandul la vechea arhitectura a insulei. Printre mancarurile renumite servite aici se numara sofrito, bourtheto, bianco, musaka si diferite specii de pesti, la gratar. In timpul mesei, asculti muzica locala si admiri unele dintre cele mai frumoase peisaje grecesti.
Boukari restaurant este o taverna de top, situata la aproximativ 6 kilometri de plaja Boykari. Localul se axeaza pe fructe de mare si o larga varietate de peste, dar si pe multe preparate internationale precum porc la gratar, tocane sau ciorbe. Printre specialitatile casei, pe care trebuie sa le incerci, se numara mancarurile din homari si creveti. Bucatarul adora sa puna accent pe savoarea acestora, evitand condimentele si aromele puternice care ar putea acoperi gustul carnii.
Chrisi Restaurant se afla in Corfu Town si este renumit pentru gustul traditionalelor pastitsada si sofrito. Bucatarul este chiar proprietarul localului si obisnuieste sa gateasca doar mancaruri tipic grecesti, ale caror retete dateaza din 1920, perioada in care a fost infiintat si restaurantul.
Excursii optionale in Corfu
Daca alegeti sa va petreceti vacanta in insula Corfu, puteti alege una sau mai multe dintre excursiile optionale oferite de agentiile turistice romanesti sau locale:
Prima spre peninsula Kanoni, continuand cu Kalypso Star si apoi spre superba plaja din Glyfada.
Croaziera catre insulele Paxos si Antipaxos, situate la 14 km de Corfu. Aici puteti vedea o uriasa gradina plutitoare acoperita cu maslini verzi, vechi de peste 300 de ani. La doar 25 de minute de navigat, poti sa vizitezi pestera Mourtos, locul in care s-a ascuns flota greceasca in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.
Croaziera catre minunatul golf al Lagunei Albastre si satul pescaresc Sivota, situat in partea continentala a Greciei, in regiunea Epirus.
Turul insulei Corfu este o excursie organizata pentru a putea descoperi cele mai interesante atractii naturale si istorice ale insulei. Se viziteaza Achillion – palatul construit de imparateasa Elisabeta a Austriei, apoi continuam cu Paleokastritsa si Sidari, un mic orasel aglomerat din nordul insulei unde veti descoperi Canal d’Amour si va veti delecta cu frumusetile plajelor locale. Pretul pentru un tur al insulei Corfu este 38€/persoana.
Aqualand, unul dintre cele mai mari parcuri acvatice din sud-estul Europei este locul ideal pentru o zi plina de distractie pentru intreaga familie. Aqualand Corfu dispune de o multime de tobogane acvatice, piscine, baruri si o multime de alte surprize.
Excursia in insula Kefalonia (Drogkarati, Melissani & Myrthos) este o experienta de-a dreptul fantastica, se pleaca dimineata din Corfu Town cu Delfinul zburator (vas rapid) si dupa circa 1 ora si 25 de minute se ajunge intr-un port foarte mic, Pesada din insula Kefalonia, timp in care se poate admira coasta de est a insulei, vestitele Blue Caves si multe alte formatiuni ciudate pe care apa le-a creat in stanca. Pret: 60€/persoana.
Excursie de o zi in Albania- Sarande & Butrint. Calatoria in Albania este o adevarata aventura, pe care nu trebuie sa o ratati daca va place sa explorati locuri noi. Aveti nevoie de pasaport, insa verificarea la vama albaneza e sumara si daca vreti o stampila pe pasaport drept suvenir trebuie sa cereti la intrare. Excursia la situl arheologic Butrint se face cu autocaruldin Sarande. Pret 59€/persoana.
Jeep Safari este o calatorie uluitoare de care iti vei aduce aminte intotdeauna cu placere. Pretul unui Jeep Safari in Corfu este de 42€/persoana. Aceasta excursie combina aventura, distractia cu minunata natura a acestei zone. Cu ajutorul acestei excursii va veti putea familiariza cu stilul de viata si cultura specifica insulei Corfu.
Viata de noapte si distractie in Corfu
Aqualand Corfu, situat la aproximativ 10-12 km de capitala Corfu Town este unul dintre cele mai mari marcuri acvatice din Europa, unde vei gasi numeroase piscine, tobogane sau baruri;
Iubitorii sporturilor acvatice pot opta pentru scuba-diving sau alte sporturi de apa care includ ambarcatiuni cu motor.
Cum ajungi in insula Corfu?
Cum ajungi in Corfu cu avionul
Insula Corfu este deservita de un aeroport propriu – aeroportul Ioannis Kapodistrias. Aeroportul International Ioannis Kapodistrias este situat la 3 km sud de orasul Corfu, pe latura estica a insulei omonime. Acesta deserveste binecunoscuta insula Corfu si gazduieste atat curse interne cat si internationale. Aeroportul este situat chiar langa Route 25, soseaua care duce catre orasul Kerkyra – capitala insulei si catre alte statiuni importante din Corfu.
Incepand cu vara anul 2020 sunt zboruri directe din Romania catre insula Corfu operate de compania aeriana Animawings, atat de pe aeroportul Henhri Coanda din Bucuresti, cat si din Cluj Napoca – aeroportul Avram Iancu.
Zborurile operate de Animawings de la Bucuresti catre Corfu sunt de 2 ori pe saptamana in perioada sezonului estival iunie-septembrie (in fiecare zi de marti si joi), iar pretul biletelor de avion porneste de la 115 euro/persoana dus-intors.
Zborurile operate de Animawings de la Cluj Napoca catre Corfu sunt saptamanale in perioada sezonului estival iunie-septembrie (in fiecare zi de marti), iar pretul biletelor de avion porneste de la 120 euro/persoana dus-intors.
O alta varianta de a ajunge in Corfu cu avionul este cu un zbor cu escala la Atena, iar de acolo luati unul dintre zborurile zilnice catre insula ionica. Din Romania sunt zboruri catre Atena, din Bucuresti de pe aeroportul Henri Coanda, operate de Tarom, Ryanair si Aegean Airlines, pretul biletelor de avion pornind de la 50-60 euro/persoana dus-intors. De la Atena catre Corfu sunt numeroase zboruri catre Corfu operate de Aegean Airlines.
Cum ajungi in Corfu cu autoturismul
Traseul auto din Romania catre Corfu recomandat de noi este urmatorul: Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Pleven – Sofia – Kulata – Promachonas – Salonic – autostrada spre Atena – autostrada Egnatia Odos – Veria – Kozani – Grevena – Ioanina – Igoumenitsa – transfer ferry – Corfu Town (Kerkyra).
Distanta de aproximativ 1.020 km dintre Bucuresti – Corfu se poate parcurge in aproximativ 14 ore (luand in calcul si transferul cu ferryboatul dintre Igoumenitsa si Corfu Town).
Mai multe informatii despre trasee Bucuresti – Corfu cu masina personala, taxe si vignete, costuri de calatorie, ponturi si recomandari gasiti aici⇒ Cum ajung in Corfu cu masina personala?
Pana la urma, oricare dintre statiunile turistice din Corfu veti alege va va surprinde placut, mai ales daca tinem cont de faptul ca vechii locuitori ai insulei, fenicienii, au reusit sa-l multumeasca chiar si pe eroul Ulise cu tinuturile lor primitoare.
Cazare in Corfu
Descoperă cele mai bune hoteluri, pensiuni și apartamente din Corfu pe baza a mii de recenzii verificate.
Te-ar putea interesa si:
Un comentariu