Complexul carstic Scărişoara include cea mai mare peştera cu gheata din Romania – Peştera Scărişoara – lunga de 700 de metrii si desfasurata pe o diferanta de nivel de 105 m avand 3 intrari. Intrarea principala in pestera este situata la 1165 metrii altitudine fiind printre putinele pesteri cu gheata din lume la o altitudine atat de mica. Varsta ghetarului s-a stabilit a fi in jur de 3000 de ani, cuprinde peste 75000 de metrii cubi de gheata pe o grosime de circa 26 m. Aceasta gheata nu se topeste niciodata, nici chiar vara – din acest motiv la vizitarea ei este indicat sa aveti haine calduroase. Intrarea in peştera Scărişoara se face printr-un aven (put vertical) cu o adancime de 48 m si un diametru in jur de 60 m. Acest aven este amenajat cu scari metalice in vederea facilitarii accesului turistilor.
Peştera este impartita in mai multe sectoare ce au diferite denumiri. Astfel chiar dupa intrare in pestera vizitatorul se afla in Sala Mare si apoi trece in Biserica unde poate admira peste 100 de formatiuni stalagmitice de gheata. De aici se poate ajunge in Rezervaţia Mare printr-o galerie cu o lungime de aproximativ 70 m sau in Rezervaţia Mică insa vizitarea acestora este permisa doar in scopuri stiintifice cu autorizatie speciala de la Institutul de speologie Emil Racoviţă din Cluj Napoca. Galeria care coboara la punctul cel mai adanc al pesterii (105 m) este denumita Galeria Maxim Pop.
Catedrala si Palatul Sânzianei sunt celelalte sectiuni ale pesterii Scărişoara – acestea fiind lipsite de gheata. In pestera Scărişoara trăiesc lilieci si gandaci de 2-3 mm numiti Pholeuon prozerpinae glaciale. In Rezervaţia Mare a fost descoperit si un schelet de Rupicapra (stramosul caprei). Pestera a fost studiata in 1938 de catre marele speolog roman Emil Racoviţa care l-a declarat rezervatie speologica (prima din România).
Vizitarea Peşterii Scărişoara
Vizitarea se face doar cu ghid dupa plata unei taxe de 5 RON (in vara 2007). Intrarile grupurilor de 20-50 de persoane se face la ore fixe: 9.00 , 10.20, 11.40, 13.00, 14.20, 15.40, 17.00 – Si pe timpul celor mai calde veri in Peştera Scărişoara este gheata iar temperatura este in jurul valorii de 0 grade Celsius. Deci imbracamintea corespunzatoare acestei temperaturi este necesara !!
Accesul
Cu autoturismul
La peştera Scărişoara se ajunge din centrul comunei Gârda de Sus pe un drum pietruit care urca pana la 200 metrii de pestera insa care este intr-o stare deosebit de degradata practicabila doar cu autoturisme de teren sau autoturisme cu garda la sol mare (vara 2007). Exista localnici care pe timpul verii in schimbul unei sume negociate la fata locului va vor transporta pana la pestera cu autoturisme de teren iar iarna cu sania trasa de cai.
Pe jos
Din centrul comunei Gârda de Sus pe marcajul cruce roşie puteti parcurge traseul pana la peştera Scărişoara in 2-3 ore, traseul este relativ usor insa exista urcusuri care pot pune probleme celor cu probleme de sanatate.
Te-ar putea interesa si: