Cimitirul Vesel de la Săpânţa este unic in lume prin modul in care prezinta relatia omului cu destinul sau suprem – moartea. Aici moartea nu este privita ca o drama ci ca un punct, o etapa din viata omului.
In acest cimitir (care a fost clasat primul dintre monumentele funerare din Europa si al doilea din lume – dupa Valea Regilor) crucile sunt dominate de culoarea albastra (asa numitul albastru de Săpânţa) si au inscrise versuri cu unele accente filosofice (nelipsite de greseli de scriere) care prezinta intr-un mod caricatural, cu partile bune dar mai ales defectele celor care sunt ingropati aici. Crucile pot surprinde si anumite momente din viata celui ce se afla inmormantat in locul respectiv acesta fiind adeseori insotit de elemente din universul sau cotidian (animalele, casa, bunurile dobandite sau obiectul muncii), personajele fiind in miscare (lucrand pe camp, mergand la scoala, la razboi, lucrand in curte sau in casa, femeile sunt reprezentate ocazional cu copii in brate.
Desenele si inscrisurile sunt realizate cu o serie de culori aprinse precum rosu, verde, galben, negru care in contrast cu albastrul si albul predominant de pe cruci creeaza o atmosfera mai vioaie decat cea cu care am fi obisnuiti intr-un cimitir.
Crucile din lemn de stejar sculptate si pictate in acest mod au fost realizate pentru prima data in 1936 de catre mesterul popular Ion Stan Pătraş si traditia a fost continuata de catre Dumitru Pop zis si Tincu, unul dintre ucenicii mesterului. In prezent exista peste 800 asemenea cruci in Cimitirul Vesel de la Săpânţa. Modul acesta „vesel” in care se relationeaza oamenii de aici cu moartea atrage anual mii de turisti din tara si din strainatate.
Te-ar putea interesa si: