Inainte de a ajunge propriu-zis in insula Lefkada, drumul strabate apele Marii Ionice printr-un impresionant tunel subacvatic, iar mai apoi trece peste un pod plutitor, a carui structura coboara si se inalta de sute de ori pe zi. Imediat dupa ce trece de acest pod, drumul merge in paralel cu impresionanta fortareata medievala, Agia Maura, cetate construita de venetieni in secolul al XIV-lea.
Detinand rol de aparare impotriva atacatorilor, fortareata Agia Maura reprezinta si astazi punctul de acces catre capitala insulei, Lefkas.
Inconjurata de apele cristaline ale Marii Ionice, cetatea Agia Maura reprezinta una dintre cele mai bine conservate edificii medievale ale insulei Lefkada, o adevarata bijuterie a arhitecturii militare medievale. Fiind denumita dupa mica biserica situata in incinta acesteia, Cetatea Santa Maura emana acel iz profund al veacurilor de mult apuse, iar peisajul care se desfasoara de jur imprejurula cesteia, maretia unui vechi imperiu demult apus.
De-a lungul timpului, fortareata a rezistat numeroaselor atacuri ale piratilor, pana in secolul al XVII – lea. A fost cucerita pe rand de venetieni, de turci, devenind la un moment dat, parte a despotatului Epirului. In timpul dominatiei otomane devine capitala a insulei Lefkada, sub denumirea de Santa Maura.
Biserica din interiorul cetatii este transformata in moschee, desi fusese inchinata Sfintei Maura, cea care ocrotea insula de furtuni. Distrusa in secolul al XIX – lea de un incendiu, fortareata devine tabara de adapost a refugiatilor, iar in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, a fost tinta atacurilor numeroaselor tunuri care o distrug din nou.
Restaurat in prezent, acest monument este foarte bine conservat, zidurile sale de aparare reprezentand marturii palpabile ale maretiei acestei fortarete. Bisericuta in sti lbizantin, inchinata Sfintei Maura, adaposteste o icoana a acesteia, facatoare de minuni, unde grecii aduc asa numitele “jertfe” (placate argintate reprezentand diferite parti ale corpului, masini, case, bebelusi, etc.).
Impresionand prin vechime si arhitectura, capela se deosebeste de celelalte asezaminte religioase prin intimitatea spatiului, prin liniste si atmosfera de reculegere, specifica micilor asezaminte monastice. Marturie vie a istoriei insulei, cetatea Agia Maura merita vizitata si explorata in intregime, nu doar pentru istorie, dar si pentru ineditul peisajului.