Situat in central Romei, Vaticanul, cel mai mic, dar cel mai vizitat stat din lume este centrul romano-catolicismului si resedinta Sfantului Scaun, numele sau venind din Colina Vatican unde si este situate .Totusi, unele proprietati ale acestuia au un statut special, similar cu cel al ambasadelor straine regasindu-se in alte zone, cum ar fi, resedinta papala de la Castelgandolfo, Bazilica Luterana, Sf.Maria Mare si Sf.Paul.
Istoria diplomatica a Sfantului Scaun incepe de undeva din sec.IV , dar , de-a lungul secolelor au fost multe modificari, inclusiv ale granitelor.
Pe la jumatatea sec.XIX, Victor Emanuel ocupa statele papale, ceea ce-l determina pe Papa Pius al XI sa declare ca este ‘’prizionier la Vatican’’ si ca il contesta pe acesta. In anul 1929, de-abia, se reglementeaza disensiunile intre guvernul italian si Sf. Scaun printr-un acord, iar acest concordat este revazut in 1984.

Vatican – Piata San Pietro
Sigur ca sacralitatea atrage aici, deopotriva cu istoria si arta, iar turistul care vine si care, fireste , s-a asigurat ca s-a cazat la Roma, pentru ca aici nu exista hoteluri.
Dintre obiectivele turistice demne de admirat in Vatican sunt, in primul rand, Bazilica Sf. Petru, cea cu domul realizat de Michelangelo Buonaroti, baldachinul de deasupra altarului central construit cu bronzul luat din Panthenon, in stil baroc.Apoi,cladiri apostolice, Capela Sixtina, cu tavanul pictat de Michelangelo, recent restaurat, in culori mai vii (motiv pentru care conservatorii contesta neconcordanta cu cele originale).

Capela Sixtina – Vatican
Sunt de admirat colectiile romane si etrusce, creatiile unor artisti ca Rafael, Galeriile Tapiseriilor, hartile reprezentand Pamantul. Celebra Biblioteca a Vaticanului contine cele mai valoroase carti si manuscrise, la fel si Arhivele Vaticanului.
Muzeele, Gradinile Vaticanului sunt toat atatea splendori care merita sa fie admirate de turisti. Muzeul de istorie, Museo Sacro, exponate incepand din antichitate si pana in perioada moderna inclusive. Duminica toate muzeele sunt inchise, cu exceptia ultimei duminici a fiecarei luni cand intrarea este libera si un numar urias de turist sunt prezenti spre a vizita.

Museo Sacro – Vatican
In fiecare duminica, Papa tine o slujba de la fereastra locuintei sale. Ales conform ritualului si traditiei, dupa care este anuntat ‘’Habemus Papam’’(avem papa), papa da binecuvantarea ‘’Urbis et orbis’’si conduce Sf. Scaun, conform vointei lui Dumnezeu. Nivelul de viata in Vatican este egal sau poate chiar mai bun decat cel de la Roma.
Un loc binecuvantat in care poti admira operele unor artisti celebri precum Giotto, Raphael, Leonardo da Vinci, Titian, Caravaggio. Capela palatului Papei din Vatican, Capela Sixtina este una dintre cele mai frumoase opera din lume, ilustrand pasaje din Vechiul Testament. Minunea minunilor.
Mai poti sa vezi aici, in Vatican, un muzeu al trasurilor, o colectie de calesti si limuzine folosite de-a lungul timpului de catre papii Sfantului Scaun.Mai poti sa vezi grota in care au fost inmormantati Sf. Petru si papii.

Gradinile Vaticanului
Din 1929 , de cand s-a semnat Tratatul de la Lateron, o buna parte a Vaticanului fiind inconjurata de ziduri, statul a capatat forma si teritoriul actual.In special, in preajma sarbatorilor de Craciun si de Pasti, oamenii sunt interesati in vizitarea unor locuri sfinte, cu atat mai mult, decat in orice perioada a anului.
Indiferent de religie, aceste locuri sfinte, Vaticanul, Ierusalimul, devin de sarbatori un magnet care atrage religiozitatea si piosenia. Sunt locuri care ne incarca pozitiv si ne dau speranta, care ne umplu de lumina. O lumina in care frumosul artistic si elevatia spiritual se contopesc si ne fac mai buni unii cu altii.

Craciun la Vatican
Vaticanul are grandoare si sacru, are arta si mister, are putere dumnezeiasca. Dincolo de lucrurile lumesti care sunt ale omului, omul are nevoie de sacru si spirit, de frumos. O vizita la Vatican de sarbatori intregeste bucuria si mirajul acesteia.
In mijlocul unei lumi tumultoase, sarbatorile si locurile sfinte ne tin intr-un echilibru intre bine si rau, intre pamant si lumea nevazuta a spiritului, in care frumosul e in mod sigur o Capela Sixtina, pictata la nesfarsit de un Michelangelo nemuritor.
Te-ar putea interesa si: