Santorini: ce si unde mancam
In Santorini exista numeroase restaurante ce ofera turistilor si localnicilor diverse preparate: de la souvlaki, la taverne unde se serveste doar peste si fructe de mare, psistarie (restaurante cu preparate la gratar), restaurante cu mancare traditionale pana la pizzerii. De obicei, terasele cu vedere spre mare au preturi foarte mari, asa ca nu ar strica sa verificati meniul afisat la intrarea in restaurant.
Odata asezati la masa, puteti sa va delectati cu preparatele grecesti. Incepeti cu delicioasele aperitive: salata horiatiki (rosii, castraveti, masline si branza feta), tarama (icre de peste), melitzanosalata (salata de vinete), tzatziki (sos facut din iaurt, castraveti si usturoi), saganaki (branza prajita), capari (salata de capere), spanakopita (placinta cu spanac), tiropita (placinta cu branza), kreatopita (placinta cu carne).
Grecia este cunoscuta pentru minunata sa branza, cea mai populara ramananad branza feta. Nu ezitati sa gustati si mizithra, kasseri, kefalotyri (branza sarata folosita la paste) si graviera. Foarte popular este gyros, saorma greceasca. Foarte gustos, gyro se diferentiaza de saorma prin ingredientele care se gasesc doar in Grecia. Sovlaki (frigarui grecesti) este un alt preparat care se gaseste in toate statiunile din Santorini.
Pestele si fructele de mare ocupa un loc privilegiat in bucataria greceasca. Cele mai multe restaurante si taverne care servesc preparate din peste se gasesc in zonele Hadjikyriakio, Peiraiki, Passalimani, Kastela si Mikrolimano. Recomandarile noastre sunt: restaurantul Diasimos si taverna Margaro.
Alte preparate traditionale ce merita incercate sunt: patsa (ciorba din intestine de porc sau vita), stifado (tocanita din carne de iepure sau vita, cu ceapa si sos de rosii), dolmades (sarmale), mousaka (musaca), pastitsio (un fel de lasagna), fricasse (tocanita de miel cu spanac, oua si lamaie) etc.
Grecii sunt mari amatori de dulciuri, de aici si marea varietate de produse: baklava, cataif, yaourti me meli (iaurt cu miere), milopita (placinta cu mere), karydopitas (bomboane cu nuci si migdale), inghetata cu diverse arome.
Ouzo este bautura traditionala greceasca si merge cel mai bine cu fructele de mare, in compania familiei sau a prietenilor apropiati. Ouzo este un lichior de culoare alba, cu aroma de migdale. Metaxa este o alta bautura la fel de populara ca si ouzo, supranumita „elixirul vietii”, „nectarul zeilor” sau „taria binecuvantata”. Grecii au cateva sortimente de bere foarte bune, iar vinul grecesc este recunoscut la nivel mondial pentru aroma sa deosebita.
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Santorini:
Restaurante si taverne in Santorini
In statiunile mai putin pretentioase, ca Perissa si Kamari, mancarea este ieftina si delicioasa, iar portiile sunt generoase.
In Kamari, pe faleza sunt numeroase terase cochete care servesc peste proaspat, fructe de mare, paste facute in casa si deserturi minunate.
Pentru prânz, cea mai potrivită zonă din Kamari este Canava Roussos care are o terasă acoperită cu flori bougainvillea. Este locul potrivit pentru a gusta vinuri albe şi roşii, precum şi renumitul vin dulce Vinsanto. Oferă o incursiune în istoria vinului din insula Santorini, iar gazdele servesc preparate delicioase care merg de minune cu vinul ales.
La Crepe Academy, meniul este axat pe clatite. Cu umpluturi dulci sau sarate, va fi dificil sa va hotarati asupra unui singur sortiment.
Taverne si restaurante in Oia – Santorini
Restaurantul 1800 a fost construit la mijlocul secolului al 18-lea, „1800” si combina ambianta din trecut si confortul din prezent. Bucataria specific greceasca a satisfacut si pe cei mai pretentiosi clienti. In 2005 a primit premiul „Golden bonnet”,pentru cel mai bun restaurant in organizarea de evenimente speciale.
Restaurantul Ambrosia ofera una din cele mai frumoase privelisti a Calderei si a vulcanului,care, in combinatie cu mancarea si serviciile excelente, te fac sa traiesti o experienta nemaipomenita, fara precedent.
Muzica live cantata de patron, meniu bogat in preparate traditionale, staff bine instruit – acestea sunt doar cateva dintre calitatile restaurantului Mou din Oia.
Taverne si restaurante in Fira
Restaurantul Archipelagos ofera preparate traditionale intr-un cadru romantic, pe terasa minunata a restaurantului si admirati Caldera si vulcanul. Preturile sunt, insa, putin mai ridicate decat in alte locuri.
Preparate traditionale se gasesc si la taverna Naoussa. Familiile numeroase, cuplurile de indragostiti sau grupurile de tineri sunt binevenite aici, iar privelistea e cu adevarat incantatoare. Preturile sunt accesibile, iar meniul este variat atat in ceea ce priveste preparate, cat si bauturile.
Restaurantul Koukoumavlos: Combinatia dintre mancarea buna si serviciile excelente au adus restaurantul printre primele 6 din Grecia si a fost premiat cu „Golden bonnet” ( premiul pentru restaurantul cu cea mai buna servire si distractie din Grecia) in 2003.
La taverna Nikolas, tpreturile sunt mai mult decat acceptabile, atmosfera – deosebit de placuta iar calitatea preparatelor – excelenta! Incearca branza feta coapta, cu seminte de susan si crusta din miere.
Restaurante si taverne in Perissa - Santorini
Staţiunea Perissa nu se lasă mai prejos faţă de Kamari şi oferă o incursiune gastronomică pe cinste: pe malul mării se află o gelaterie, îngheţata este proaspătă, preparată în fiecare dimineaţă.
La Bay Bees Grill se servesc specialităţi greceşti. Celor care le place pina colada (un cocktail dulce care conţine rom alb, cremă de nucă de cocos şi suc de ananas), le recomandam Bob’s Bar, un local în aer liber cu proprietari libanezi.
In apropiere de soseaua principala se afla restaurantul Cyclades unde patronul si tot personalul este roman, iar meniul este traditional grecesc.
Restaurante si taverne in Pyrgos - Santorini
Taverna Pyrgos este o locatie reprezentativa pentru bucataria greceasca, dar in acelasi timp si pentru cea internationala, o locatie unica, ideala pentru servirea mesei, privelistea minunata. Toate acestea fac ca taverna sa fie una dintre cele mai calduroase si primitoare de pe insula Santorini.
Restaurante si taverne in Firostefani - Santorini
Taverna Aktaion: Decorul si mancarea traditionala sunt caracteristicile de baza ale tavernei („oinomagirion” – vinul Akteon ). Va invitam la o masa romantica si traditionala, intr-o atmosfera prietenoasa.
Restaurante si taverne in Imerovigli - Santorini
Taverna Imerovigli este una dintre cele mai bune taverne in Imerovigli, fiinf deschisa incepand cu orele pranzului. Mancarea excelenta, serviciile impecabile si preturile accesibile, fac o alegere reusita.
Restaurantul Blue Note ofera o priveliste romantica si spectaculoasa, cu vederi incredibile asupra marii si a intregii insule, fiind unul dintre cele mai cunoscute localuri din Santorini pentru astfel de mese relaxante. Mâncărurile sunt pregătite cu atenție și sunt servite specialități tradiționale grecești și internaționale, inclusiv fructe de mare, pește proaspăt și homar. Vizitatorii vor avea ocazia să se bucure de un prânz încântător intr-un decor custil și atmosferă placuta.
Restaurantul Blue Note din Imerovigli insula Santorini oferă cea mai bună bucătărie, servicii și atmosferă. De asemenea, acesta este punctul de plecare pentru excursii și ieșiri zilnice.
Restaurante si taverne in Perivolos - Santorini
Dictia – Peste proaspat si delicios, alte specialitati marine, intr-unul dintre cele mai faimoase restaurante de pe insula.
Preturi in Santorini
Având în vedere numărul mare de turiști care isi petrec vacanta in Santorini in fiecare an, prețurile sunt pe măsură. Mulți dintre proprietarii restaurantelor, hotelurilor sau magazinelor din Santorini își închid afacerea pe timpul iernii și se mută pe continent. Asta înseamnă că vin în Santorini primăvara și pleacă toamna, deci au la dispoziție un timp relativ scurt pentru a-și scoate banii.
In Santorini se mănâncă excelent și la prețuri bune, dar nu în centrul localităților Oia și Fira. Ca peste tot în lume, acolo unde se îngrămădesc turiștii scade calitatea bucătăriei și cresc prețurile în mod nejustificat.
O masa in Santorini costa in medie 25-30€/persoana, dar se poate trăi şi cu 5-10 € pe zi cu un gyros şi fructe. Cafenelele şi restaurantele de lux pot cere şi 50€ pentru o masă (am auzit de cazuri în care cer şi 150€ pe o masă) şi până la 7€ pentru o cafea.
Te-ar putea interesa si: