Catedrala Sf. Stefan din Budapesta a fost construita in decursul unei jumatati de secol si a fost terminata in 1905. Mare parte din intreruperi a avut de-a face cu fiasco-ul din 1868 cand domul s-a prabusit in timpul unei furtuni, iar structura a trebuit sa fie demolata si reconstruita de la zero.
Bazilica este in principal intunecata in interior, dar faceti un drum pana in varful domului, care poate fi atins cu liftul sau prin urcarea celor 146 trepte si veti putea admira o splendida panorama a orasului.
Catedrala Sf. Stefan este cea mai mare biserică din capitala Ungariei, având o înălţime egală cu emblematica clădire a Parlamentului din acelaşi oraş. Lege interzice chiar construirea în Budapesta de clădiri mai înalte decât acestea două. Stilul arhitectural e unul neoclasic, cu o cupolă centrală încadrată de două turle, ce se zăresc cel mai bine din frumoasa arteră pietonală care se îndreaptă spre porţile monumentale ale lăcaşului.
La interior, catedrala Sf Ştefan are abundente decoraţiuni baroce, stucaturi poleite cu aur, marmură şi lemn sculptat. Stilul impunător e probabil şi un semn de nostalgie pentru forţa imperială din vremurile când Budapesta era alături de Viena a doua capitală a dublei monarhii austro-ungare.

Catedrala Sf Stefan, Budapesta – interior
La dreapta, dupa intrare, se gaseste un mic tezaur (kincstár) de obiecte ecleziastice. In spatele altarului principal si la stanga se gaseste piesa de rezistenta a bazilicii: Sfanta Capela Dreapta (Szent Jobb kápolna). Contine Sfanta Dreapta, mana dreapta a Sf. Stefan si un obiect de mare inchinaciune. A fost inapoiat Ungariei de imparateasa habsburgica Maria Tereza in 1771 dupa ce a fost descoperit intr-o manastire din Bosnia. Asemanator coroanei Sf. Stefan, a fost furata in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, insa a fost in scurt timp inapoiata posesorilor de drept.
- V Szent István tér, Lipótváros
- metroul M2 pana la statia Arany János utca
- +36 1 311 0839
- 09:00-17:00 si 19:00-20:00 luni-vineri, 09:00-13:00 si 19:00-20:00 sambata, 13:00-17:00 si 19:00-20:00 duminica
- vizitarea domului adulti 500 forinti, copii 400 forinti; tururi cu ghid in limba engleza 2000 forinti cu vizitarea domului, 1500 forinti fara vizitarea domului
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Budapesta:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Catedrala are hramul sfantului Ştefan (Istvan), primul rege al maghiarilor. Acestora le place să spună că Ştefan I a primit coroana chiar de la Papă, dar acest detaliu e mai curând parte a mitologiei naţionale create ulterior. Ştefan I a fost şi primul conducător maghiar care a ocupat Transilvania în 1003. Cu ajutorul predicatorilor occidentali şi prin măsuri legislative, Ştefan a avut un mare rol în creştinarea ungurilor, motiv pentru care a fost canonizat. Mâna sa dreaptă e tratată asemeni moaştelor sfinte şi e păstrată într-un loc special din catedrală.
Din interiorul catedralei se poate urca cu liftul şi cu ajutorul scărilor în turla principală, de unde au o panoramă superbă asupra Budapestei şi a Dunării, așa cum de pe terasa bazilicii Sfântul Petru de la Vatican se poate vedea Roma și Tibrul.
Te-ar putea interesa si: