Biserica Mátyás este parte a istoriei Budapestei încă din secolul al XIII-lea. Aici au avut loc numeroase evenimente, printre care oficierea căsătoriei regelui Mátyás şi încoronările lui Franz Iosef I din 1867 şi a lui Carol al IV-lea din 1916.
Îmbinarea de stiluri arhitecturale ale bisericii se datorează istoriei zbuciumate a oraşului şi a sfântului lăcaş. Biserica originală a fost distrusă în 1241, iar între 1255 – 1269 Béla al IV-lea a reconstruit-o, ca parte a oraşului cetate, păstrând elementele gotice. Biserica poartă numele lui Mátyás Corvinul, cel care a extins-o în secolul al XV-lea. La ultima restaurare, între anii 1873 – 1896, arhitectul Frigyes Schulek a modificat stilul, cel actual fiind neobaroc.
Una dintre cele mai remarcabile figuri din istoria maghiarilor, regele Mátyás (Matei Corvin) s-a născut la Cluj-Napoca, fiind fiul lui Iancu de Hunedoara, unul dintre marii comandanţi de oşti din vremea sa. În timpul domniei regelui Mátyás, curtea sa a devenit un centru important de cultură umanistă.
Turnul Béla, numit astfel în cinstea lui Béla al IV-lea, şi-a păstrat unele elemente gotice originale. Vârful şi turnuleţele sale au fost reconstruite, aceasta fiind cea mai puţin decorată parte a bisericii.
Intrând în biserică prin portalul central, pe coloana superioară de lângă intrare poate fi observat chipul regelui Ludovic cel Mare şi al cel al soţiei acestuia. Aceste sculpturi au fost realizate în secolul al XIV-lea.
Portalul Mariei, cu scena Adormirii Maicii Domnului, aflat pe una dintre părţile laterale ale bisericii, reprezintă unul dintre cel mai frumoase exemple de sculptură gotică din Ungaria. Arhitectul Frigyes Schulek a reconstituit acest portal în secolul al XIX-lea, folosind fragmente din construcţia originală.
Cele trei vitralii de pe faţada sudică a bisericii, proiectate de Frigyes Schulek şi pictate de Károly Lotz, evocă scene din viaţa Fecioarei Maria, a lui Béla al IV-lea şi a sfintei Elisabeta din Casa Árpád.
Cele două orgi Rieger din 1909 au fost recondiţionate în anul 1984, fiind cele mai bune din Ungaria. Biserica este un adevărat centru de muzică spirituală, găzduind anual peste o sută de concerte.
Frigyes Schulek a proiectat mormântul regelui Béla al III-lea şi al Annei de Châtillon după ce rămăşiţele pământeşti ale acestora au fost găsite în 1862, în urma excavaţiilor de la catedrala din Székesfehérvár.
Altarul în stil gotic timpuriu conţine o copie a Sfintei Coroane Ungare, amplasată desupra statuii Sfintei Maria. Acest altar închinat Fecioarei a fost realizat de Frigyes Schulek în anul 1893.

Rozeta în stil neogotic plasată deasupra portalului principal a fost realizată de acelaşi Frigyes Schulek, după fragmente originale descoperite în timpul restaurării bisericii. Rozeta originală a fost zidită cu cărămizi în perioada barocă.
Superbul acoperiş cu ţiglă multicoloră a fost executat între 1950 – 1970. Acoperişul original a ars în urma asedierii oraşului de către armata rusă, între 1944 – 1945.
Legenda spune că, în 1686, Fecioara s-a arătat turcilor care apărau cetatea Buda, iar ei au considerat că acesta este semnul înfrângerii lor. Chiar în acea noapte armata habsburgică a cucerit cetatea.
Vă invităm să petreceţi un weekend regal în Ungaria unde puteti vizita locuri încărcate de istorie – Szentendre, Visegrad, Esztergom si unde puteti păşi pe urmele regilor Ungariei la Castelul Regal al Împărătesei Sissi de la Gödölö, puteti admira arhitectura clădirilor istorice si cunoaşte cultura şi tradiţia locala.
Obiectivele turistice pe care trebuie sa le aveti in vedere in Budapesta sunt: Podul cu lanţuri, clădirea Parlamentului, Basilica Sfântul Ştefan, Vaci utca, Citadela şi dealul Gellert, Palatul Regal, Bastionul Pescarilor, biserica Matthias – locul de încoronare a regilor Ungariei.