articol scris de Valeria Ionita
Intr-o statistica publica, din primavera acestui an, reiesea ca, in perioada 28 aprilie-1 mai, Castelul Bran a fost vizitat de peste 16000 de turisti, recordul fiind atins in ziua de duminica 30 aprilie, cand 6021 de personae au trecut pragul acestui edificiu.Si nu e de mirare, Castelul fiind inclus in Top 10 al Castelelor medievale, de catre jurnalistii CNN. Popularitatea acestui loc e cunoscuta de toata lumea.
Sa vedem istoria acestuia, pe scurt. Aflat la 30 km. de Brasov, pe DN 73, la intrare in culoarul Rucar-Bran, ridicat in varful unei stanci, inconjurat de padure, Castelul Bran are o istorie veche de 600 de ani. Este strajuit de Bucegi si Piatra Craiului iar povestea lui incepe in secolul XII, sub semnul Cavalerilor teutoni, la inceput ca simpla fortareata de la Bran(Bran in limba turca insemnand poarta).
Ulterior, cancelaria regelui maghiar Ludovic cel Mare de Anjou a acordat privilegiu celor din Brasov sa construiasca un castel. In 1388, constructia acestuia s-a incheiat, dar, de-a lungul timpului a cunoscut numeroase modificari si extinderi.
De pe stanca abrupta dintre Magura si Dealul Cetatii, Castelul Bran priveste semet spre Moeciu si Tara Barsei. Loc de vama intre Tara Romanesca si Transilvania, fortareata de stavilire a turcilor, Castelul Bran e legat , printre altele, de numele lui Mircea cel Batran, Iancu de Hunedoara, Vlad Tepes, Regina Maria a Romaniei.
Administratia Brasovului, ofera prin anul 1920 acest edificiu reginei de origine engleza si ruseasca iar aceasta il adapteaza gustului sau, creand o oaza de frumos, care isi pastreaza totusi caracterul gotic medieval preponderent.Arhitectul Karel Lieman care s-a ocupat de Castelul Peles este cel care si-a pus amprenta stilistica si aici. Sunt multe de spus.Inima reginei a fost depusa aici la Bran, la un moment dat.
Insa, pentru cei mai multi din turisti, numele Castelului Bran este in primul rand strans legat de acela lui Vlad Tepes. Se pare ca Vlad Tepes era insarcinat de principii Transilvaniei cu rezistenta antiotomana la granite, si in afara de a se fi nascut la Sighisoara, de a fi avut o iubita din Scheii Brasovului, nu ar fi avut prea multe legaturi cu Transilvania si implicit cu Castelul Bran. Sunt informatii ca ar fi poposit aici, ca oaspete, dar documente scrise nu exista in acest sens.
Si totusi, Castelul Bran este cunoscut ca si Castelul lui Dracula. Dincolo de faptul ca in Transilvania persista legenda conform careia a existat un vampir sangeros, in epoca, de faptul istoric consemnat conform caruia Vlad Tepes ar fi masacrat in stilul bine cunoscut, tras in teapa, multi sasi din Brasov, exista cartea irlandezului Bram Stoker – Dracula, de la care a inceput totul. Bram Stoker descria in cartea sa castelul contelui Dracula ca si cum era vorba despre Castelul Bran. Desi Stoker nu fusese in Romania si la Castelul Bran niciodata. Faptul ca trupul lui Vlad Tepes nu a fost niciodata gasit, in urma eliminarii sale, a dezvoltat tesatura de mit si legenda in jurul lui Vlad Tepes( devenit Dracula) si al Castelului sau.

Castelul Bran – loc de legende
Fascinatia pentru legende intunecate este magnetica, se stie, iar faptul ca Francis Copolla a ecranizat romanul lui Bram Stoker, sau, ulterior filmarile la ’’Interviu cu un vampir’’, realizate, partial la castel, au facut ca imaginea Castelului Dracula sa fie promovata si turisti de pretutindeni , sa fie nerabdatori sa viziteze in numar mare acest loc unde istoria si mitul se contopesc.Mai mult decat atat, cei din Asociatia din Marea Britanie shadow Seekers au venit chiar la un moment dat cu instrumente speciale pentru depistarea fantomelor la Castelul Bran.
Cauti cazare ieftina in Bran?
Pentru disponibilitate si preturi de cazare in Bran, va recomandam sa folositi formularul de mai jos:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Imaginatia oamenilor este neingradita, pentru fiecare, Branul poate sa insemne altceva, de la un loc impregnat de istorie, la unul de atractie pentru iubitorii de arta sau pentru cei atrasi de legenda si mister.

Castelul Bran – Curtea interioara
Sunt patru etaje care se pot vizita, unde pot fi admirate, printre altele Camera de Garda, Sala Gotica, Sala Costumelor, Dormitorul reginei Maria, Dormitorul regelui Ferdinand, Salonul de muzica, Accesul in Turnul de Est, Terasa Castelului.
Un punct de atractie deosebita al Castelului Bran il reprezinta pasajul secret prin care se ajunge la partea superioara a edificiului. Initial, se intra in acest pasaj prin gura unei sobe si se ajungea aici in scopuri de aparare. Era destinat soldatilor care patrundeau in partea superioara de unde aruncau sageti catre inamicii care invadau castelul.
Castelul Bran este inima acestei zone, insa turistii pot vizita in acest areal Cascada La Chisatoarea Bran Moeciu, Cetatea Rasnov, o cetate taraneasca veche construita in scopul apararii impotriva tatarilor, iar iarna, Partia Zanoaga, pe Valea Portii Bran, la o distanta de 4 km de Castelul Bran isi asteapta turistii la ski. Cazarea, in conditii optime, in functie de preferinte: la Conacul Bratescu, Casa din Bran, Club Vila Bran, Pensiunea Esenzza, ca sa enumaram numai cateva dintre ele.
In Tara Barsei, in vecinatatea castelului, poti vizita un mic muzeu amenajat in zona cu case traditionale. Tot traditionale sunt si cascavelele si produsele specifice locului, cautate de turisti.
Istorie si legenda, loc impregnat de frumos si liniste, de splendoarea naturii, Castelul Bran sau Castelul lui Dracula ramane un loc de atractie pentru turisti, indiferent de anotimp.