Pe coasta Marii Mediterane, la 45 km de Tel Aviv, langa orasul Hadera, se afla ruinele orasului-port Caesarea, construit de Irod cel Mare, imparatul Iudeii, intre anii 29 – 22 i.Hr.
Caesarea este situat la jumatatea drumului dintre Tel Aviv si Haifa, pe coasta mediteraneana a Israel-lui, langa orasul Hadera si are o populatie de aproximativ 5000 de locuitori fiind singura localitate din Israel care este condus de o organizatie privata numita Corporatia de Dezvoltare Caesarea.
Se presupune ca Caesarea a fost fondat pe ruinele orasului Stratonospyrgos. In 90 BC orasul a fost cucerit de regele evreu Alexander Janneus si a ramas sub conducere evreiasca pentru doua generatii, pana a fost cucerit de romani in 63 BC. Orasul a cunoscut schimbari majore sub regele Irod cel Mare, care a redenumit orasul Caesarea in cinstea imparatului roman Caesar Augustus. In 22 BC Herod a inceput constructia portului si a construit depozite, piete, drumuri late, bai, temple dedicate Romei si lui Augustus, precum si cladiri publice impozante. La fiecare 5 ani aveau loc festivitati sportive, lupte de gladiatori si spectacole de teatru in noul teatru de pe malul Mediteranei.
Orasul Caesarea s-a dezvoltat simtitor si in perioada bizantina. Apoi in 1215 regele Louis IX a fortificat orasul. El a ordonat constructia unor ziduri inalte din care o parte se mentin si astazi si a unui sant adanc. Desi zidurile erau puternice orasul nu a rezistat atacului sultanului Baybars. Orasul a ramas in ruine pana in secolul 19 cand un grup de imigranti musulmani din Bosnia au fondat satul Qisarya. Multi dintre locuitori plecasera pana in 1948 cand calea ferata a ajuns in zona distrugand modul lor de viata. O alta parte a populatiei a plecat de frica atacurilor din timpul razboiului israelo-arab din 1948.
Orasul modern a luat nastere dupa intelegerea dintre statul Israel si familia Rothchild. Astfel a luat nastere si fundatia Caesarea Edmond Benjamin de Rothschild al carui scop este sa formeze o comunitate care sa combine calitatea vietii cu protejarea mediului si sa dezvolte industria si turismul. Caesarea este mai mult o zona rezidentiala cu majoritatea locuitorilor facand naveta la Tel Aviv sau Haifa. Exista totusi la marginea orasului un parc industrial, Caesarea Business Park, care gazduieste peste 170 de firme care au ca angajati aproximativ 5500 de persoane.
Caesarea este singurul loc din tara cu teren in marime naturala si completa de golf. Golf Club Caesarea a gazduit competitii internationale de golf la fiecare patru ani. Clubul contine o piscina semi-olimpica de inot, sala de gimnastica, club de tenis, precum si studiouri de arte martiale.
Caesarea moderna este una dintre comunitatile rezidentiale cele mai luxoase. Baronul de Rothschild inca are o casa aici, la fel ca multi magnati si oameni importanti din Israel si din strainatate.
Orasul ofera vizitatorilor un tur uimitor al parcului national si al portului vechi, un tur de hipodrom si al amfiteatrului roman.
Amfiteatrul Caesarea gazduieste concerte in timpul lunilor de vara, in timp ce in centrul vechi veti gasi o serie de buticuri si restaurante. Orasul nou Caesarea este un cartier de vile de lux, a carui plaja, Caesarea Apeduct Beach, este una dintre cele mai bune plaje din Israel.
Cazare recomandata in Caesarea
Atractii si obiective turistice in Caesarea
Teatrul roman – Dupa anul 1940, cand au fost descoperite ruinele Caesareei (aflate astazi in Parcul National Caesarea), locul a devenit unul dintre cele mai importante din Israel, in partea de sud a parcului intalnim un teatru roman (cu 4000 de locuri); vara au loc aici concerte si spectacole. Putin mai la stanga, pe un mic promontoriu, se vad, aproape scufundate, cateva portiuni din zidul palatului lui Irod.
In dreapta teatrului roman se afla Marele hipodrom din timpul Imperiului Roman. Mergand inainte, din dreptul teatrului roman intalnim zidurile citadelei construite in timpul cruciatilor.
Continuand drumul, pe langa zidul cruciatilor, lasam in dreapta zidul bizantin si ruinele amfiteatrului lui Irod si ajungem la ruinele apeductului roman. Un centru de scufundari organizat aici permite scufundatorilor sa vada de aproape ruinele de sub apa ale asezarii.
Unde te cazezi in Caesarea
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte de cazare in Caesarea – Israel:
Ce si unde mananci in Caesareea?
Bucataria culinara israeliana prezinta asemanari cu bucataria mediteraneeano-orientala, mai ales cu gastronomia araba. Si ei au hummus, falafel, shaorma, lipii, multe specialitati din carne de oaie etc.
Cu toate influentele primite de la popoarele cu care s-au interferat, bucataria evreiasca si-a conservat atent cutumele culinare proprii. Cu toate ca minoritatea evreiasca din fiecare tara are cate ceva special, israelitii au si mancaruri comune, care asigura continuitatea bucatariei, pe baza religiei lor – kosher (cuser) si alte lucruri specifice, precum cholent, un fel de mancare din fasole cu boabe mari, bine scazuta, cu ou fiert si cu carne de gasca afumata.
De Shabbat a saptea zi a saptamanii, zi de odihna – evreii fac mancaruri alese: matzah – paine nedospita, uscata si presata, asemanatoare foilor de napolitane; Haroseth amestec de nuci macinate, mere, scortisoara si miere; oua; „marror” (hrean); Karpas – un amestec de cartofi fierti si radacinoase; Z’roah – o bucata de carne sau un os de miel. Prepararea cholent-ului incepe in dupa-amiaza zilei de vineri.
Pentru gurmanzi, exista numeroase restaurante in portul orasului. Ele pot varia la preturi, desi majoritatea sunt destul de bune si servesc fructe de mare, intr-o locatie minunata, cu vedere spre Marea Mediterana.
Cum ajungi in Caesarea?
» cu avionul: Cele mai ieftine zboruri spre din Bucuresti spre Caesarea sunt oferite de liniile aeriene Wizz Air, Blue Air si Tarom. Din Tel Aviv luati un autobuz pana in Caesarea.
Sfat: Cumparati biletele cu 1-2 luni inainte de plecare.
Cazare in Caesarea
Descoperiți cele mai bune hoteluri, pensiuni și apartamente din Caesarea pe baza a mii de recenzii verificate.
Te-ar putea interesa si: