Adevarata experienta a gastronomiei grecesti satisface si cele mai pretentioase gusturi cu originalitatea ingredientelor sale si nenumaratele combinatii gustoase, unele sarate ca Marea Egee, altele dulci ca apusul in Santorini, calde ca soarele diminetii in Cyclade sau reci ca raurile inghetate din Epirus, „fine“ ca norii cerului de dimineata din Attica sau salbatice ca stramtorile din Macedonia, calde ca ploile de toamna din Heptanisa sau „reconfortante“ ca briza primaverii din Creta, impunatoare si galagioase ca valul din Samothrace, plina de schimbari si surprize placute, gastronomia greceasca comemoreaza istoria sa „matura“, castigand un loc in piedestalul lumii contemporane a gastronomiilor.
Oricine calatoreste prin tara si se lanseaza in tentatiile gastronomice „gusta“ aceasta unicitate – in uleiul de masline pus si in fructele livezilor de maslini care sunt incluse in peisajul grecesc, in branzeturile unice ale provinciilor grecesti: feta, kasseri, graviera (gruyere), manouri, anthotyro, myzithra, metsovone, in minunatele feluri de carne, pasare sau peste si in cele mai pure legume de pe pamant, in gustul plin de savoare al zaharului de trandafiri si al mierii de cimbru. Poti simti aroma unica de tsipouro, ouzo (lichior de anason) si mastic.
Poti savura gustul icrelor, al painii de casa, al aperitivului grecesc dakos si al sofranului din Kozan. Poti bea vinul alb, roze sau rosu distilat cu respectul unui ritual sacru.
Nu ar fi trebuit sa fie altfel intr-o tara ca Grecia, care „vine de departe“, combinand cu maiestrie traditia si conceptele moderne, aratandu-ne mai multe fete, stand mandra spre soare, spre mare, spre ospitalitatea si zambetul cald al oamenilor.
Grecia gusturilor poate oferi unele experiente rare, cu retete variate, produse unice si tehnici de preparare originale, te provoaca sa o descoperi.
Te-ar putea interesa si: