Dincolo de apa cristalină a mării, casele albe cu acoperiș albastru, tradiția farfuriilor sparte și Zorba, boema Grecie se face remarcată și prin bucătăria sa cu arome mediteraneene, care cucerește simțurile oricărui gurmand.
În momentul în care calci pe tărâm grecesc și te lași purtat de atmosfera liniștită, în care grijile nu-și au locul, pofta de mâncare nu se lasă așteptată și te poartă către o tavernă cu vedere la Marea Mediterană. Deschizi meniul și vezi atâtea preparate care îți fac cu ochiul, lucru care îți îngreunează alegerea. Însă, băutura tradițională Ouzo vine în ajutorul tău și te poartă ușor, ușor, cu un aer amețit, în călătoria captivantă a aromelor grecești.
Partea bună este că bucătăria grecească este considerată a fi printre cele mai sănătoase din lume și mai prietenoase cu silueta și orice ai alege, te vei întâlni cu legumele sau uleiul de măsline, nelipsite din majoritatea preparatelor. Partea proastă? Sunt atât de gustoase, încât îți va fi destul de dificil să te oprești din a mânca.
Prima stație, “Cel puțin trei aperitive”
Tzatiki. Ce să mai, grecii știu ce-i bun! Iei un iaurt în stil grecesc, îl amesteci cu un castravete, puțin usturoi proaspăt și îl asezonezi cu mărar și ulei de măsline. Ușor, aromat și nelipsit de la orice masă, în care vrei să urmezi tradițiile locale.
Choriatiki sau salata grecească. Când soarele arzător îți încălzește pielea, nu rămâne decât să te răcorești cu o salată în care roșia, castravete, ceapa roșie și măslinele kalamata se îmbină la perfecție cu brânza feta, uleiul de măsline și oregano.
Dolmadakia. Și grecii au sarmăluțele lor, umplute cu orez și carne de vită sau de miel și acoperite cu frunze din viță de vie sau în varianta vegerariană, cu orez, mărar, ceapă, ulei de măsline, pătrunjel, muguri de pin, mentă și piper și servite reci, cu multă poftă.
Feta Me Meli. O combinație inedită ce va cuceri papilele gustative ale oricărui iubitor de brânzeturi. Se ia o bucată sănătoasă de brânză feta, pe care o îmbraci în aluat de patiserie și o bagi la cuptor, până se rumenește. O asezonezi cu miere și susan și o savurezi până la ultima înghițitură.
Fava. Dacă drumul te poartă în Santorini sau Creta, cu siguranță vei vedea în meniul fiecărui restaurant acest aperitiv care este, de fapt, un piure de mazăre galbenă, cu ulei de măsline, ceapă și ierburi aromatice, numai bun de mâncat cu o pita.
Tomatokeftedes. Cine ar fi crezut că roșiile se pot servi și prăjite?! Grecii, cu siguranță, și bine au făcut. Practic, au tăiat roșiile, le-au asezonat cu mentă și ceapă și le-au tăvălit prin făină, pentru ca mai apoi să fie aruncate în tigaie.
Spanakopita. La plăcinte, înainte! Un preparat care abundă în spanac, brânză feta, ceapă, ouă și condimente, care va sătura orice om cu stomac mic și va deschide apetitul gurmanzilor, pentru felul principal.
A doua stație “La fel principal, înainte!”
Mousaka. Greu să reziști în fața acestui preparat, mai ales când îi simți aroma în aer, după ce e scoasă din cuptor. Carne de vită tocată, suc de roșii, vinete și sos bechamel, gata să fie servite dintr-un vas de lut, cu multă poftă.
Kleftico sau ce nu ar trebui să rateze un gurmand convins, iubitor de cărnuri fragede. Un fel de mâncare delicios, din carne de miel marinată în suc de lâmâie cu mult usturoi și gătită la cuptor, la foc mic.
Gyros. Îi mai putem spune și șaorma grecească, cel mai popular fel de mâncare stradală în Grecia, care abundă în legume proaspete, carne, cartofi prăjiți, asezonate cu sos tzatiki și celebra pita, ușor rumenită.
Souvlaki. Frigăruile, poate că e felul de mâncare pe care îl asociem cu timpul liber, cu starea de vacanță și cu Grecia, când îi spunem souvlaki, pregătite cu carne de pui sau de porc, roșii și ceapă și servite cu cartofi prăjiți și sosul tzatiki.
Caracatiță la grătar. O caracatiță pescuită la ceas de seară și adusă de către pescari la tavernă, pentru a fi gătită de bucătar are deja o poveste în spate, care o face și mai apetisantă. Când vine însoțită de cartofi prăjiți și o salată grecească, nu mai ai nevoie de altceva, ca să închei seara cu un gust plăcut.
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Grecia:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
Toggle content goes here, click edit button to change this text.
Ultima stație “Ceva dulce”
Yiaourti Me Meli. Cel mai sănătos și ușor desert de care te poți bucura după o masă îmbelșugată este iaurtul grecesc cu nuci și miere din belșug, care îmbină la perfecție textura cremoasă cu cea crocantă, a nucilor.
Baklava. Dacă poftești la un desert adevărat, unde gustul dulce atinge pragul maxim, atunci optează pentru celebra baclava. Foi foarte subțiri unse cu unt, între care se strecoară, din plin, multe nuci și miere iar deasupra fistic măcinat.
Galaktoboureko. Un desert mai puțin cunoscut, însă o combinație divină, ce îți bucură papilele gustative: o umplutură fină din griș, lapte și aromă de vanilie, cu foi de plăcintă rumenite și însiropate cu sirop de portocale.
Kataifi sau tăieței din aluat de patiserie, rulați și umpluți cu nuci și sirop dulce și scorțișoară, un desert la fel de dulce, dar extrem de crocant.
Revani. O prăjitură făcută din griș și iaurt, care se potrivește perfect cu o cupă de înghețată de vanilie, cu care puteți încheia triumfător o masă grecească îmbelșugată.
Așadar, bucătăria grecească nu are cum să vă plictisească, pentru că mereu veți avea un aperitiv nou de încercat, după o lungă plimbare pe străduțele pline de farmec ale orașelor sau chiar și după o dimineață petrecută pe plajă, întins la soare. Căci pofta vine oricând și vine mâncând, dacă te lași cuprins de farmecul acestei țări boeme, în care pare că este o vacanță fără de sfârșit.
Te-ar putea interesa si: