Orasul care, in cursul istoriei a fost cucerit, distrus, reconstruit de nenumarate ori, Ierusalimul este un loc magic si un omphalos(buric al pamantului) spiritual vorbind.Se spune ca exista chiar un sindrom al Ierusalimului, in sensul ca cei care il viziteaza, coplesiti de istoria, legenda, sacralitatea acestor locuri,se intorc din aceasta calatorie aceeasi si totusi altfel, imbogatiti cu o experienta pe care ar trebui sa o ai cel putin o data in viata.
Istoria biblica a Ierusalimului incepe in mileniul II inainte de Hr., pe vremea parintelui Avraam care s-a intalnit cu Milschedie, regale Salemului.In anul 1000 i.d.Hr., regele David a cucerit Ierusalimul din mainile ierbuseilor , intemeind o cetate puternica, inconjurata de ziduri, transformand-o in capital regatului sau.Mai tarziu, regele Solomon a dus Ierusalimul in glorie si prosperitate, intemeind vestitul Templu , simbol al prezentei lui Dumnezeu, construind palate si cladiri marete.Insa, in anul 586, regele Babilonului distruge din temelii cetatea si toti locuitorii devin robi.
Reintorsi dupa multi ani din robie, locuitorii vor reconstrui Templul si cetatea, distruse din nou in 170 de regele Siriei. Condusi, insa de Macabei, ei vor elibera Ierusalimul, dar necazand de acord asupra conducerii, apeleaza la ajutorul romanilor.
Irod, vasal fidel al Romei, era cel care conducea Ierusalimul pe vremea nasterii lui Iisus Hristos. El a reconstruit templul si, fiindu-I teama de rascoale, construind fortarete.
Procuratorii romani au inceput sa conduca dupa moartea lui Irod, in timpul unui astfel de procurator, Pilat din Pont, Iisus Hristos a fost rastignit. Date de istorie, date de legenda si mit, biblice. Desele revolte ale evreilor impotriva stapanirii romane au atras mania imparatului Titus, insa, care a ras cetatea din temelii si i-a alungat pe locuitorii acesteia.

Biserica Sfantului Mormant – interior
De-abia in sec.XI, imparatul Adrian a reconstruit Ierusalimul sub numele de Aelia Capitolius , incercand sa stabileasca un cult pagan aici.Imparatii Constantin si Elena au reconstruit edificiile crestine, incepand cu Biserica Sfantului Mormant, aducand prosperitate, pana cand in 614 cand persii cuceresc si distrug tot.
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Ierusalim:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
Toggle content goes here, click edit button to change this text.
Impresionanta istorie de cadere si stralucire a Ierusalimului, de construire si distrugere, nici o alta cetate nu a fost atat de facuta si desfacuta de atata de multe ori. Recuperat de bizantini pentru scurt timp, Tara Sfanta cade sub stapanire musulmana pentru 5 secole.Pe timpul cruciadelor este preluat de crestini, dupa care iar a intrat sub stapanirea Imperiului Otoman.Din 1917 Ierusalimul e trecut sub mandat britanic si de-abia in 1948 e infiintat statul Israel, extinzandu-se, orasul vechi si orasul nou, intregind imaginea Tarii Sinte.
O cetate medievala, impregnata de istorie si de sacru este locul Santului Mormant din Biserica situata pe Colina Golgotei.Drumul Calvarului, de la Pretoriu si pana la locul unde a fost rastignit Iisus Hristos este refacut in fiecare an in preajma Pastilor de catre pelerine.Aici este si Sionul, aici Biblia pare sa prinda viata ,Gradina Ghetimani, locuri biblice recognoscibile.
Imparateasa Elena a identificat locurile sfinte si a gasit relicvele crucii impreuna cu fiul ei,Imparatul Constantin .Aici istoria se intalneste cu sacrul, cu divinul.Biserica Sfantului Mormant sau Biserica Invierii este locul Sfantului mormant unde trupul rastignit al lui Hristos a fost asezat pe un ‘’ pat de inmormantare ‘’ aflat in interiorul unei pesteri, a unei ‘’edicule’’.In noaptea invierii, de pe aceasta lespede de mormant incepe sa iasa mir, dupa care o lumina intensa albastruie se aprinde pe intreaga suprafata , astfel aprinzandu-se si candela nemuritoare si lumanarile din mana patrarhului care va ‘’ da lumina’’ in intreaga lume crestina.
Vin sarbatorile peste putin timp,locurile sfinte ne cheama cu un firesc care ne este un dat. Talmudul spune ca ‘’zece masuri de frumusete i-au fost date Ierusalimului, iar una, restului lumii’’. O frumusete care de-a lungul istoriei a atras atat de multi cotropitori care l-au trecut in neant, Ierusalimul reanaviind de fiecare data ca o Pasare Phoenix.
In preajma sarbatorilor de iarna, gandul ne duce catre un Ierusalim al invierii si mantuirii, intr- un loc sfant in care divinul din om se regaseste in eternul sacru al Ierusalimului.
Te-ar putea interesa si: