Basel este al doilea oras din Elvetia ca numar al populatiei, asezat pe un cot al Rinului, aproape de locul unde se intalnesc frontierele elevetiana, franceza si germana si unde, in anul 44 i.H, s-a fondat colonia romana Augusta Raurica. Inca din anul 15 i.H. trupele romane au inceput aici constructia bazei militare pe granita dinspre Imperiul Roman si triburile germanice.
Numerosi turisti sunt atrasi anual de celebrul carnaval din Basel, care isi are originea in Evul Mediu catolic: grupuri de participanti mascati si costumati strabat strazile cu felinare in maini, in sunetul fluierelor si tobelor, intr-o mare desfasurare de culori. Pentru amatorii de arta din toata lumea, Art Basel este o manifestare de prestigiu care dureaza o saptamana in fiecare an, in luna iunie. Galerii de arta de renume din toata lumea trimit lucrari prin care sunt reprezentate cele mai mari nume: de la Picasso, Miro, Klee pana la generatia contemporana. Cu acest prilej, aici se aduna pictori, proprietari de galerii, directori de muzee, colectionari particulari si alti iubitori de arta, la ceea ce initiatii numesc „adunarea anuala de familie a lumii artei”.
O plimbare pe Oberer Rheinweg, strada care merge in lungul Rinului si pe podul Weststeinbrucke ofera o priveliste de neuitat asupra vechilor cartiere ale orasului.
Basel este printre cele mai importante centre culturale din Elvetia, gazduind numeroase teatre si muzee, printre care Muzeul de Arte Frumoase – cea mai veche colectie de arta din lume. In plus, Teatrul Basel a fost ales in 1999 ca fiind cea mai bun scena pentru spectacole in limba germana, iar in 2009 si 2010 – „Opera Anului” de publicatia „Opernwelt”.
Basel este una din cele doua localitati din lume unde se poate traversa o frontiera internationala cu un tramvai. Tramvaiul 10 traverseaza granita Elvetia- Franta de doua ori. Concret, se poate calatori cu tramvaiul din Basel spre comuna franceza Leymen si invers. Din pacate, statia Leymen nu este conectata la restul retelei feroviare franceze.
Atractii si obiective turistice in Basel
Catedrala Munster a fost ridicata in sec. XII, in stil romanic, pe locul unei mai vechi constructii. Dupa devastatorul cutremur din 1356, a fost refacuta in stil gotic. Catedrala domina orasul cu zidurile ei din gresie rosie, tiglele multicolore si cele doua turnuri gotice din care se pot admira imprejurimile. O latura da spre terasa Pfalz, numele vechiului palat episcopal, cu vedere spre Rin, spre oras, spre muntii Padurea Neagra si Vosgi.

Catedrala Munster – Basel, Elvetia
La capatul navei laterale sudice, se pastreaza un relief romanic din sec. XI. O lespede monumentala perpetueaza amintirea filosofului Erasmus din Rotterdam, mort la Basel in 1536. Cripta romanica, pastrata in forma originala, contine picturi murale, in jurul pietei Catedralei, membrii adunarii canonicilor si-au ridicat propriile lor resedinte, tot in stil gotic. Marele spatiu deschis era folosit pentru procesiuni, festivitati, concursuri si parade fastuoase, cu prilejul vizitelor regale sau imperiale. in anul 1529, orasul Basel a fost convertit la protestantism in intregime; episcopul si ceilalti canonici au parasit orasul, iar resedintele lor abandonate au fost cumparate de negustorii bogati, care le-au schimbat stilul in baroc tarziu sau neoclasic. Miinsterplatz a devenit un cartier rezidential, iar mai tarziu centrul administrativ al orasului.
Astazi, in aceasta frumoasa piata au loc principalele evenimente ale orasului. Ea serveste ca spatiu deschis pentru intruniri.
Fondata in 1874, Gradina zoologica din Basel (Zoologischer Garten) ocupa 13 ha., are peste 5600 de animale din toata lumea si reputatia specializarii in reproductia si cresterea speciilor amenintate cu disparitia. Kinderzoo, sectia speciala pentru copii, este locul unde acestia se pot apropia de animalele tinere sau nou-nascut-e si pot calari pe ponei sau elefanti. Gradina zoologica mai contine si un vivarium cu pesti marini si de apa dulce, reptile si amfibieni.
Cazare in Basel
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in Basel – Elvetia:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Ce si unde mancam in Basel?
Exista o serie de specialitati culinare originare din Basel, inclusiv prajiturile Basler Läckerli si bomboanele Mässmogge. Basel se poate mandri cu o cultura infloritoare a restaurantelor si cafenelelor, strazile din orasul vechi fiind captusite cu scaune in aer liber in timpul verii.
Restaurantele sunt scumpe in Elvetia, iar Baselul nu face o exceptie, dimpotriva. Poate nu sunt preturi la fel de imense ca in Zürich sau Geneva, dar sunt destul de piperate. Daca nu gasiti vreun restaurant cu preturi mai mici (da, mai exista, dar nu chiar in zonele turistice sau in zonele pietonale comerciale din centrul oraselor), puteti opta pentru restaurantul magazinului universal Migros – o retea pe care o gasesti prin toata Elvetia si care practica preturi modice.
Ca si in majoritatea tarilor din Europa, bacsisul ramane la latitudinea turistilor. Aceasta este practicat, pentru a rotunji nota de plata.
Shopping in Basel
Pentru cumparaturi va sfatuim sa va indreptati catre Markplatz unde toti cei care detin tarabe isi expun produsele: in general flori, fructe, legume, paine, branza. Zona delimitata de Markplatz si Barfusserplatz detine cele mai bune magazine ale orasului, buticuri sic si raioane comerciale specializate.
Toate produsele au eticheta cu pret, lucru stabilit prin lege. Este o zona pietonala agreabila plimbarilor. In cazul in care doriti ceva specific si de calitate puteti cauta in magazinele de artizanat Schweizerischer Heimatwerke.
Cum ajung in Basel - Elvetia?
» cu avionul: Aeroportul Basel-Mulhouse-Freiburg este singurul aeroport bi-national din lume.Construit pe teritoriu francez la aproximativ 4 km de Basel, este conectat cu oraşul printr-o şosea fără frontiere vamale.Mai multe mari companii aeriene, cum ar fi SwissAir, Air France sau Lufthansa,deservesc acest aeroport.
De la aeroport, turiştii pot închiria o maşină (nu este însă recomandat), un taxi (veţi cheltui însă până la 40 CHF – taxiurile sunt foarte costisitoare în Elveţia) sau autobuzul numărul 50 (staţia se găseşte chiar în faţa terminalului de sosiri) şi care vă va duce până la gara Basel SBB. Dacă luati acest autobuz, trebuie să vă cumpăraţi un tichet valabil pe două zone din staţie pentru suma de 3.80 CHF sau echivalentul în euro.
» cu masina personala:
Cazare recomandata in Basel
Te-ar putea interesa si: