De-a lungul celor aproape 2000 de ani ai existentei sale, statiunea Baile Herculane a cunoscut gloria si decaderea, cladirile s-au construit sau au ajuns in ruina, insa ceea ce nu s-a schimbat niciodata a fost peisajul de vis care-o inconjoara, caci pitoreasca asezare de pe Valea Cernei, aflata la adapostul muntilor, are o frumusete aparte.
Romanii, care cunosteau puterea tamaduitoare a izvoarelor termale de aici, au botezat-o Aqua Herculis.
Statiunea de pe malul raului Cerna, integrata în Parcul National Valea Cernei-Domogled, are o pozitie privilegiata si beneficiaza de un climat mediteraneean, fiind situata, se pare, pe aceeasi paralela cu Nisa si Venetia. În ciuda faptului că staţiunea se află la o altitudine de 168 de metri, aici se respiră un aer puternic ionizat, ca la 1500-2000 metri, acest lucru datorându-se şi numeroaselor izvoare termale şi a pădurilor ce înconjoară staţiunea.
Orasul Baile Herculane este format din 3 zone: oraşul vechi, unde se află faimoasa statuie a lui Hercules (simbolul oraşului), hotelurile vechi (Ferdinand, Apollo, Roman şi Hercules), vechile Băi de Sulf, Poşta, Agenţia CFR şi Biserica Romano-Catolică; zona nouă, care cuprinde pensiunile, vilele si hotelurile construite recent, Ocolul Silvic, zona comercială şi ştrandurile termale; cartierul de blocuri, dezvoltat de-a lungul drumului principal.
Istoria statiunii Baile Herculane
Baile Herculane este cea mai veche staţiune turistică din ţara noastra, fiind atestata documentar inca din anul 153. În perioada civilizatiei romane, statiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atractie pentru aristocratia Romei antice.
Impresionati de exceptionala putere tamaduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sositi în Dacia le-au închinat un adevarat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules. Baile au fost construite pe vremea lui Traian, iar excavatiile au scos la iveala mai multe statui reprezentandu-l pe Hercule. Tot din acele vremuri apuse, au ramas numeroase vestigii: apeducte, bai, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de multumire aduse zeilor pentru vindecare.
Dupa 1718 începe istoria moderna a Bailor Herculane, în cadrul Imperiului austriac: reconstructia si modernizarea bailor, a cailor de acces si a edificiilor din statiune. Cele mai multe dintre acestea sunt construite in stil baroc, dupa tipicul austriac, iar statiunea este frecventata de capete incoronate, precum mparatul Iosif al II-lea, împaratul Francisc I si împarateasa Charlotte, împaratul Franz Iosef si împarateasa Sissi a Austriei, care a facut chiar o pasiune pentru Baile Herculane. Printre oaspetii de seama ai statiunii s-au numarat si Nicolae Iorga, Dimitrie Gusti sau Mihail Sadoveanu.
In perioada comunista, o multime de cladiri de beton, tipice acelor vremuri de trista amintire, s-au ridicat in valea cea verde, iar hotelurile erau pline pana la refuz de turistii care beneficiau de vacante subventionate de stat, prin sindicat. Dupa revolutie, desi se astepta un « boom » turistic, s-a ales praful de toate planurile de relansare a statiunii. Si totusi, statiunea refuza sa moara, Herculane are inca un potential turistic enorm, iar peisajul din jur este incredibil.
Atractii si obiective turistice in Herculane
In Herculane sunt incredibil de multe locuri, care mai de care mai frumoase de vizitat aici, caci pitoreasca asezare se afla într-o vale adapostita de munti, de o frumusete aparte. In continuare va prezentam doar câteva dintre atractiile statiunii, pentru a nu vă răpi plăcerea de a le descoperi singuri:
Strandul termal „7 Izvoare” se afla la aproximativ 6,5 km de staţiune, unde izvorăsc din munte ape termale iar oamenii vin aici pentru băi termale binefăcătoare total gratuit, se recomandă însă precauţie şi sfatul medicului înainte de această acţiune deoarece multe persoane pot fi vulnerabile la astfel de „abuzuri” termale.
Strandurile termale in aer liber Hercules (capacitate 1000 de locuri), Sara’s Sons (1000 locuri) si cel de la Hotel Cerna (500 de locuri)
Crucea Albă– după o oră şi 15 minute de urcat pe munte, ajungeţi la locul numit Crucea Albă, unde aveţi cea mai frumoasă panoramă asupra întregului oras Herculane şi a întregii Vai a Cernei;
Statuia lui Hercule cu pielea leului din Nemeea pe umeri, simbolul acestei staţiuni, a fost un cadou facut statiunii in 1871, de catre ducele Karls. Statuia este confectionata din fier de tun si a fost faurita de mesteri vienezi.
Platoul Coronini, o superbă poiană unde anual se întâlnesc adepţii unei binecunoscute mişcări yoghine;
Grota Haiducilor, aflată la numai 10 minute în spatele hotelului Roman, este locul in care sapaturile arheologice au scos la iveala vestigii ale civilizatiilor primitive, intre care fragmente ceramice, unelte si arme din piatra;
Grota cu aburi (cunoscuta si sub numele de „sauna naturala”) este o peşteră îngustă, cu pereţi negri-verzui, încărcată cu vaporii degajaţi de apa unui izvor termal care ţâşneşte prin crăpăturile peretelui de stanca.
Foisorul Rosu, un punct de observatie situat pe un pisc, de unde se poate admira o panorama superba asupra intregii zone
Gara din Herculane, considerata de multi cea mai frumoasa gara din Romania, pare un decor de film de epoca.
Cluburile, barurile, restaurantele şi puburile sunt şi ele o alternativă de recreere şi petrecere a timpului liber aici în Herculane.
Orasul Orşova este situat pe malul lacului de acumulare Porţile de Fier I, în zona de vărsare a râului Cerna în Dunăre, se află la 19 km depărtare. Cel mai interesant obiectiv de vizitat şi care oferă şi o panoramă asupra întregului oraş îl reprezintă Mănăstirea Sfânta Ana, situată pe Dealul Moşului ;
Drobeta-Turnu Severin (50 km) cu podul lui Traian, construit de Apolodor din Damasc între primăvara anului 103 şi primăvara anului 105 pe Dunăre, cu scopul de a facilita transportul trupelor şi proviziilor necesare celei de-a doua invazii a Daciei; doar unul dintre picioarele podului s-a mai pastrat pana astazi;
Ce-i drept, un pic un de „lustru” nu i-ar strica, insa inca nu e totul pierdut. Noi va recomandam sa nu mai daţi crezare tuturor zvonurilor, sa va luati inima-n dinti si sa va incumetati sa faceti o vizita la Herculane, unde va garantez ca veţi avea parte de o vacanţă şi o experienţă unică.
Cazare in Herculane
Diana Resort se află în staţiunea Băile Herculane şi se bucură de un cadru natural frumos, într-o întinsă zonă împădurită. Complexul include un centru de fitness, spa şi wellness, cadă cu hidromasaj şi o piscină interioară. Proprietatea pune la dispoziţie acces gratuit la internet WiFi şi parcare gratuită. Piscina interioară are ferestre din podea până la tavan care permit să intre multă lumină naturală. Zona piscinei este dotată cu şezlonguri şi palmieri. Camerele sunt spaţioase şi au mobilier modern şi decor în nuanţe de roşu, crem şi maro. Toate au baie privată, zonă de relaxare şi televizor, iar unele includ un dormitor separat şi living. Restaurantul à la carte serveşte preparate culinare din bucătăria regională şi internaţională. Situată la 2 minute de mers pe jos de Râul Cerna, proprietatea este la doar 250 de metri de centrul oraşului.
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare in statiunea Baile Herculane:
De ce sa rezervi cazare prin Booking.com?
» oferte si reduceri de la peste 850.000 unitati de cazare
» rezervi acum si platesti mai tarziu, fara taxe de rezervare
» preturi de cazare mici si posibilitatea de anulare gratuita
» cele mai bune si mai apreciate hoteluri, vile si pensiuni
» hoteluri ieftine si hoteluri de lux, in functie de buget
» ai la dispozitie comentarii si review-uri ale turistilor
Cum ajung in Herculane?
» cu masina personala: Herculane se afla la 5 km fata de D.N. 6 (E 70) ce leaga vestul tarii de Bucuresti (la o distanta de 380 km).
» cu trenul: calea ferata internationala Bucuresti – Timisoara -Budapesta, gara Herculane.
» cu avionul: cele mai apropiate aeroporturi de Baile Herculane sunt: Caransebes (80 km), Craiova (160 km) si Timisoara (170 km, aeroport international).
Cazare recomandata in Herculane