Ayvalik, cea mai ospitaliera destinatie turistica la Marea Egee
Ayvalik este o destinatie de vacanta in Turcia ce face parte din salba de statiuni de la Marea Egee, situata in provincia Balikesir, la aproximativ 180 km de Chanakkale, 50 km sud-vest de Edremit si la doar cativa kilometri de stramtoarea Dardanele.
Ayvalik este o destinatie turistica recomandata celor ce doresc sa petreaca o vacanta intr-un loc liniştit, înconjurat de păduri de pini şi măslini, cu plaje cu nisip fin marginite de tufe de leandru, în care clădirile păstrează aerul boem al vremurilor de odinioara.
Orasul Ayvalik s-a dezvoltat intre secolele XVI – XVIII, devenind un mic sanctuar al grecilor, ce au parasit orasul dupa caderea imperiului otoman, Ayvalik fiind ocupat de turci. După caderea Imperiului Otoman, grecii care locuiau in zona Ayvalik s-au mutat în Grecia, iar cetăţenii turci din Grecia s-au mutat la Ayvalik. Astfel, chiar şi după plecarea grecilor, în ziua de azi auzi încă vorbindu-se limba greaca pe străzile din Ayvalik, deşi vorbitorii sunt turcii musulmani, care au crescut în Grecia.
Ayvalik a fost pana in 1922 o comunitate crestina greceasca iar in prezent intalnim elemente de arhitectura elenistica cu fatade neo-clasice ale cladirilor vechi si bisericilor crestine transformate de-a lungul timpului in moschei.
Clima in Ayvalik este tipic mediteraneeana, calda si uscată vara, temperată si umeda in timpul lunilor de iarna. Temperatura apei marii nu coboara niciodată sub 15ºC, iar in timpul verii este in jur de 29C. Temperatura aerului urca pană la 45ºC in iulie şi august, iar in timpul iernii oscilează intre 6 – 7ºC.
In largul coastei Ayvalik sunt peste 20 de insulite, cea mai mare dintre ele fiind Alibey Adasi sau Cunda. Pe insula Alibey sunt mai multe manastiri si biserici, restaurante, case vechi din piatra si numeroase case de vacanta. Insula Alibey este legata de insula Lale printr-un dig rutier, iar aceasta la randul ei este legata de statiunea Ayvalik. Alibey este foarte vizitata, turistii putand ajunge aici cu autoturismul personal sau cu minibus-urile “dolmus”.
Plaje in Ayvalik
In statiunea Ayvalik se gasesc 2 dintre cele mai lungi plaje de nisip ale Turciei – Sarimsakli si Altinova.
Plaja Sarimsakli, cu o lungime de 8 km, atrage anual mii de turisti in Ayvalik, prin apele limpezi si nisipul auriu, hoteluri, moteluri, pensiuni, baruri, cafenele si discoteci.
Fiind una dintre cele mai late plaje din Turcia (peste 100 m latine), plaja Sarimsakli este una dintre putinele plaje din zona care nu apartine unui hotel si nu necesita taxa de intrare. Este totusi protejata prin lege, si a fost declarata una din cele mai bune si sanatoase plaje din lume (datorita nisipului cu boabe perfect rotunde, cu efecte benefice asupra sanatatii si pielii) de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Este impartita in 22 de sectiuni in total, care poarta numele hotelurilor din zona.
Plaja Altinova are o lungime de 13 km fiind foarte populara printre turisti datorita numeroaselor restaurante si cafenele de pe plaja.
Statiunea Ayvalik este o destinatie ideală în timpul verii pentru sporturi nautice: înot, canotaj, scufundari, dar și relaxare în restaurantele și tavernele de pe faleza, fiind recunoscuta ca fiind cea mai ospitaliera statiune de pe litoralul turcesc la Marea Egee.
Cazare recomandata in Ayvalik
Atractii si obiective turistice in Ayvalik
Locurile cele mai cautate de turisti din Ayvalik pentru privelistea si frumusetea insulelor din jur sunt: Şeytan Sofrası – Masa Diavolului si Tavsankulari – dealul Urechea Iepurelui din peninsula Timerhane.
Orasul Ayvalik este considerat capitala uleiului de masline, in cele peste 20 de fabrici de aici se prelucrează cel mai bun ulei de masline din Turcia.
Biserica Taksiyarhis construita in anul 1873;
Manastirea Leka aflata printre maslini in stanga Canalului Dalyan;
Moscheea cu Ceas (Saatli Mosque) se afla in centrul orasului, fiind o fosta biserica ortodoxa greceasca – Agios Ioannis, transformata in moschee dupa anul 1928.
Moscheea Cinarli a fost construita in anul 1790 initial ca o biserica greceasca, Agios Giorgis, fiind transformata in moschee in anul 1923. Moscheea Cinarli se afla pe str. Alibey avand dimensiuni impresionante, iar exteriorul este de culoare roz. Moscheea are dimensiuni impresinante, se intinde pe o suprafata de 2800 mp si 30 m inaltime. Minaretul masoara nu mai putin de 38 m inaltime.
Biserica Ayazma
Manastirea Lunii se afla pe insula Alibey si impresioneaza prin frumusetea si modul in care s-a conservat de-a lungul timpului
Turnul Prodoselene
Rezervatia Naturala Patriça aflata in nordul insulei Alibey.
La o distanta foarte mica de Ayvalik, in orasul Truva, se afla legendara ruinele cetatii Troia, locul unde s-au intamplat in secolul XII i. Hr. faimoasele fapte relatate in Iliada lui Homer. De-a lungul timpului au fost construite pe acelasi loc noua cetati. Cea de-a sasea cetate (al saselea strat de astazi) este considerata ca fiind legendara cetate Troia in care a avut loc Razboiul Troian. Arheologul Heinrich Schliemann este cel care a descoperit cetatea, unde turistii pot vedea astazi zidurile, turnurile, un teatru in aer liber si o reconstituire a celebrului cal troian din lemn.
Din Ayvalik se pot face excursii optionale in insula greceasca Lesbos, existand chiar si o linie de ferryboat ce leaga Ayvalik de aceasta insula greceasca.
Unde sa te cazezi in Ayvalik
Cauta in formularul de mai jos si descopera oferte ieftine de cazare statiunea Ayvalik – Riviera turceasca a Marii Egee:
Restaurante in Ayvalik
Deja cunoasteti si probabil ati incercat felurile de mancare ce i-au promovat turcii in lumea intreaga: kebab, kofta (chiftele din carne tocata de miel sau de oaie) sau borek (placinta cu carne). Multe dintre ele sunt vandute la localuri de tip fast-food.
Daca ajungeti in Ayvalik va recomandam sa mancati papalina, cel mai popular peste de aici, sardinele sau peştele scorpion.
Ayvalık este renumit pentru calitatea uleiului de măsline, dar din măsline aici se fac și o mulțime de alte produse interesante: gem, săpun, cremă, detergent, o gamă largă de cosmetice etc. Însă cel mai celebru produs local este borcanul cu măsline în saramură, care se vinde peste tot în acea zonă, chiar și în parcările drumurilor naționale de-a lungul coastei egeene.
Cum ajungi in Ayvalik?
Cum ajungi in Ayvalik cu masina personala
Cel mai indicat traseu auto din Romania catre Ayvalik este: Bucuresti (RO) – Giurgiu (RO) – Ruse (BG) – Biala (BG) – Veliko Tarnovo (BG) – Nova Zagora (BG) – Svilengrad (BG) – Edirne (TR) – Uzunkopru (TR) – Kesan (TR) – Eceabat (TR) – Chanakkale (TR) – Edremit (TR) – Ayvalik (TR).
Urmand acest treseu auto, distanta dintre Bucuresti si Ayvalik este de aproximativ 850 km si se parcurge in 13 – 14 ore in functi si de numarul si de durata opririlor de pe traseu.
Cum ajungi in Ayvalik cu avionul
Cel mai apropiat aeroport international este aeroportul din Izmir, aflat la aproximativ 150 km de Ayvalik.
Din Romania nu sunt zboruri directe catre Izmir, insa puteti opta pentru un zbor cu escala la Istanbul.
Agentiile de turism romanesti promoveaza pachete de vacanta in Ayvalik incepand de la 299 euro/persoană pentru un sejur de 7 zile, la hoteluri de 3-4*, cu servicii all inclusive, tarife inferioare celor pentru alte destinatii de pe Riviera turceasca de la Marea Egee.
Cazare in Ayvalik
Descoperă cele mai bune hoteluri, pensiuni și apartamente din Ayvalik pe baza a mii de recenzii verificate.
Te-ar putea interesa si: