Acvariul „Profesor Ion Borcea” din municipiul Constanta face parte din Complexul Muzeal Stiintele Naturii si este unul dintre punctele majore de interes pentru turistii ce isi petrec vacanta pe litoralul romanesc.
Invecinat cu celebrul Cazino din Constanta, cladirea alba a Statului major al Forţelor navale, Farul Genovez si statuia lui Mihai Eminescu, amplasamentul avantajeaza varietatea de vizitare in apropiata vecinatate de obiective turistice ce formeaza imaginea de ansamblu al orasului Port.
Tema de prezentare a muzeului a luat nastere la initiativa amiralului Balanescu, propunere exprimata in cadrul Ligii Navale Romane in anul 1938.
Constructia prezenta pe faleza Marii Negre de langa Cazinoul Constanta, a fost realizata de arhitecul A. Bernovschi si inaugurata la data de 1 mai 1958, cu deschidere pentru publicul larg ca muzeu. Acesta detine o lagra paleta de specii faunistice, pesti de apa dulce si sarata atat din Marea Neagra, Delta Dunarii, cat si migratorii din restul lumii pentru expozitie.
Acvariul este impartit in 3 sectii, gazduind speciile in bazine respectand criteriul taxonomic de clasificare, cu un total de peste 100 specii (1300 exemplare) in 57 de bazine.
Astfel, avem Sectia Marina ca cea mai mare si reprezentativa sectie ce adaposteste specii de pesti si nevertebrate din Marea Neagra si migratori din Marea Mediterana. Ca exemplu intalnim cele 4 specii de sturioni (morun, pastruga, nisetru, cega), relicte ponto-caspice, unele exemplare depasind talia de 150 – 180 cm, pisica de mare, scorpia si dragonul de mare, stelutele de mare, calutul, acul si ata de mare, corosbinele si cocoseii de mare, etc.
Sectia Dulcicola detine seria de pesti si nevertebrate de apa dulce reprezentative apelor dulci ale Deltei Dunarii, lacurilor litorale dar si baltilor. Dintre ele intalnim specii de ciprinide, crap, caras, rosioara, babusca, platica, sunt prezentate si rapitoare ca somn, salau, biban si stiuca.
Pesti Exotici aceasta sectie detine spre expozitie specii de fauna acvatica ale cosistemelor dulcicole din zone tropicale si subtropicale ale continentelor Asia, Africa, America si chiar Australia. Ca o caracteristica deosebita o reprezinta forma si culoarea. Amintim prezenta a 3 varietati de peste Piranha, pestele cutit, pestele inger, pestele lopata, pestele pisica etc.
Te-ar putea interesa si: