Zanzibar – o destinatie exotica si mult prea indepartata pentru multi dintre noi cei care iubim locurile inedite si vacantele la plaja. Chiar si numele arhipelagului suna cumva exotic, incitant…ce sa mai spunem de fotografiile cu plajele tropicale din cataloagele de travel?!
Dorinta de a vedea acest loc binecuvantat de Dumnezeu a crescut odata cu relatia cu iubitul meu. Ne facem planuri pentru o vacanta une sa fim doar noi, sa fie ca o luna de miere chiar daca neoficiala. Si cum zborurile catre Zanzibar au devenit tot mai multe si mai ieftine (distanta si zborul lung din Romania parandu-ne principala problema a unei vacante in acest paradis tropical) am inceput sa fim tot mai interesati de un sejur aici pentru inceputul anului viitor.
Asadar am inceput sa ne informam, sa citim articole si ghiduri turistice despre Zanzibar, sa cautam zboruri ieftine si cazare, si tot felul de ponturi care sa ne ajute in aventura noastra zanzibareza. Am aflat suficiente lucruri utile si interesante care ne-au crescut si mai tare dorinta si nerabdarea de a merge in vacanta in Zanzibar.
Dar sa le luam pe rand…
Zanzibar este un arhipelag situat in Oceanul Indian, langa coasta de est a Africii, un teritoriu autonom ce apartine de Tanzania. Zanzibar este format din multe insule mici situate la aproximativ 25 – 50 km de continent, cele mai mari insule fiind Pemba si Unguja. Capitala – Stone Town este situată pe cea mai mare dintre cele doua insule, Unguja și este un sit aflat in Patrimoniul Mondial UNESCO.
Locuitorii, in majoritate de religie musulmana, se numesc zanzibarieni, populația insulei fiind un amestec de africani, indieni si arabi, multi dintre ei venind aici pentru o viata mai buna și mai prospera, ca urmare a turismului aflat in plina dezvoltare.
Limba oficiala este swahili, iar moneda nationala este silingul, dar se poate plati mai peste tot si in dolari (USD). 10.000 de șilingi = 5 USD.
Zanzibar este o destinatie sigura
In ciuda istoriei recente destul de turbulente din Tanzania, Zanzibar este o zona sigura si primitoare, mai ales pentru turisti. In ultima perioada Tanzania este una dintre cele mai stabile tari din Africa si cea mai pasnic din zona Africii de Est.
Zanzibar este un loc linistit si primitor, o destinatie de vacanta tot mai populara pentru turistii din intreaga lume si care doresc vin aici pentru plajele exotice, peisaje incantatoare si locurile pline de istorie.
Cand sa mergi in vacanta in Zanzibar?
In cazul in care va planificati un sejur Zanzibar puteti merge in orice perioadă a anului insa nu este recomadata perioada martie – mai si nici luna noiembrie, cand sezonul este deosebil de ploios, arhipelagul fiind scaldat ploile musonice. Sezoanele de varf pentru turism sunt decembrie-februarie și iulie-august.
Cum ajungi in Zanzibar si viza de intrare
Din Romania nu sunt zboruri directe catre Zanzibar, insa sunt mai multe companii aeriene care opereaza zboruri de pe aeroportul Henri Coanda din Bucuresti cu una sau doua escale până în Zanzibar.
In functie de preferintele dvs, orasele de escala identificate de noi pot fi Milano, Istanbul sau Paris. Qatar Airlines zboară dinare zboruri directe din Milano catre Zanzibar si gasiti frecvent promotii si reduceri la biletele de avion pe site-ul companiei.
Fly Dubai are zbor direct spre Zanzibar din Dubai, insa pretul biletelor din Romania catre Dubai nu este unul scazut.
O alta companie aeriana care zboara din Europa catre Zanzibar este Oman Air cu curse directe din Istanbul si preturi foarte bune. De asemenea, Kenya Airlines are frecvent zboruri din Paris si Milano spre Zanzibar.
Spre destinatiile de escala (Milano, Istanbul, Paris sau Dubai) sunt numeroase zboruri din Romania operate de companii aeriene low cost cu preturi foarte ieftine..
Pentru a intra în Zanzibar, turistii romani nu au nevoie de viza. Odata ajuns in aeroport, trebuie sa completezi un formular informatii despre date despre calatoria ta in Zanzibar si primesti imediat viza pasaport. Se poate intra in Zanzibar atat cu un pasaport electronic cat si cu unul temporar cu conditia ca valabilitatea acestuia sa fie de minim 6 luni de la intrarea in tara.
Zanzibar nu este o destinatie ieftina
Unul dintre cele mai importante aspecte atunci cand mergem in vacanta este bugetul pe care il alocam, iar cand vine vorba de Zanzibar bugetul unul sejur de minim 7 zile depaseste bine binisor mia de euro. Pornind de la biletele de avion, tarifele de cazare la hoteluri si la serviciile turistice, dar si mancarea la restaurante si souvenirurile au preturi destul de mari in comparatie cu ceea ce suntem noi obisnuiti.
Asadar pentru un sejur in Zanzibar unde sa nu iti refuzi nicio placere trebuie sa ai un buget consistent pentru ca va trebui cheltuiesti destul de mult. Toate prețurile sunt exagerat de mari: de la un magnet, până la mancare, excursii sau transfer (transferurile între hoteluri de la/la aeroport cu taxiul.
Un alt lucru bine des stiut este faptul ca in Zanzibar totul se negociaza. preturile de la magazin, cursa cu taxiul sau chiar excursiile optionale. In Zanzibar nu veti gasi pe nicaieri preturile afisate, asa ca localnicii atunci cand vad un turist sunt tentati sa umfle preturile si de 3=4 ori.
Bacsisul si cadourile in Zanzibar
Bacsisul sau oferirea de cadouri sunt considerate in Zanzibar gesturi de recunoștință si de multumire pentru serviile oferite de localnici. Indiferent dacă este un cadou pentru a intra în casa cuiva, sarbatoarea de Ramadan sau un cadou de bun venit, darurile sunt intalnite frecvent in relatiile dintre localnici si turisti. Darurile nu trebuie să fie neaparat scumpe, ci un mic simbol al aprecierii voastre care trebuie exprimată prin acest schimb social.
Bacsisurile sunt de asemenea des intalnire, cuantumul acestora variind in functie de serviciul oferit sau de generozitatea dvs. Asadar va trebuie sa scoateti din buzunar 5-10 USD pentru gghidul ce va insoteste in vizitele dvs, 1 USD hamalul de bagaje de la hotel sau pentru camerista ce va face curat in camera si cam 10% din nota de plata in baruri si restaurante.
Gastronomia in Zanzibar
Ca rezultat al diverselor influențe multicurturale, bucătăria din Zanzibar este o combinație delicioasa si inedita, diversele stapaniri asupra insulei creand o gastronomie robusta urmare a unui mix de traditii culinare indiene, arabe, chinezesti, portugheze si africane, toate unite folosirea diverselor condimente si mirodenii. Zanzibar mai este supranumita si “insula condimentelor”, in bucataria locala cuisoarele, scortisoara, piperul negru si nucsoara se folosesc rezultand preparate culinare absolut delicioase.
Incearca preparatele africane ugali, indiene chapatti, curry-urile swahili si alte specialitati locale, precum urojo de caracatita – o supa pe baza de turmeric si nuca de cocos, cu bucatele de carne prajita si cartofi picanti. In plus fata de diferitele condimente și fructe exotice care cresc pe insulă, Zanzibar este recunoscut și pentru preparatele din peste si fructe de mare proaspete si fantastice la gust.
Atractii in Zanzibar
Zanzibar este in primul rand o destinatie pentru plaja, cele mai cunoascte si mai apreciate fiind in nord, Nungwi si Kendwa aparand pe majoritatea pliantelor ce promoveaza turismul pe insula. In afara de plaje, pentru o vacanta mai activa aveti la dispozitie multe alte atractii, pe care ar fi pacat sa le ratati daca ajungeti in Zanzibar:
– vizitati padurea Jozani,ultima padure indigena de pe insula, declarata rezervatie naturala – adapost pentru maimutele Colubus rosii, o specie pe cale de disparitie, pentru care se fac eforturi de conservare a speciei.
– plimba-te la pas si descopera farmecul stradutelor din Rock Town, capitala insulei. Vizitati vechea piata de sclavi, situata in apropiere de Catedrala Anglicana din Rock Town unde ruinele si vestigiile vorbesc despre acele vremuri nu demult apuse..
– mergeti sa vedeti testoasele uriase de Seychelles de pe insula Changuu (Prospn island) care au aproape 200 de ani
– mergeti in croaziera in Oceanul Indian si veti avea parte de cel mai frumos apus de soare din Stone Town.
– vizitati Pestera Mangapwani situata la aproximativ. 20 km de Stone Town.
– luati pranzul la restaurantul The Rock situat pe coasta estica a arhipelagului, pe o roca ce ramane pierduta la reflux, intr-o casa care ai senzatia ca se prabuseste.
– inotati cu delfinii la Kizimkazi, un mic satuc pescaresc aflat in suduc insulei Unguja.
– faceti scuba diving si snorkeling
– vizitati farul de la Nungwi.
Te-ar putea interesa si: