Plaja Navagio, atractia principala in insula Zakynthos

Plaja Navagio este coplesitoare, este de o frumusete ireala, unde plaja alba, cu mici pietricele slefuite de mare se intalneste cu turcoazul cel mai pur al Marii Ionice.

De jur imprejur, ca niste catedrale, stanci somptuoase din calcar ce formeaza un perete aproape vertical, imbratiseaza golfuletul, dandu-ti senzatia ca pasesti pe un taram de poveste. Marea Ionica la Navagio este absolut incredibila. In soarele puternic, marea capata nuante de azur, iar lumina solara filtrata pe dupa stanci pare un efect fotografic. Peisajul are acea frumusete simpla si magica a Greciei, fantezie cromatica in alb si albastru, care provoaca emotie in stare pura. O frumusete pe care incerci s-o absorbi, s-o conservi, s-o surprinzi cu aparatul foto, ca sa te bucuri de ea mai tarziu, ca de-un strop de fericire furata.

Cand barcile acosteaza in golf, cuvintele par sa se destrame in aerul sarat si poti doar sa murmuri: “wow!”. Te ciupesti sa te convingi ca e aievea si n-ai plonjat intr-un spatiu paradisiac, plasmuit de imaginatia ta.

plaja navagio 300x225 Plaja Navagio, atractia principala in insula Zakynthos

Plaja Navagio

Cotata drept una dintre cele mai frumoase plaje din lume, plaja Navagio se gaseste in nord-vestul insulei Zakynthos si este una din imaginile emblematice ale insulei si chiar ale Greciei.

Cunoscuta si sub denumirea de “Shipwreck Beach” (“Plaja naufragiului”) sau “Smuggler’s Cove (“Golful piratilor”), Navagio are o apa rece, din cauza curentilor marini, iar pietricelele albe iti ranesc talpile.  Aura de legenda ce-o invaluie te face sa te gandesti la domnite rapite de pirati fiorosi ce cutreiera marile. Si totusi, istoria ei este destul de recenta: in 1983, vasul grecesc Panagiotis, care transporta tigari si bautura de contrabanda, a fost urmarit de Politia Navala elena si somat sa se predea. Prins intr-o puternica furtuna pe mare, vasul a esuat in golfulet, iar epava lui a ramas captiva pe micuta plaja, batuta de vanturi si pe jumatate ingropata in nisip. Sute de vizitatori din toata lumea au ales sa-si lase numele pe faimoasa epava sau sa-si scrijeleze iubirea pe defunctul vas.

11 Plaja Navagio, atractia principala in insula Zakynthos

Plaja Navagio, insula Zakynthos

Plaja Navagio este accesibila doar de pe mare, fie cu ambarcatiuni inchiriate, fie cu vase care fac croaziere zilnice si opresc pentru 1-2 ore in golf. Cele mai multe vase au plecari din Zante Town, Alykes, Agios Nikolaos sau Porto Vromi. Deoarece golfuletul este relativ mic, nu pot acosta deodata mai mult de 3 vase, iar aglomeratia de turisti galagiosi care-o cotropesc, in special la orele amiezii, umbreste putin farmecul atmosferei. In zilele cu mare agitata, golfuletul este practic inaccesibil.

Cele mai bune perioade pentru a vizita plaja Navagio sunt fie dimineata devreme, cu o barca inchiriata (deoarece majoritatea vaselor au plecari dupa ora 10 dimineata si acosteaza in golf in jurul amiezii), fie dupa ora 16, cand arsita se domoleste si apa capata nuante de cerneala. Lunile mai si septembrie, cand fluxul de turisti este redus, comparativ cu restul anului, sunt ideale pentru o incursiune la Navagio. In golfuletul salbatic nu exista nici o sursa de apa, asa ca trebuie sa va luati provizii.

Cu masina se poate ajunge in apropiere de stancile care inconjoara golfuletul, de unde, de pe platforma situata la circa 300 de metri deasupra marii, panorama iti taie respiratia. Pentru a ajunge in punctul de belvedere, cautati indicatoarele catre Anafonitria si de acolo urmariti marcajele.

7 Comments

  1. zante 22/05/2012 at 19:36 -

    The way Link grabbed that Heart Container…It’s like he’s saying: “Is this okay mommy?”

  2. zante 22/05/2012 at 19:36 -

    Save money with the latest UK voucher codes, discount codes and provides updated daily

  3. Harley Fleeting 18/05/2012 at 04:46 -

    I gotta favorite this web site it seems handy handy

Leave A Response


× four = 32

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.