• Palatul Topkapi din Istanbul, serai-ul de pe malul Bosforului

  Dintre numeroasele obiective turistice ale orasului Istanbul niciunul nu este mai reprezentativ pentru istoria fostului Imperiu Otoman decat Palatul Topkapi – emblema traiului somptuos pe care il duceau sultanii vechiului imperiu, inconjurati de sute de femei, invesmantati in cele mai scumpe stofe si incarcat cu cele mai stralucitoare bijuterii.

  Pana acum doua secole, oricare strain ar fi pasit dincolo de portile Topkapi, se temea pentru viata sa. Astazi, turistii sunt mai mult decat incantati sa poata intra in acest palat. Aceasta experienta unica nu trebuie ratata.

  Palatul Topkapi - Istanbul
  Palatul Topkapi – Istanbul

   Constructia dateaza din anul 1453, un moment de cumpana al istoriei, cand Constantinopolul a fost cucerit de otomanii condusi de Mahomed al II-lea. Pentru a marca acea data istorica si a lasa lumii intregi o mostenire care sa indice puterea si slava imperiului aflat in ascensiune, sultanul a ordonat construirea unui palat.

   Pentru constructia palatului au fost necesari doar 6 ani, acesta acoperind o suprafata de aproximativ 700.000 m2, fiind inconjurat de un zid lung de 1.400 de metri. Dupa Mahomed al II-lea, alti sultani iau avut drept resedinta Palatul Topkapi, pana cand Abdulmecid I a rupt traditia si s-a mutat in palatul Dolmabahce. Cu toate acestea, pana in 1909, palatul a gazduit haremul sultanului, pentru ca in 1924 sa fie transformat in muzeu.

   Topkapi inseamna „poarta cu tunuri”, numele fiind inspirat de poarta cea mare prin care Mahomed al II-lea iesea atunci cand dorea sa se plimbe pe Bosfor cu corabia. Candva un adevarat oras, palatul Topkapi cuprindea in bai publice, moschei si o gradina zoologica unde erau aduse animalele exotice pe care sultanul le primea in dar. Multe dintre acestea au rezistat pana  in zilele noastre, turistii avand ocazia sa admire Camera tronului, camera in care sultanul servea micul dejun, comoara castelului, Sala Armurii, Sala Divan, bucatariile, Poarta fericirii, Pavilionul Sfintei Mantii – unde se odihnesc ramasitele profetului Muhammad, Pavilionul Mecidiye si Pavilionul Bagdad, biserica Hagia Eirene, Turnul Justitie, Muzeul de Arheologie si grajdurile.

  Chioscul aurit de la Palatul Topkapi
  Chioscul aurit de la Palatul Topkapi

  Pe vremuri, la Palatul Topkapi traiau in jur de 4 000 de sclavi, militari si functionari, plus 300 de femei din harem, pazite de eunuci. Barbatii nu erau primiti decat in asa-numitul „selamik”, unde se efectuau vizitele si sultanul se consulta cu apropiatii lui.

   Tablourile si hainele scumpe, mobilierul deosebit, portelanurile vechi, bijuteriile cu pietre pretioase, armele impodobite cu nestemate, armurile si toate celelalte accesorii care astazi decoreaza vitrinele muzeului, au fost secole la rand drept instrumente ale unui trai normal pentru sultanii care avea lumea la ciucurele papucului.

   Restaurat de mai multe ori de-a lungul timpului, Palatul si-a pastrat totusi aspectul specific islamic, fiind decorat cu modele aurii pe o baza predominant albastra incadrata de dantelarii in piatra.

   Turistii care ii trec pragul sunt de-a dreptul fascinati de sentimentul de actualitate pe care il creeaza orice colt al palatului, care este foarte bine ingrijit. Zona vechiului harem include 300 de camere, un spital, doua moschei, noua bai si o spalatorie. Singurul regret al celor care viziteaza Palatul Topkapi este probabil acela ca nu se mai gaseste nicio cadana prin apropiere.

  Interior Palatul Topkapi
  Interior Palatul Topkapi

  Turistii pot ajunge la renumitul palat din strada Sultanahmet luand fie tramvaiul, fie autobuzul T4 si coborand la statia Sultanahmet. Intrarea se face a prin strada Bab-I Humayun, iar biletul este de 10 euro. Accesul este permis in intervalul orar 09.00-11.00 de luni pana duminica, exceptie facand ziua de marti, cand muzeul nu are program.

   Vizita la Palatul Topkapi face parte din topul celor mai populare atractii turistice din Istanbul, contactul cu locul si mediul in care au trait marii sultani ai Imperiului fiind cea mai buna modalitate de a intelege mentalitatea, cultura si traditiile poprului turc.  Acest articol a fost vizualizat de 1038 persoane.

Author:

Sunt turist hoinar si ajung acolo unde ma poarta gandul si ofertele ieftine.


Lasa un comentariu

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 


*