• Insula Chios, o destinatie de vacanta cu arome de mastic

  Insula greceasca Chios este situata in  nord-estul Marii Egee, foarte aproape de Asia Mica si de peninsula Erithrea, intre insulele Lesbos so insula Samos.

  Insula Chios se intande pe o suprafata de 904 kmp, avand o populatie de aproximativ 54.000 locuitori. Orasul Chios – Chora, capitala insulei aduna aproape jumatate din populatia insulei.

  Insula Chios este impartita in 10 municipalitati (Chios, Homeroupolis, Kardamila, Kampochora, Mastichochoria, Amanis, Psara, Inousses, Ionia, Agiou Mina) majoritatea fromandu-se in urma unirii unor comunitati mai mici.

  Cel mai inalt punct al muntelui este in muntele Pelineo, situat in partea de nord a insulei si are aproximativ 1297 metri inaltime. Alti munti importanti sunt: Provatas si Epos.

  Climatul insulei Chios este tipic mediteraneeana, deseori avand vanturi din nord sau nord-vest si temperaturi care nu depasesc 28-29 grade Celsius.

  Are o iarna calma si cateva ploi in timpul verii.

  Portul principal este cel al orasului Chios, port unde pot ancora iahturi particulare, insa mai sunt si altele de importanta secundara precum Lagada pe coasta de Nord, Marmaro pe coasta de nord-est, Mesta pe coasta de sud-est si Limnia situata pe coasta de vest.

  Unul dintre cele mai importante produse ale insulei este masticul, produs numai pe insula. Este faimos in lume pentru aroma si gustul sau.
  Masticul este cultivat in Mastichochoria si aproximativ 20 de tone sunt exportate spre alte tari. Alte produse sunt gem, ulei, vin, cereale si citrice.

  Creata din roca vulcanica, insula Chios se afla in partea de nord a Marii Egee. Partea de nord a insulei este acoperita de munti di stepe, partea de sud este colorata de pomii fructiferi, maslini, vii si copaci de mastic. Masticul este unul din cele mai caracteristice forme de vegetatie pentru insula, produs care este exportat in toate partile lumii.

  Dupa ce vizitati orasul Chios merita sa faceti o vizita si spre alte sate precum Karyes. Zece kilometri fata de acest sat se afla Nea Moni, o manastire din secolul al-11-lea cu mozaicuri impresionante, unele din cele mai impresionante din Grecia impreuna cu cele din Dafnonas si Osiou Loukas.

  Orasul principal, deasemenea numit Chios, este construit pe o campie ingusta privind spre tarmurile Asiei Mici, in acelasi loc unde se afla si orasul vechi. Astazi este un oras comercial plin de viata, cu cladiri recent construite cu mai mult de un etaj. Cu toate astea, atmosfera veche se mai face simtita datorita partilor mari din fortareata genoveza cu case ce dateaza din perioada otomana inca in buna conditie, insa aceasta fortareata bizantina a secolului al-10-lea a fost reparata de mai multe ori de-alungul timpului de numerosi cuceritori. Intrarea principala si zidul din partea de vest au blazoane occidentale, iar cateva parti de 60 de metri late inconjurate de un sant, sunt deasemenea pastrate. In afara fortaretie, in piata Vounaki, intr-o moschee se afla muzeul bizantin, muzeul arheologic aflandu-se intr-o cladire mai noua langa port.

  Dupa ce vizitati orasul Chios merita sa faceti o vizita si spre alte sate precum Karyes. Zece kilometri fata de acest sat se afla Nea Moni, o manastire din secolul al-11-lea cu mozaicuri impresionante, unele din cele mai impresionante din Grecia impreuna cu cele din Dafnonas si Osiou Loukas.

  Pe de alta parte, in partea de sud a insulei se gasesc cateva sate medievale care nu ar trebui ratate, precum Mesta, Olympi si Pyrgi, in centrul regiunii Mastichora. O caracteristica comuna a acestor sate este aceea a modului in care sunt construite casele, lipite unele de altele astfel constituind un zid al satului. Casele din Pyrgi sunt decorate cu desene de culoare gri si alb. In centrul satului, numeroase stradulete mici se aduna intr-o piata pitoreasca unde se alfa biserica Aghioi Apostoli, decorata cu picturi murale. In afara satului, pe coasta sudica a insulei, in Kato Fana, se afla ruinele templului lui Apollo. In Emborios, partial aflat sub mare, se afla cateva ruine care apartin unui fost centru comercial al Epocii Bronzului. Satul are deasemenea o plaja cu pietricele negre, o plaja perfecta pentru inot.

  Drumul care duce spre nord trece prin Vrontados, un orasel cu case frumoase. Spre sfarsitul acestui oras se afla formatiunea pietroasa Daskalopetra, de unde Homer obisnuia sa predea. Mai departe se afla cateva taverne langa mare, ale caror proprietari va vor invita prieteneste sa degustati bautura locala mezedes si bautura tipica ouzo.

  Plaje in insula Chios

  Pe perioada sezonului estival distractia din insula Chios se concenteaza pe plaja, insula avand mai mult de 50 de plaje.

  • Plaja Agia Fotini, una dintre cele mai populare plaje ale insulei Chios, este o plaja cu prundis, amenajate cu umbrele de soare si sezlonguri si numeroase baruri unde poti savura o bere rece sau cocktailuri racoritoare.
  • Plaja Komi este o plaja cu nisip si pietris marunt, situata in apropierea satului Emporio. In apropierea plajei Komi se afla mai multe baruri care imbie turistii cu bauturi reci si sandvich-uri.
  • plajele din apropierea golfului Glari, cu nisip fin si ape limpezi atrag zilnic turistii dornici sa petreaca ozi sub soarele Marii Egee.
  • plaja Mavra Volya este una dintre plajele principale din insula Chios, situata in partea de sud a insulei
  • plaja Vrulidya
  • plaja Agia Markela este situata in plaja de nord a insulei, in apropierea manastirii cu acelasi nume
  • plaja Levkatya


  Acest articol a fost vizualizat de 109 persoane.

Author:

Sunt turist hoinar si ajung acolo unde ma poarta gandul si ofertele ieftine.


Lasa un comentariu

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 


*