Disneyland Paris, cel mai mare parc de distractii din Europa

Disneyland Paris este o stațiune de vacanță și de recreere în Marne-la-Vallée, un oraș nou aflat în zona de est a capitalei Frantei. Complexul este situat la 32 km distanta de centrul Parisului și se află în cea mai mare parte în comuna Chessy, Seine-et-Marne.

Disneyland Paris inaugurat la 12 aprilie 1992, cuprinde două parcuri tematice, un centru comercial, districtul de mese și de divertisment și șapte hoteluri aflate în proprietatea Disney.

disneyland Disneyland Paris, cel mai mare parc de distractii din Europa

Disneyland Paris

Disneyland Paris este deținut de compania franceză Euro Disney S.C.A., o companie publică din care 39,78 % din actiunile sale sunt detinute de Walt Disney Company , 10 % de către prințul saudit Alwaleed și 50,22 % de către alți acționari. Liderul principal la stațiunii este președintele Philippe Gas.

Complexul a fost un subiect de controverse în timpul perioadelor de negociere și de construcție la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor ’90, când un număr de personalități franceze și-au exprimat opoziția lor, iar protestele au fost organizate de către sindicatele franceze. Complexul a fost redenumit de la Euro Disney Resort la Disneyland Paris în 1995.

Al doilea parc tematic, Walt Disney Studios Park , a fost deschis publicului pe 16 martie 2002.

disneyland1 Disneyland Paris, cel mai mare parc de distractii din Europa

Cu 15.405.000 de vizitatori combinați de la stațiunile Disneyland Park și Walt Disney Studios Park, în anul fiscal 2009, stațiunea a devenit cel mai vizitat loc de vacanță din Franța și Europa.

Cum ajung la Disneyland Paris?

Cu masina

Cea mai rapida cale pentru a ajunge la Disneyland din Paris este autostrada A4 (l’Autorute de l’Est) in directia Metz-Nancy. Paraseste autostrada la iesirea 14, unde vei intalni semnul “Parcs Disney”. Urmeaza in continuare semnele care te vor ghida catre destinatia dorita: parcarea destinata parcurilor de distractii, hotelurile Disney sau hotelurile Val de France.

Cu metroul/RER

Trenurile RER sunt cea mai ieftina si rapida solutie daca stai in Paris si vrei sa faci o incursiune la Disneyland sau daca esti cazat la hotelurile Disney si vrei sa vizitezi Parisul. Calatoria dureaza aproximativ 35-40 de minute, avand avantajul ca trenurile nu asteapta deloc in trafic si circula la intervale regulate pana seara tarziu. Ia un tren RER care circula pe linia A si coboara la statia Marne-la-Vallée/Chessy, aflata la 2 minute de mers pe jos de intrarea in Parcuri si in apropiere de hoteluri. Atentie: linia A (semnalata de obicei cu rosu pe hartile RER) se bifurca la iesirea din Paris. De aceea, atunci cand te urci in tren, asigura-te ca semnalul luminos arata A4, directia Marne-la-Vallée/Chessy.

Pretul unui bilet pana la Disneyland variaza in functie de zona in care te imbarci din Paris. O calatorie dus, standard ar trebui sa fie in jur de 6,50 euro. Nu exista bilete dus-intors dar ar fi o idee buna sa iti cumperi si bilet de intoarcere inca de la inceput. De la gara exista servicii regulate de transport cu microbuzul pana la hoteluri.

RER catre Disneyland Paris Disneyland Paris, cel mai mare parc de distractii din Europa

Cu trenul

Trenurile de mare viteza TGV ofera calatorii rapide si de inalta clasa din majoritatea oraselor mari ale Frantei si cateva orase europene catre Disneyland Paris. Gara se afla chiar in inima statiunii iar de acolo exista servicii de transfer catre hoteluri. Biletele TGV sunt insa mai scumpe.

Daca ajungi cu unul din trenurile SNCF ale Frantei in Paris, este foarte simplu sa mergi cu metroul/trenurile RER pana la Disneyland.

 • Din Gare de l’Est: ia metroul pe linia 4 in directia Porte d’Orléans si coboara la Les Halles sau Chatelet unde poti face legatura cu RER linia A.
 • Din Gare du Nord: ai trei variante pentru a face legatura cu linia A a trenurilor RER. Poti lua metroul pe linia 4 in directia Porte d’Orléans si va trebui sa cobori la Les Halles sau Chatelet. O a doua varianta ar fi sa iei un tren RER pe linia B in directia Robinson sau Saint-Rémy lès-Chevreuse si sa cobori la Chatelet-les-Halles pentru a schimba cu linia A. De asemenea poti merge pe linia D cu un tren RER in directia Malesherbes sau Melun, urmand sa cobori tot la Chatelet-les-Halles pentru linia A.
 • Din Gare de Lyon: poti lua direct un tren RER pe linia A in directia Marne-la-Vallée / Chessy Parc Disneyland”
 • Din Gare d’Austerlitz: mergi cu metroul pe linia 5, in directia Bobigny Pablo Picasso, coboara la Bastion si continua calatoria cu un metrou pe linia 1, directia Chateau de Vincennes. Coboara la Gare de Lyon de unde poti lua un tren RER pe linia A.
 • Din Gare Montparnasse: poti lua metroul pe linia 4 in directia Porte d’Orléans si va trebui sa cobori la Les Halles sau Chatelet, unde poti schimba cu RER – linia A.
 • Din Gare Saint-Lazare: mergi cu metroul pe linia 3 in directia Gallieni si coboara la statia Havre-Caumartin, care este conectata printr-un pasaj cu statia Auber de unde poti lua un tren RER – linia A catre Disneyland.
 • Din Gare Saint-Denis: ia un tren RER pe linia D in directia Malesherbes sau Melun si coboara la Chatelet-les-Halles pentru a face legatura cu linia A

Cu avionul

Cea mai simpla, dar si cea mai costisitoare varianta ar fi sa iei un taxi pana la Disneyland. De exemplu o calatorie de la aeroportul Charles de Gaulle – Roissy pana la Disneyland poate costa de la 45 de euro in sus (in functie de trafic).

La polul opus, cea mai ieftina si rapida varianta de transport catre Disneyland Paris sunt trenurile RER pe care le poti lua de la aeroporturile principale, cu mentiunea ca va trebui sa schimbi cel putin odata trenul pentru a merge pe linia A pana la statia Marne-la-Vallée/Chessy.

Daca aterizezi pe unul dintre aeroporturile internationale Charles de Gaulle (Roissy), Orly sau Beauvais, exista un serviciu de transfer direct catre Disneyland numit VEA Shuttle sau VEA Navette. Autocarele circula in toate zilele saptamanii, la intervale de 20 – 45 de minute. Exceptie face aeroportul Beauvais, de unde autocarele pleaca doar la orele: 10:00, 13:30, 19:00. O calatorie dureaza aproximativ 45 de minute la care se adauga urcarile si coborarile in statiile in care opresc autocarele (calatoria intre aeroportul Beauvais si Disneyland dureaza 2 ore si 30 de minute).

Pretul unei calatorii cu VEA este:

 • De la aeroportul Charles de Gaulle sau Orly la Disneyland: 18 euro pentru adulti, 15 euro copii sub 12 ani
 • De la aeroportul Beauvais la Disneyland: 30 euro pentru adulti, 24 euro copii sub 12 ani

Rutele autocarelor VEA:

Beauvais – CDG ==> Disneyland Paris
 1. Aeroportul Beauvais – in fata terminalului
 2. Roissy CDG – terminalul 2E / 2F
 3. Disney Hotel Newport Bay Club
 4. Disney Hotel Sequoia Lodge
 5. Disney Hotel Santa Fe
 6. Disney Hotel Cheyenne
 7. Disney Hotel New-York
 8. Statia de autobuz
 9. Disneyland Hotel

Disneyland Paris ==> CDG – Beauvais

 1. Statia de autobuz
 2. Disney Hotel Cheyenne
 3. Disney Hotel Santa Fe
 4. Roissy CDG – terminalul 2E / 2F
 5. Aeroportul Beauvais – in fata terminalului

Orly ==> Disneyland Paris

1. Orly Sud – Statia de autobuz – Platforma 2
2. Orly Ouest – Nivelul 0 – Poarta I
3. Disney Hotel Newport Bay Club
4. Disney Hotel Sequoia Lodge
5. Disney Hotel Santa Fe
6. Disney Hotel Cheyenne
7. Disney Hotel New-York
8. Statia de autobuz
9. Disneyland Hotel

Disneyland Paris ==> Orly

1. Disneyland Hotel
2. Statia de autobuz
3. Disney Hotel New-York
4. Disney Hotel Cheyenne
5. Disney Hotel Santa Fe
6. Disney Hotel Sequoia Lodge
7. Disney Hotel Newport Bay Club
8. Orly Ouest – Nivelul 0 – Poarta I
9. Orly Sud – Statia de autobuz – Platforma 2

Roissy-CDG ==> Disneyland Paris

1. Terminalul 3 – in fata holului de Plecari/Sosiri
2. Terminalul 1 – nivelul Sosiri-Poarta 30
3. Terminalul 2B-2D – Poarta D12
4. Terminalul 2A-2C – Poarta A11/C1
5. Terminalul 2E-2F – Poarta 5
6. Disney Hotel Newport Bay Club
7. Disney Hotel Sequoia Lodge
8. Kyriad Hotel
9. Vienna International Magic Circus
10. Vienna International Dream Castle Hotel
11. Thomas Cook Explorers Hotel
12. Disney Hotel Santa Fe
13. Disney Hotel Cheyenne
14. Disney Hotel New-York
15. Statia de autobuz
16. Disneyland Hotel

Disneyland Paris ==> Roissy-CDG

1. Disneyland Hotel
2. Statia de autobuz
3. Disney Hotel New-York
4. Disney Hotel Cheyenne
5. Disney Hotel Santa Fe
6. Disney Hotel Sequoia Lodge
7. Disney Hotel Newport Bay Club
8. Terminalul 2E-2F – Poarta 5
9. Terminalul 2A-2C – Poarta A11/C1
10. Terminalul 2B-2D – Poarta D12
11. Terminalul 1 – nivelul de Sosiri-Poarta 30
12. Terminalul 3 – in fata holului de Plecari/SosiriSI:

1. Kyriad Hotel *
2. Vienna International Magic Circus *
3. Vienna International Dream Castle Hotel *
4. Thomas Cook Explorers Hotel *
5. Terminalul 2E-2F – Poarta 5
6. Terminalul 2A-2C – Poarta A11/C1
7. Terminalul 2B-2D – Poarta D12
8. Terminalul 1 – nivelul Sosiri-Poarta 30
9. Terminalul 3 – in fata holului de Plecari/Sosiri

Leave A Response


one + 4 =

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.